Menu
in

Marinela Ardelean, zâna vinurilor româneşti: «Vreau să văd vinurile noastre în restaurante italiene»

Marinela Ardelean, somelier afirmată în Italia şi la nivel internaţional, a organizat, în colaborare cu Ambasada României în 26 iunie un eveniment unic: a prezentat publicului italian 50 de vinuri româneşti cele mai reprezentative. Evenimentul s-a intitulat „I fantastici 50 vini della Romania” şi a fost organizat cu sprijinul Fundaţiei Italiene a Somelierilor (FIS).

Sectorul vinicol românesc are mare potenţial, a expolicat vasilica ardelean pentru TM News: în 2013 erau înregistrate 78 de vinuri cu denumire Doc, 58 Ig (Indicaţie geografică) şi un total de 136 de producători de vin. În România se produc 4,2 milioane de hectolitri de vin pe an. Producătorii italieni au descoperit un nou Eldorado vinicol.

„Trebuie făcută distincţia între vinuri internaţionale şi vinuri autohtone – explică Ardelean – între acestea din urmă Feteasca Neagră şi Feteasca Regală sunt cele mai apreciate, între cele internaţionale se află Merlot, Cabernet Sauvignon şi Savignon Blanc”.

Peste 40% din vinul importat în România provine din Italia, dar acum producătorii italieni cumpărăr terenuri pentru a produce vin în România, explică Marinela Ardelean: „Mari nume, cum ar fi Antinori şi Ferrari, sau mari întreprinzători din Umbria, din Tirolul de Sud, din Conegliano, din Friuli, au investit, dar şi mici viticultori care au rezultate importante.

Piaţa românească devine foarte apetisantă pentru producătorii italieni.” Producătorii italieni cei mai importanţi sunt: Vitis Metamorfosis (Antinori / Toscana), Vinarte (Sergio Faleschini / Udine), Petro Vaselo (Dal Tio / Conegliano), La Sapata (Umbria), Villa Vinea (Bolzano).

În toamnă, promite Marinela, va fi gata cartea „50 vini più rappresentativi della Romania e 50 piatti della tradizione italiana”, un „numero 0”, o carte de vinuri şi gastronomie, care leagă cele mai bune vinuri din România de bucatele tradiţionale italiene. Volumul va fi prezentat la Merano Wine Festival.

Un sommelier de calitate

Marinela Vasilica Ardelean, 31 de ani, o româncă cu dublă cetăţenie, originară din Baia Mare, stabilită de 15 ani în Italia, este profesor la Roma la „Italian Chef Academy „, Brand Manager worldwide pentru Foss Marai Spumanti şi membru în juriu la concursuri naţionale şi internaţionale de vinuri.

Deţine o diplomă de MBA (Master în Business Administration) în vinuri, obţinută în Italia şi este specialist în şampanii. Are licenţa în Economie, viitoare licenţiata în Drept. Marinela cunoaşte şi vorbeşte fluent în cinci limbi: italiană, engleză, franceză, spaniolă şi rusă. Românca noastră a fost finalistă la concursul italian „Ambassadeurs du Champagne”, la Milano, în 2013 şi finalistă la concursul „The best sommelier în the world” la Londra, în 2013.

Marinela Ardelean, cum au fost primite vinurile româneşti şi cum le-aţi ales pe cele 50?
«As vrea să zic: „Mai bine decât mă aşteptam”, dar adevărul este că eu chiar cred cu adevărat în caliatea vinurilor şi mai ales în potenţialul pe care îl avem pe piaţa internaţională de consum a vinului. Italienii au fost interesaţi în mod special de viţele de vie autohtone, având în vedere factorul comun ce îl avem împreună cu ei, adică diveristatea şi caracterul istoric al viţelor de vie. Mulţumirea mea cea mai mare în realizarea acestui eveniment a fost atunci când somelierii italieni, restauratorii şi jurnaliştii veneau la mine, pe durata evenimentului, şi îmi spuneau: „Dar, Marinela, România chiar are vinuri bine… wow!”.

Chiar şi Franco Maria Ricci, preşedintele Fundaţiei Italiane a Somelierilor (FIS), Preşedinte World Sommelier Association (WSA) şi director BIBENDA, care a fost gazda evenimentului, a venit să îmi spună: „Marinela, primesc mulţumiri continuu pentru experienţa extraordinară pe care am oferit-o prin intermediul acestui eveniment în avanpremieră în Italia.”

Tocmai de aceea, Franco şi-a arătat entuziasmul şi încrederea faţă de vinurile româneşti şi va acorda 20 de pagini vinurilor româneşti în Revista BIBENDA, cea mai importantă revistă de sector din Italia, prezenta şi în străinătate (doar în China sunt disponibile 100.000 de exemplare).

