Premierul Marcel Ciolacu va efectua, în perioada 14-15 februarie, o vizită de lucru la Roma, unde va participa la cea de-a treia şedinţă comună a Guvernelor României şi Italiei, organizată la 13 ani după precedentul summit interguvernamental. Premierul Marcel Ciolacu va avea mai multe întrevederi la nivel înalt cu oficiali italieni şi se va întâlni cu reprezentanţi ai comunităţii de români din Italia.
Astfel, premierul Ciolacu va avea convorbiri cu prim-ministrul Italiei, Georgia Meloni, va avea o întrevedere și cu cu primarul oraşului Roma, Roberto Gualtieri și va fi primit în audienţă şi de Sanctitatea Sa Papa Francisc, la Vatican.
Conform comunicatului guvernului, o componentă importantă a vizitei este cea economică, context în care mai mulţi membri ai delegaţiei vor participa la Forumul Economic româno-italian.
„Organizarea celui de-al treilea Summit Interguvernamental este o dovadă a caracterului strategic şi privilegiat al relaţiei bilaterale dintre România şi Italia şi reflectă potenţialul extraordinar pe care îl vom dezvolta împreună, în beneficiul statelor şi cetăţenilor noştri. Românii formează o comunitate puternică în Italia, iar italienii reprezintă cea mai mare comunitate de antreprenori din România, fapt ce întăreşte colaborarea noastră specială. Italia este între cei mai importanţi parteneri economici ai României, iar organizarea Forumului Economic axat pe domenii precum IT&C, energie, industria prelucrătoare şi mecanică, infrastructură, industria agro-alimentară este încă un prilej excelent pentru creşterea cooperării noastre economice”, a afirmat premierul Ciolacu, citat în comunicatul guvernului.
Din delegaţia guvernamentală care-l va însoţi pe şeful Guvernului în Italia fac parte vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea.
Mecanismul ședințelor comune de guvern
Mecanismul şedinţelor comune de guvern sau interguvernamentale între România şi Republica Italiană a fost instituit ca urmare a parteneriatul strategic cu Republica Italiană, semnat de miniştrii de externe ai celor două ţări la 17 aprilie 1997, la Roma, şi ridicat la nivel de Parteneriat Strategic Consolidat, la 9 ianuarie 2008, conform mae.ro. Prima şedinţă de guvern comună între cele două state s-a desfăşurat în octombrie 2008, la Roma, delegaţia României fiind condusă atunci de premierul Călin Popescu Tăriceanu.
Cea de-a doua şedinţă comună de guvern între România şi Italia a avut loc la 30 mai 2011, la Bucureşti, conform mae.ro. Premierul Emil Boc şi preşedintele Consiliului de Miniştri al Italiei, Silvio Berlusconi, au condus, la Palatul Victoria, cel de-al doilea summit interguvernamental româno-italian.
► Ciolacu îngrijorat: „S-au născut mai mulți copii români în Diaspora decât in România”
Italia, al doilea partener comercial al României
Italia este al doilea partener comercial al României, a doua piaţă de destinaţie a exporturilor româneşti şi a doua ţară de origine a importurilor în ţara noastră. În cursul anului trecut s-a înregistrat un nivel record al comerţului bilateral de peste 20 de miliarde de euro, cea mai mare valoare înregistrată în istoria schimburilor bilaterale. În anul 2023, Italia s-a clasat pe locul 6 în topul investitorilor străini în România. Peste 70% din capitalul social al firmelor italiene este investit în companii româneşti din industrie şi sectorul energiei.