Nu sunt mulți italieni ca el. Un italian cu suflet de român. Un italian care în orice moment în care are ocazia de a ajunge în România, trăiește aproape aceleași emoții pe care le are un român din Italia, Spania, Franța sau din altă parte a lumii, care revine acasă după un an de muncă. Massimo Liberatori este însă un italian. Un italian cu suflet de român – așa îi place lui să se prezinte. România este a doua sa casă.
„Salutări din țară! Nu mai vreau să mă întorc în Italia, pentru că locul meu este aici! Dar trebuie să mă întorc”, acesta este mesajul pe care l-am primit la sfârșitul lunii februarie de la Massimo, care împreună cu soția și fiul lor s-au dus într-o vacanță de o săptămână la casa lor din Cluj. Da. Massimo, în cei șase ani, de când s-a îndrăgostit de România a învățat limba română, și-a cumpărat și o casă la Cluj, iar în prezent așteaptă cu nerăbdare să primească cetățenia română.
Un „frate”pentru pacienţi
Ca medic, Massimo Liberatori i-a ajutat foarte mult pe pacienții români care se află în spitalul în care lucrează el, Spitalul Gemelli din Roma, dar nu numai de acolo. Oricând îl întrebi de pacienții români, îți povestește cu mii de detalii totul despre ei. Dar nu numai despre bolile lor. Știe si de unde vin și daca au sau nu rude în Italia. Dacă nu… el devine ca un „frate” pentru ei.
Au existat numeroase cazuri în care pacienții nu aveau pe nimeni la Roma, iar Massimo, chiar dacă bolnavii nu făceau parte din secția lui, mergea zilnic la ei, îi ajuta să mănânce, să se ridice, să se spele, dacă erau persoane care nu se puteau deplasa singure, trecea pe la ei chiar și pentru un simplu salut în limba română, salut care de fiecare dată producea zâmbete pe chipurile bolnavilor.
Tot pentru a-i ajuta pe românii din Italia, Massimo Liberatori oferă pe lângă parohiile ortodoxe române din Roma consultații gratuite persoanelor care au nevoie, o dată pe lună. Asta deoarece știe și vede cât de mult înseamnă pentru un român să primească explicații în limba sa.
Massimo Liberatori, un doctor italian cu suflet de român
„Ragazzi in gamba”
Massimo este promotorul programului „Ragazzi in gamba” care a luat fiinţă în 2004 la iniţiativa Asociaţiei Universitare pentru Cooperare Internaţionala a Universităţii Catolice “Sacro Cuore” şi a Episcopiei Ortodoxe Române din Italia.
Proiectul vizează îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi motorii survenite în urma unor amputărilor suferite în România şi promovează reintegrarea lor ulterioară. Prin acest proiect au primit asistenţă până acum un număr de 103 persoane.
În prezent însă, din cauza lipsei de fonduri, programul stagnează. În contextul în care deja sunt alte 100 de persoane în lista de așteptare pentru o proteză, Massimo speră să găsească o sponsorizare și să continue acest program.
Medicul însă aproape zilnic se interesează de pacienții săi din România și așteaptă cu nerăbdare întâlnirea cu ei de la 14 octombrie 2014, care în acest an va fi la Iași.
Pacienții din România, care sunt prietenii lui de suflet, i-au dat un nume românesc lui Massimo – „Alin Durere„, deoarece el a reușit să le aline durerea, nu numai cea fizică, ci și cea sufletească.
Cros la Roma
Zilele acestea, medicul Massimo Liberatori se ocupă de organizarea grupului de atleți români amatori pentru Crosul Susan G. Komen din cadrul campaniei de prevenire a cancerului la sân „Race for the cure”, eveniment ajuns la a XV-a ediţie. La cros, care va avea loc duminică, 18 mai, va alerga chiar şi ambasadoarea României in Italia, Dana Constantinescu.
Ambasadoarea Dana Constantinescu, întâlnire cu un „medic italian cu suflet de român”
Massimo participă alături de români de șase ani și este atent ca de fiecare dată conaționalii noștri să aibă cu ei drapelul țării noastre și tricouri cu tricolorul românesc.
„Trebuie să demonstrăm că și noi românii ne implicăm în acțiunile sportive, că suntem integrați și că suntem mândri de naționalitatea noastră„, este ceea ce explică italianul tuturor la aceste competiții sportive.
C.V.