Totodată şi profesorii de la FIS şi FISAR (Federaţia Italiană a Sommelierilor, Hotelierilor şi al Restauratorilor) doresc să introducă degustări cu vinurile româneşti în cursurie de formare de sommelier în Italia.

În plus, revista „Il Sommelier”, o altă foarte importantă revista italiană, mi-a cerut un articol de două pagini, unde să descriu vinurile româneşti, teritoriu, viţa de vie şi producătorii… Deci aş zice că vinurile româneşti au fost primite cu mare curiozitate şi satisfacţie. Mai mult de atât, l-am cucerit şi pe Helmuth Koecher, proprietarul şi directorul celui mai important festival/târg de vinuri de specialitate din Italia – MERANO WINE FESTIVAL, care a ales România şi vinurile ei ca temă principală a ediţiei 23, de anul acesta. Este o realizare deosebită, având în vedere exclusivitatea evenimentului şi a publicului de un nivel de calitate foarte ridicat.

Aş vrea să subliniez şi un aspect mai puţin „tehnic”: la eveniment au venit şi români plecaţi de foarte mult timp din România, şi au venit să îmi mulţumească pentru faptul că la acest eveniment i-am făcut să se simtă acasă… cu ajutorul produselor româneşti, pentru a căror realizare este nevoie de sensibilitate, umanitate, multă dragoste şi respect pentru teritoriu…. orgolioşi faţă de prieteni lor italieni, că România face şi ea, vinuri importante şi de calitate.

Bucătarul de la Hotelul Cavalieri Hilton, unde s-a desfăşurat evenimentul, este român. A ieşit din bucătărie, unde lucra, şi cu mare emoţie…. a venit să guste şi el vinuri româneşti, covrigii noştri şi salamul de Sibiu.

Vinurile le-am ales după o degustare de peste 400 de vinuri Premium, pe care le-am procurat personal de la wine shop-uri şi distributori. Nu am cerut vinuri producătorilor, aşa cum se obişnuieşte în domeniul nostru, pentru a nu fi influenţată sub nici o formă.

Doar în final, am cerut ajutorul ASR-ului (Asociaţiei Române de Somelieri), pentru a verifica dacă am luat în considerare toţi producătorii de vinuri de calitate din România. Am încercat să aleg cele mai reprezentative vinuri din România, cu atenţie deosebită pentru gustul italian şi internaţional.»

Ce trebuie să învăţăm noi de la italieni în privinţa vinurilor?

«În primul rând, avem nevoie de educaţie, o educaţie a consumatorului, să învăţăm cum să alegem ce consumăm şi să tratăm vinul cu mai multă responsabilitate şi respect faţă de noi înşine în primul rând.

Iar din punct de vedere productiv şi comercial… avem foarte multe de învăţat. Doar faptul că în Italia sunt circa 100.000 de crame, iar în România cu puţin peste 100 de crame în total… ne demonstrează capacitatea şi experienţa lor de a pune în evidenţă şi cel mai mic detaliu. Italienii consumă mult vinul la pahar, vinul de calitate… în România încă mai avem de lucrat la acest capitol. Eu personal apreciez mult la producătorii italieni capacitatea şi voinţa de a învechi vinurile, atunci când soiul o permite.

Ar mai fi un aspect foarte important, enoturismul. În Italia este bine pus la punct acest domeniu, şi în mare expansiune, peste 5 milioane de enoturişti vin în Italia şi aduc anual peste 3 miliarde de euro. Păcat că în România încă NU VREM să ne gândim la aşa ceva.»

Vorbind despre Dvs, cum s-a născut aceasta pasiune pentru vinuri şi când?
«Pasiunea mea vine în primul rând de la atenţia pe care o am faţă de bucătărie, ador să gătesc şi să încerc preparate culinare oriunde mă aflu în lume. Am călătorit în peste 50 de ţări şi acest lucru m-a ajutat să îmi dezvolt papilele gustative şi memoria gusto-olfactiva. Dar trebuie să recunosc că în Italia am descoperit ce înseamnă cu adevărat cultura vinului… Am frecventat un curs de somelier timp de trei ani, şi pe aşa am descoperit o altă faţă a Italiei, cea a enogastronomiei… mulţumită căreia m-am îndrăgostit de teritoriul Italiei. Am urmat cursuri de specializare în Franţa şi am făcut un MBA în Italia. Sunt în lumea vinului de şase ani de zile.»

Care sunt calităţile pe care trebuie să la aibă un bun somelier?
«În primul rând, să fie „cu picioarele pe pământ”, să fie conştient că se învaţă câte ceva nou, în fiecare zi. Să aibă rabadare cu cei care ştiu mai puţine decât el şi să fie un bun comunicator. Respect faţă de producător şi faţă de consumator şi să nu uite că ei sunt adevăraţii protagonişti ai „jocului”. A fi somelier nu înseamnă doar a face un curs tehnic şi a degusta multe vinuri… este nevoie de stil şi de un comportament adecvat.»

