in

Mândri că suntem daci: „Am venit la sărbătoarea Romei să le arătăm italienilor cine sunt dacii”

La 21 aprilie 2014, Roma a aniversat 2767 ani de la înfiinţare. Cu acest prilej, capitala italiană a găzduit mai multe acţiuni prin care s-au readus în atenţie momentele şi etapele importante ale întemeierii oraşului: spectacole de teatru de stradă, concerte de muzică, vizite gratuite cu ghid în situri arheologice şi muzee şi demonstraţii de lupte între romani şi celţi.

42 de asociaţii culturale si de grupuri istorice, din nouă ţări, au defilat prin centrul Romei, de la Circo Massimo până la Colosseum, dupa care au evocat cateva din momentele istorice mai importante de la începutul cetăţii romane.

În acest an la „Natale di Roma” au participat patru asociaţii culturale din România.

„Nimfele Daciei”, care s-au aflat în al cincilea an consecutiv la acest mare eveniment, i-au cucerit prin frumuseţea şi dansul lor nu numai pe romani, ci şi pe cei aproximativ 200.000 de spectatori.

Despre imaginea negativă a românilor din Italia: ”Înainte erau sicilienii, acum sunt DACII”

„Este o mare bucurie pentru noi de a participa la acest mare festival şi de a reprezenta România şi Porolisumul din Sălaj”, mărturiseşte Roxana Dobocan, coregrafa grupului. „Am avut mari emoţii anul accest în plus, deoarece am participat şi la aprinderea focului sacru. Fiecare grup a avut un reprezentant, care a participat la această ceremonie. A fost pentru prima dată când s-a ţinut această ceremonie şi a fost foarte foarte emoţionant”, spune Roxana, recunoscând totodată că acesta este şi cel mai important eveniment din agenda lor.

Nimfele erau în număr de opt, iar alături de ele a fost prezentă la Roma şi o soprană care a cântat un cântec din repertoriul lui Grigore Leşe, cântec pe care fetele au dansat.

Dacii – în număr de 12 – au fost reprezentanţi de Asociaţia Culturală Omnis Barbaria din Satu Mare. Coordonatorul grupului de la Roma, Marius Ardeleanu ne-a explicat că aceasta este cea mai mare manifestare la nivel de numar de personaje costumate romani şi barbari. Este vorba de 1600 de persoane. „Tot timpul avem ceva de învăţat, legăm prietenii noi, cunoaştem oameni din alte ţări, facem schimb de idei, povestim istorii”, spune Marius, care personal se află pentru a treia oară la eveniment.

Toate costumele dacilor sunt făcute de membrii Asociaţiei. Unii dintre ei sunt arheologi şi au acces la materialele originale, ceea ce însemană că majoritatea sunt replici şi respectă materialele folosite de daci: blană, piele, lână, chiar şi sârmă. Un astfel de costum de dac are circa 20 de kg, în vreme ce cel de la romani poate să fie şi mai greu de 25 – 30 kg.

Marius Ardeleanu mărturiseşte că deseori aud cum din public sunt strigaţi, atunci când defilează: „Dacia, Dacia, Dacii din România şi ne bucurăm că reuşim să facem o impresie frumoasă. E curios şi interesant în acelaşi timp că şi italienii au inceput să ne recunoască”, mai spune tânărul dac.

Nu a fost deloc greu ca să îi găsesc pe românii aflaţi printre cei 200.000 de spectatori, deoarece ei veneau, căutau grupurile de barbari, de daci.

De exemplu, familia Dejeu din Oradea au trecut întâmplător pe lângă Circo Massimo, au văzut grupurile istorice şi s-au gândit să-i caute pe daci. S-au bucurat foarte mult mai ales când au urmărit dansul nimfelor Daciei. „Erau frumoase nimfele noastre şi bineînţeles că dacă suntem români oriunde ne-am afla ţinem cu România”, spune soţia.

„Încă odată demonstrăm că facem parte din Europa, din poporul ăsta latin” completează şi soţul. Familia Dejeu împreună cu o altă familie din Cluj au venit la Roma pentru Sfintele Sărbători de Paşte. Graţiela este însă o româncă originară din Braşov, stabilită de şase ani la Roma, care a venit la demonstraţia din centrul Romei împreună cu soţul ei, italian şi cu fiul lor. „Sunt minunaţi dacii. Mă bucur că i-am întâlnit aici la Roma”, spune femeia.

Italienii nu ştiu nimic despre daci şi e foarte bine că anumite grupuri de istorici din România vin la Roma să le arate cine sunt dacii”, mai completează Graţiela.

C. V.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Românii nu mai fac copii. În 15 ani populaţia va ajunge cât era după Război

Turist român, denunțat pentru că a produs daune unui monument din Pisa