Menu
in

Munca la ore (I): „Fac curăţenie la 12 familii”

Din ce în ce mai multe românce lucrează “la ore”, pentru a câștiga mai mult decât un salariu de îngrijitoare (badante). Fără îndoială, sunt puține care au reușit să își facă o firmă de curățenie, deoarece costurile sunt foarte mari și nu au siguranța de a recupera investiția, de a-și plăti taxele calculate de un contabil, plătit la rândul lui. O astfel de firmă necesită o investiție de minim 6.000 de euro la maxim 10.000. Important este să ai clienți firme serioase. și colaboratori pe care poți conta pentru a fi competitiv. De aceea munca la ore rămâne preferată de o parte dintre românce, fiindcă primesc banii pe loc. E adevărat, la negru.

Corina C. locuiește la Roma din 2006 și a lucrat neîntrerupt “la ore”. A împlinit de curând 41 de ani. Are un băiat în țară în ultimul an de liceu. L-a lăsat în grija mamei ei fiindcă e divorțată de când copilul era foarte mic. Sunt șapte ani de când locuiește într-un apartament de la periferia Romei, închiriat de verișorii ei. Fiecare plătește circa 350 de euro pe lună pentru chirie și utilități. Se întâlnesc mai mult duminica, dacă nu lucrează, în rest, totul este cu program pentru baie, spălat la mașină, bucătărie.

De dimineață, Corina pleacă de acasă la ora 5.30 sau cel târziu la 6 fiindcă trebuie străbată în lung și-n lat Roma. Cunoaște toate liniile de transport, toate cartierele și are 12 familii la care face curățenie. Le are de minim patru ani. Le păstrează cu sfințenie, mai ales în ultimii doi ani cererea a început scadă, orele de lucru se înjumătățească. Lucrează pentru câteva familii bine situate social, de avocați, medici, judecători.

Ajunge la ora fixată și în maxim trei ore, nu șase ca acum doi ani trebuie curețe apartamente de 150 de metri pătrați. Sunt foarte rapidă; îmi aduc aminte când am venit din România în Italia abiamișcam, eram lentăașa spuneau italienii.

Dar la început îmi era frică nu sparg ceva. Apoi, m-am obișnuit. Şterg praful în viteză, curăț candelabrele, șterg tablourile, geamurile le fac strălucească și dau cu aspiratorul, apoi cu apă și diverse produse. La început mai leșinam de la atâtea mirosuri și m-a învățat o italiancă încerc curăț doar cu câte unul.

Apoi am nimerit o familie care suferă de diferite alergii și care își cumpără doar produse bio: fără miros. În plus, pentru curățare folosesc lămâile, bicarbonatul, oțetul. Am zile în care lucrez 12 ore, dacă familiile locuiesc în aceeași zonă.

Mi se întâmplă adorm în mijloacele de transport, seara. Reușesc câștig un pic peste 1500 de euro pe lună. Îmi plătesc chiria, apa și curentul, trimit acasă și pentru mine îmi las cât am pentru abonamentul de transport.

Duminica, dacă nu sunt foarte obosită și vremea este bună, mai ies plimb. Roma e frumoasă. Fiul meu vine în vacanțe, vara asta, din păcăte, am avut mult de lucru și îl vedeam seara sau duminica. La început fiul meu îmi spunea: întoarce-te acasă. De când vine în vacanță și a mai crescut mi-a spus nu am unde întorc, multe mame ale colegilor lui rămânând fără serviciu. Îi place contabilitatea și ar vrea termine liceul și vină în Italia muncească. Eu ce să-i spun? Cum crede el este mai bine. Aici, de bine de rău, dacă vrei muncești, reușești trăiești, în România abia supra – viețuiești.”

Crina Suceveanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version