Menu
in

Moment de sărbătoare românească la Florența: dezvelirea plăcii comemorative dedicate principelui Alexandru Ioan Cuza

Moment de sărbătoare la Florența cu ocazia ceremoniei de dezvelire a plăcii comemorative dedicate principelui Alexandru Ioan Cuza, desfășurată la 26 ianuarie 2019.

După demersuri îndelungate pe lângă autoritățile locale, care au implicat deopotrivă reprezentanții comunității românești cât și autoritățile locale și diplomatice, Ambasadorul României în Italia, George Bologan, alături de primarul de Florența, Dario Nardella, și președintele asociației culturale Alter.Nativa inițiatoare a proiectului, Melania Cristina Cotoi, au dezvelit în prezența unui public numeros, român și italian, o placă comemorativă din bronz lângă reședința în care principele român și-a petrecut exilul florentin, din ultima parte a vieții sale.

Desfășurată cu fast, ceremonia a inclus depunerea unei coroane de flori din partea Ambasadei României, precum și discursuri din partea șefului misiunii diplomatice, primarului localității, asesorului pentru toponimie, Andrea Vannucci, reprezentantei primăriei Iași, Elena Farca, reprezentantul Comitetul Florentin pentru Risorgimento, Fabio Bertini, reprezentanta asociației inițiatoare, Melania Cristina Cotoi, urmașului omonim al familiei principelui Cuza, ambasadorului României pe lângă Sfântul Scaun, Liviu-Petru Zăpîrțan și consulul general al României la Bologna, Daniela Dobre.

În discursul său, ambasadorului Bologan a subliniat importanța punerii în valoare a numeroaselor legături dintre România și Italia consolidate de-a lungul istoriei, bazate pe afinități culturale și lingvistice, prin intermediul personalităților marcante care, însuflețiți de valori comune, au contribuit la construirea națiunilor lor independente și suverane într-o Europă a păcii, libertății și democrației.

Activitatea reformatoare a principelui Cuza în Principatele Române are loc într-un context european mai amplu în urma căruia au luat naștere statele naționale moderne, fiind contemporan al Contelui de Cavour și a lui Giuseppe Mazzini; succesul unificării principatelor de la 1859 reprezentând în epocă a reprezentat o sursă de inspirație pentru Risorgimentul italian.

Au fost subliniate legăturile cu orașul Florența unde au locuit personalității precum Dora d’Istria (prințesa Elena Ghica) regina Elena a României și Nicolae Petrescu Comnen (cetatean de onoare al Florenței si fost ministru de externe al României).

Ambasadorul României, George Bologan, a conferit doamnei Melania Cristina Cotoi o diplomă de excelență pentru contribuția adusă la promovarea valorilor naționale în context european, la creșterea capitalului de imagine al României în Italia, pentru implicarea activă în consolidarea relațiilor româno-italiene și pentru edificarea spiritului și conștiinței europene.

În cadrul ceremoniei a avut loc și o slujbă de sfințire a monumentului celebrată de episcopul vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, PS Atanasie de Bogdania, și un sobor de preoți din regiune. Menționăm că opera a fost realizată cu sprijinul financiar al Protopopiatului Ortodox Român Toscana. La eveniment au mai participat și preoții comunităților greco-catolice și romano-catolice din Florența.

La finalul momentului, participanții au intonat cu emoție imnurile naționale ale Italiei și României, precum și Hora Unirii.

În anticiparea momentului, ambasadorul României a avut întrevederi cu reprezentantul guvernului italian în teritoriu, prefectul Laura Lega, și cu primarul orașului, Dario Nardella, cărora le-a mulțumit în mod special pentru sprijinul și deschiderea demonstrată față de comunitatea românească din zona. În cadrul discuțiilor au mai fost prezentate și prioritățile Președinției României a Consiliului Uniunii Europene, precum și o serie de propuneri de colaborare pentru perioada următoare.

Primăria din Florența a anunțat dezvelirea unei plăci comemorative în memoria lui Alexandru Ioan Cuza: ”Are o semnificație deosebită”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version