De la sfârşitul lui noiembrie a început protestul celor 25 de lucrători români pe un şantier din Zugliano (provincia Vicenza), unde se construieşte o nouă şcoală elementară.
Muncitorii protestează pentru că nu-şi primesc banii de trei luni şi nu au contracte de muncă şi acuză antreprenorul general, firma "Cosmo Haus" din Reggio Emilia că i-a abandonat. Patronul firmei, Gianpaolo Nizzoli, spune însă că cei de pe şantier nu sunt subordonaţii săi.
"Exclud acest lucru în modul cel mai absolut – afirmă întreprinzătorul, citat de Il Giornale di Vicenza – noi ne-am plătit mereu subordonaţii, care au contracte regulare, astfel că în urma celor două controale făcute de Inspectoratul de muncă în august şi septembrie nu a ieşit nimic negativ. Eu nu ştiu cum au sosit acei lucrători, dar e probabil să fi fost angajaţi de firmele subcontractoare."
Poziţia muncitorilor, toţi români, este diferită. "Noi vom protesta până la capăt, până când Cosmo Haus, care ne-a angajat pentru construirea şcolii, ne va plăti salariile restante. Din septembrie nu am primit nici un euro", declară un muncitor.
"Aşteptăm de asemenea să ne fie regularizate situaţiile contractuale", continuă un coleg. "Nici măcar nu ştim dacă situaţia noastră este regulară sau nu. Ştim însă că unii dintre colegii noştri au fost plătiţi cu vouchere şi au primit contracte de 15 zile", continuă un alt subordonat.
Pe lângă problemele de care se plâng muncitorii, în joc sunt şi datoriile revendicate de firmele care lucrează în subcontractare. "Acesta este unul dintre multele exemple care arată cum explodează cazurile de subcontractare", explică Danilo Andriollo secretar al Fillea Cgil, sindicat care sprijină protestul muncitorilor români.
"Din momentul în care au pus piciorul pe acest şantier, niciunul dintre aceşti muncitori nu a avut contractul regular din sectorul construcţiilor. Oricum noi vom fi alături de muncitori până se va reglementa situaţia".
Muncitorii sunt susţinuţi şi de primarul din Zugliano, Romano Leonardi, care consideră sacru protestul lor.
"Din păcate – a comentat primarul – Primăria nu poate face prea multe pentru rezolvarea acestei situaţii. Noi ca Administraţie am respectat toate plăţile şi am solicitat firmei să plătească muncitorii şi celelalte firme, dar mai mult nu putem face. Sunt foarte întristat pentru că şcoala trebuia predată la 15 decembrie, însă mă tem că nu va fi posibil. Cred că vom vorbi despre asta în 2013".
Greva foamei
De trei luni de zile lucrează pe şantier fără a fi retribuiţi. Din 26 noiembrie au decis să protesteze pe şantier. De pe 3 decembrie au anunţat că vor refuza hrana în semn de protest şi dacă nici asta nu va fi de-ajuns spun că sunt dispuşi să meargă pe jos la Reggio Emilia pentru a-l întâlni faţă în faţă pe Gianpaolo Nizzoli, patronul firmei Cosmo Haus, antreprenorul general. Il Giornale di Vicenza a stat de vorbă cu mai mulţi protestatari.
"Nu vom înceta să protestăm până când nu ne vom primi retribuţiile", declară Marcel Imbrea, de 38 de ani. "Sunt în Italia din 2008, locuiesc la Padova cu familia mea, soţia şi doi copii, şi fiindcă Cosmo Haus este în întârziere cu plăţile, de trei luni nu am putut plăti chiria şi astfel am primit acum ordin de evacuare. De la o zi la alta, eu şi familia mea putem ajunge pe stradă. Am şi un împrumut la bancă pe care trebuie în mod absolut să-l plătesc şi nu ştiu cum să fac".
Are împrumutul blocat de mai mult timp şi Constantin Ciprian Maraţiu, de 31 de ani. "Trăiesc în Italia din 2002 şi la Padova am lăsat o soţie cu doi copii, cel mai mic de numai o lună", spune aşezat în baraca încălzită cu lemne. "Imaginaţi-vă cât de mult îmi poate lipsi familia în acest moment şi câtă nevoie are de aceşti bani care îmi revin de drept. Eu am început să lucrez pe acest şantier pe 2 august şi pentru prima lună salariul mi-a fost plătit, apoi nu am mai văzut nimic. Nici nu am văzut sau semnat vreun tip de contract. Cosmo Haus se pare că vrea să descarce asupra altora responsabilităţile sale, ca şi cum datoria de plătit nu ar fi a sa. Când am sunat mi-au spus: nu mai suna că nu noi plătim acest şantier".
Spune că nu a văzut niciodată un contract şi Agafiţei Vasile, de 49 de ani, în Italia din 2007. A lucrat pentru Cosmo Haus din iulie şi pentru două luni totul a mers bine, dar apoi s-a trezit fără salariu şi acasă are o soţie şi patru copii, dintre care unul cu infirmitate, de întreţinut.
Aceeaşi poveste şi pentru Constantin Ţară-Lungă, de 32 de ani, de doi ani în Italia cu soţia în timp ce fiica se află în România la bunici.
"Din fericire soţia mea face curat la spital şi astfel are un loc de muncă, altfel am fi în cel mai mare dezastru. Asta nu face, însă, ca din cauza restanţelor mele să am un împrumut îngheţat. Apoi sunt facturile ce trebuie plătite, cumpărături de făcut, grădiniţa copilului, bona în timp ce lucrează soţia. Cum să plătesc aceste lucruri?".
Cei 25 de muncitori români nu au nicio intenţie să renunţe. Nici măcar temperaturile foarte scăzute nu-i vor opri. Stau acolo, 24 de ore din 24. {i-au construit barăci în care mănâncă şi dorm. Condiţiile sunt puţin spus precare. Lipseşte aproape tot. Se culcă pe paturi făcute din polistiren şi lemnul pentru a se putea încălzi s-a terminat. La toate acestea se adaugă gândul la familiile îndepărtate (locuiesc în majoritatea cazurilor la Padova), şi la riscul, serios, de a fi evacuate din locuinţele lor.
"Demonstrează o corectitudine şi o demnitate cu adevărat excepţionale – afirmă Danilo Andriollo, secretar general al Fillea Cigl din Vicenza. Protestul va continua până îşi vor primi banii care le revin de drept de la firma care are lucrarea în antrepriză. Patronul, Giampaolo Nizzoli, s-a arătat dispus să ne întâlnească pentru a discuta situaţia. Şi Primăria l-a contactat. Dar până acum nu a avut loc nicio întâlnire. Nici măcar nu s-a făcut văzut pe şantier. Asta demonstrează că este un întreprinzător iresponsabil. Situaţia este dificilă. Sperăm ca patronul să răspundă măcar la convocarea Oficiului provincial de muncă".
Andriollo adresează cetăţenilor un apel. "Le cerem solidaritatea pentru a da o mână de ajutor acestor lucrători care au nevoie de tot. Primarul a furnizat ceva mâncare. Un cetăţean le-a adus ceva de băut. Dar toate acestea nu sunt suficiente. O problemă pe care trebuie să o rezolvăm de urgenţă, de exemplu, este cea a lemnelor. S-au terminat şi trebuie să le găsim repede".