Peste 19.000 de persoane au participat, la 23 Martie, la cea de-a XX-a ediție a Maratonului de la Roma. Au participat atleți din 122 de țări, între care și România, care s-a clasificat printre primele zece țări ca număr de participanți. 1535 de participanti erau din Franța, 850 din Marea Britanie, 715 din Germania, iar din România 150 de persoane, dintre care 88 au venit de la un club din țară, Ro Club Maraton.
Conaționalii noștri au alergat cu tricouri pe care scria România sau cu steagul țării noastre, așa cum a făcut și colonelul în rezervă Ilie Roșu, un veteran al acestui gen de competiții. „Eu am mai participat la acest maraton și în 2010. Am revenit în dorința de a transmite un mesaj către Italia, un mesaj de prietenie și în acest sens am purtat în cursă drapelul României și drapelul Italiei.
Am făcut asta pentru a șasea oară, ceea ce fac eu consider că este ca un mesaj de prietenie, pentru că maratonul este locul unde oamenii se unesc, unde un alt participant îți dă să bei din sticla lui de apă”, spune Ilie Roșu. Românul a alergat la ediția din acest an a Maratonului cu un tricou inscripționat cu mesajul: „România – Italia Împreună – Insieme”.
Ilie Roșu a participat în ultimii patru ani, cu drapelul României, la 77 de maratoane, însumând peste 3300 de km cu drapelul țării noastre în alergare. „De asemenea, am purtat alături de drapelul României, drapelele a 22 de state și steagurile de reprezentare a 10 organizații interne și internaționale. Am purtat în maratoane de 43 de ori steagul UE și de 18 ori steagul ONU”, mai spune Ilie Roșu, foarte emoționat, la finalul cursei.
Nu părea deloc obosit așa cum poate am fi fost oricare dintre noi după mai bine de 42 de km. Dar Ilie Roşu, care luna trecută a alergat la Maratonul de la Barcelona, spune că „și mâine aș lua-o de la capăt”.
Gabriel Solomon a încheiat cursa cu 2 ore și 56 de minute. „N-a fost cel mai bun timp al meu, dar sunt mulțumit la cât am reușit să mă antrenez, doar două luni, deși ar fi trebuit să mă antrenez minim patru luni” recunoaște sportivul român care a venit special de la București de la Ro Club Maraton pentru a participa la aceasta cursa. Gabriel este si cel care a reusit să strângă un grup de 88 de sportivi pentru a veni la Maratonul de la Roma.
„Traseul este dificil, este pentru a treia oară când îl parcurg, nu este plat, dar este un traseu foarte frumos, de asta am și revenit de atâtea ori, pentru că am trecut prin toate punctele de atracţie, prin toate punctele turistice. Le vezi aşa rapid… În câteva ore le vezi pe toate”, recunoaște Gabriel, care astfel i-a convins și pe ceilalți sportivi să vină la Roma.
Oana Badea din București, de profesie avocat, a participat pentru a doua oară la acest maraton, fiind atrasă tot de frumusețea traseului, chiar dacă este mai greu „din cauza pietrei cubice”. Tânăra, care până acum a alergat în zece maratoane, recunoaște că experiențele din străinătate sunt importante și crede că pe viitor şi în România va creşte interesul publicului spre astfel de competiții.
Atleții de la Ro Club Maraton au purtat în toate cele patru zile cât au rămas la Roma tricourile pe care era inscripționat numele țării noastre „în semn de mândrie și să arătăm tuturor că am participat la acest maraton într-un număr foarte mare” mai explică Oana Badea.
Alături de sportivii români a fost și ambasadorul României în Italia, Dana Constantinescu, care s-a întâlnit cu ei la Palazzo dei Congressi, unde a avut loc înregistrarea şi ridicarea numerelor de competiţie. Ambasadorul le-a mulţumit pentru prezenţa la Roma şi i-a încurajat în perspectiva competiţiei.
În ziua Maratonului, un reprezentant al Ambasadei, Ovidiu Pufu, împreună cu membri ai comunităţii româneşti i-au încurajat pe maratoniştii români şi au alergat în semn de solidaritate în cadrul cursei de 5 km.
Luni, 24 martie, o parte din sportivii care au încheiat cursa de 42,195 km au fost primiţi la sediul Ambasadei şi felicitaţi pentru demersul lor.
C.V.