Câteva românce care au plecat la muncă în Italia au povestit pentru portalul vice.com ce s-a ales de familiile lor de acasă. Pentru cele mai multe, viața din Italia nu le-a adus decât sacrificii și destrămarea familiei.
Sărăcia și lipsa unor oportunități de educație au împins sute de mii de românce să ia drumul Italiei, unde să muncească în poziții de badante. Pentru cei care nu știu ce înseamnă asta, badantele reprezintă un termen pentru femeile care îngrijesc bătrâni sau persoane cu dizabilități în Italia.
„Acasă lucram ca profesoară de limba rusă la ciclul gimnazial. Eram căsătorită cu un muzicant cu care am două fete. Din păcate, soțului nu-i plăcea să muncească, iar când copiii începuseră școala, nu mai făceam față cu cheltuielile. Din salariul meu de dascăl nu aveam cum să cumpăr haine, rechizite, mâncare și toate cele necesare pentru fete.”, a povestit Svetlana Rusu, 60 de ani, din Republica Moldova.
„Atunci, în 1997, am decis să plec. Pentru câțiva ani am lucrat în Israel, asta până când m-au găsit că stau fără documente și m-au deportat. Am stat câteva luni acasă. Atunci am avut o mare traumă psihologică. Mi-am dat seama că s-a rupt ceva între mine și copiii pe care nu-l puteam recâștiga oricât de mulți bani le-aș fi dat. Înainte, când eram acasă, fetele nu se dezlipeau o secundă de mine, acum însă erau mai distante. Parcă nu le mai cunoșteam.
Am pierdut mult. Uneori poate că nu trebuie să dai așa de mult pentru că nu ești apreciată. Le-am dat fetelor bani să își ia apartamente, mașini, le-am făcut nuntă. Ce să le mai dau? Poate viața! Eu nu am avut viață personală pentru că m-am căsătorit cu cineva nepotrivit. E adevărat că nici acum nu am divorțat dar, oricum, nu mai țin legătura cu soțul. Îi trimiteam bani pentru copii, să renoveze casa, să plătească una-alta și el îi dădea pe băutură. Fetele acum sunt căsătorite. Una e în România, cealaltă în Canada. Am și nepoți. Pentru ei sunt bunica din calculator.”