Vi s-a schimbat viaţa de când aţi fost declarată Ambasadoarea şampaniei în Italia?
«Viaţa mea este în continuă evoluţie, anul trecut Ambasadoare a şampaniei… iar anul acesta şi dame chevalier des Coteaux de Champagne… Traseul pe care l-am urmat ca să devin Ambasadoare a şampaniei, m-a maturizat şi m-a învăţat să „ascult” ceea ce pentru unii este doar de văzut… lumea şampaniei este una diferită faţă de restul lumii vinului. Avem foarte multe de învăţat de la francezi, aşa cum au şi italienii, de altfel.»

Aţi anunţat deja că veţi în toamnă lansa prima dvs carte. Cum se numeşte şi care este obiectivul?

«”50 cele mai reprezentative vinuri din România & 50 de feluri de mâncare tradiţională Italiană”. Nu este vorba despre un obiectiv, ci despre obiective… sunt multiple. Doresc să creez o sinergie şi o cunoaştere reciprocă între cele două două popoare care au enorm de multe lucruri în comun. Pe lângă faptul că trăim unii lângă alţii (în Italia sunt circa 1,3 milione de români, iar în România şi aproape 40.000 de întreprinderi italiene) este indispensabil să ne cunoaştem mai bine, pentru o integrare mai uşoară, pentru o Europă Unită. Pe de altă parte, cu ajutorul succesului gastronomiei italiene, în lumea întreagă, încerc să transmit o valoare majoră vinurilor „Made în România”, prin asocierea lor cu mâncărurile italiene.

Pentru acest motiv cartea va fi în două limbi, italiană, româna, cu o versiune online în limba engleză. Un alt obiectic/motiv este românul de pretudinteni, care – ca şi mine – a plecat de foarte mult timp de acasă…şi ar alege un vin bun românesc, dar nu ştie ce sau de la care producător (având în vedere evoluţia deosebit de rapidă în lumea vinurilor din România) şi atunci, această carte vrea să fie şi un mini ghid pentru noi, românii plecaţi de acasă. Recunosc şi faptul că îmi doresc să văd vinuri romaneşti listate în restaurante italiene, vinuri de calitate, şi cu care să ne mândrim.»

Vă tentează să continuaţi să scrieţi?
«Da, îmi place să transmit mai departe ceea ce am acumulat, îmi place să împărtăşesc, să „dau” aşa cum eu „am primit” (ador să citesc). Mai am două cărţi în curs de realizare despre care nu pot să spun nimic deocamdată, având în vedere tema de foarte mare actualitate, la una dintre ele, în mod special.»

Personal, vă place mai mult şampania sau vinul?
«Şampania, mai întâi de toate este un vin… deci îmi place vinul. M-am specializat în bule internaţionale, Champagne, Prosecco, Franciacorta, Cava, etc. Dar aş putea să vă fac o mică mărturisire… de când am început să lucrez la selecţia mea de vinuri româneşti, am redescoperit vinul roşu… căruia am început să îi acord o atenţie specială.»

Care e cheia succesului în cariera dvs?
«În tot ceea ce am făcut, am pus multă pasiune şi mare atenţie pe detalii. Am pus întotdeauna pe primul loc obiectivul şi pe urma latura economică. M-am înconjurat de oameni de calitate şi am avut întotdeauna un mentor în viaţa mea.»

Ce vă lipseşte din România?
«Mama mea. De ea îmi este dor cel mai mult. Îmi este dor de gustul fructelor (autentic şi intens), de Maramureşul meu, acolo unde m-am născut eu… Eu sunt cetăţean italian din 2008… şi pot să spun că mă simt acasă printre italieni, dar noi, românii, parcă avem ceva special…mai profund şi mai pur, mai simplu şi mai adevărat…. Deci, mi-e dor să mă simt acasă între români.»

Vă mândriţi că sunteţi românca?
«Da, sunt foarte orgolioasa/mândră că sunt născută în România. La început a fost foarte greu… simţeam o neîncredere din partea italienilor şi puţină subestimare, datorită, poate, şi lipsei lor de cunoştinţe faţă de ţara noastră, dar cu multă muncă, curaj şi ambiţie…am reuşit să îmi demonstrez mie în primul rând, că nu are nicio importanţă din ce ţară vii, sau din ce familie (importantă sau foarte modestă, ca şi cea de unde vin eu). Dacă ai educaţia corespunzătoare şi valori sănătoase , reuşeşti oriunde te-ai afla!»

C.V.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version