Menu
in

Maria Mirt a creat în Italia un brand, născut din ambiție și determinare: “Am avut o copilărie furată”

Maria Mirt a creat în Italia un brand, născut din ambiție și determinare

Originară din Piatra Neamț, Maria își amintește în lacrimi de anii copilăriei. S-a născut într-o familie modestă, cu o situație financiară precară, un tată alcoolic și violent, iar mama, complet dezinteresată la acea vreme. Mâncarea era puțină, uneori aproape deloc. O copilărie furată de doi părinți iresponsabili.

“Când tatăl meu se îmbăta, era mereu scandal în casă. Îmi auzeam părinții cum se certau non stop. Tatăl meu bea foarte mult. Pentru mine era traumatizant să văd zilnic atâta violență și să nu înțeleg de ce. Atunci când venea seara trăiam o teroare, iar la școală trebuia să ascund episoadele triste de acasă.” povestește Maria.

“Când părinții s-au despărțit și mama a plecat în străinătate am suferit enorm.

La 9 ani părinții Măriei au luat străzi diferite. Mama ei plecând în străinătate a lăsat-o împreună cu fratele de 5 ani în grija bunicilor. I se reproșa că în viață nu va realiza nimic, dar înlăuntrul ei mereu a existat o speranță într-un viitor mai bun.

“Când părinții s-au despărțit și mama a plecat în străinătate am suferit enorm. Mă uitam cu o tristețe de nedescris la ceilalți copii, cum își țineau fericiți părinții de mână la școală, iar eu nu mai puteam trăi acest sentiment. Bunicul meu era un om foarte credincios. El îmi dădea mult curaj în viață. În ciuda necazurilor și a nedreptăților îmi spunea că Dumnezeu privește faptele și inima oamenilor. Să fiu mereu bună ca să atrag tot ce e mai bun în viață”, își amintește cu drag Maria.

“Am fost recunoscătoare copilăriei triste , pentru că am devenit un copil determinat”

La 14 ani ajunge în Italia la mama ei, aici urmând să își descopere pasiunea care îi schimbă sensul vieții. “Am fost recunoscătoare copilăriei triste, pentru că am devenit un copil determinat. În timpul liceului m-am simțit foarte marginalizată de colegele mele, deoarece neavând o situație financiară bună acasă, nu-mi permiteam haine și accesorii la modă. Nu aș fi putut nicicând să intru în grupurile lor. Acest lucru m-a ambiționat să îmi creez propriul stil vestimentar. Unul unic, în care să nu mă mai simt în dezavantaj vreodată.

Nu știam nimic despre croșet. Am început să răsfoiesc reviste de modă, unde ți se explică exact cum să croșetezi” spune Măria. Această ambiție se transformă mai târziu într-o adevărată pasiune pentru croșetat. După terminarea liceului, se înscrie la “Academia del Lusso” din Roma, devenind astfel designer de modă acreditat internațional.

Cucerește Fashion News Magazin în 2021

Ani mai târziu cu multă voință și dorință de a crea ceva unic pe piață, dă naștere unui concept nou de modă care pune din nou România pe harta modei în Italia. “Am o viziune de modă diferită. Am rupt ideea de consumism. Readuc la viață lucrurile vechi. Creez piese care nu se demodează, care spun o poveste” spune Maria.

Dintr-o geacă veche de piele, o bluză a bunicii, reproduce cu ajutorul croșetatului o adevărată operă de arta. Un proiect ecosostenibil. Un proces cu un concept nou pe piață, de upcycling ,care cucerește Fashion News Magazin în 2021 la concursul Road to Green și foarte mediatizat pe canalele de televiziune RAI 1 și RAI 2 într-o emisiune Costume & Societa .

A publicat o carte în limba italiană “Il mio mondo colorato all’uncinetto”

Participând la foarte multe târguri handmade, creațiile sale unice au stârnit un mare interes pentru editorul Corrado Tedeschi, care i-a propus să scrie o carte despre tehnica unică de cusut pe care o folosește în creațiile sale. Cartea “ Il mio mondo colorato all’ucinetto”, disponibilă pe Amazon, îi aduce mai târziu un succes de notorietate publică, stârnind astfel un mare interes pe internet.

A colaborat cu designeri cunoscuți în lumea handmade-ului cum ar fi Quique Leon Vazquez, 48 Filimatti, Nerina Fubelli, Laura di Cera, dar și cu diverse aziende Katia filati di Barcellona, Tresfere, Tropical Lane etc. Astăzi se bucură de cursurile online pe care le predă celor interesați să afle cât mai multe despre tehnica sa de “cusături invizibile “cum o numesc italienii.

”Arta mi-a fost donată, iar eu îmi doresc să dau mai departe acest dar”

A propus la primăria din Fiano Romano, ROMA, un proiect care să implice copiii în lucrul manual, și anume realizarea unor accessorii, pentru a fi donate bătrânilor de la aziluri. Astfel, prin aceste laboratoare de creații, copiii la nivel psihologic, să își dezvolte încrederea și stima de sine.

“Arta mi-a fost donată, iar eu îmi doresc să dau mai departe acest dar. Aș vrea să ajut copiii să realizeze importanța unui lucru făcut manual. Să fie mândri că ei au realizat acel lucru”, spune Maria.

Face artă din tot ce atinge cu mâna

Când nu creează piese vestimentare, Maria gătește și face o artă din a aranja mâncarea în farfurie. Arta platingului, o metodă modernă de a compune o poveste în jurul farfuriei prin fotografia culinară.

”Acum 4 luni am devenit mamă. Sunt binecuvântată cu un soț iubitor și grijuliu. Toate experiențele de viață bune și mai puțin bune fac parte din identitatea mea. Prin determinare și încăpățânare, astăzi sunt Maria Mirt ce oamenii mă recunosc prin creațiile mele. M-am încăpățînat să demonstrez că orice putem dacă ne dorim cu adevărat și credem în visul nostru.

Copilăria neplăcută m-a făcut adultul de astăzi. Îmi iubesc mult părinții. Sunt clipe de fericire din copilăria mea cărora le-aș putea fi recunoscătoare astăzi. Ne jucam pe stradă desculți, era acel contact uman ce te dezvoltă ca persoană.Astăzi trăim mai multă tehnologie și mai puțină umanitate. Îmi doresc ca fetița mea să fie mândră de mine și să îi transmit această pasiune pentru această artă antică”, completează Măria.

Pentru cei interesați, Măria Mirt poate fi găsită pe profilul de Facebook Maria Mirt – my crochet style, iar pe Instagram designer.maria_mirt.

un articol de Emma Condurat

Mai citiți de același autor:
– De la profesoară de italiană în România, la o afacere de succes în Italia. O poveste despre ambiție, curaj și determinare
– Pasiunea Danielei, îngrijitoare în Italia: “O pasiune îți poate ține mintea ocupată, iar viața de badantă nu este ușoară”
Talentul extraordinar al unei românce din Italia: a pictat capela bizantină din Ostiglia, care datează din anii 1400

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 11 In medie: 3.9]
Exit mobile version