Lucian Glass este preşedintele asociaţiei AGERO din Stuttgart şi preşedintele Ligii Asociaţiilor Româno-Germane din Germania.
«Participând, încă din anul 2001, când a avut loc primul simpozion al Românilor de Pretutindeni la Mangalia, la întâlnirea reprezentanţilor din străinătate, de la început am avut ca obiectiv organizarea unui sistem de conducere al diasporei.
La acele simpozioane au apărut două idei importante: organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni şi numirea în fruntea DRP a unui român din străinătate. Dacă Congresul a fost prevăzut într-o lege, în 2007, conducerea DRP rămâne încă pe seama partidelor care se află la putere.
În legătură cu Congresul, bineînţeles că aş dori să particip. Cred că modul de selecţie al participanţilor ar trebui se se bazeze pe reuşitele asociaţiilor pe care le-au reprezentat de-a lungul anilor. Sunt de acord şi cu ideea ARI, de a se organiza alegeri pentru Congresul diasporei simultan cu alegerile prezidenţiale din luna noiembrie.
EXCLUSIV: Ministerul de Externe anunţă ALEGERI ÎN DIASPORA pentru Congresul Românilor de Pretutindeni
Eu sunt de părere că participanţii la Congres nu trebuie să reprezinte partide politice, iar dacă se va forma un Consiliu de Conducere, din acesta să nu facă parte membrii unor partide.
Cred, de asemenea, că reunirea Congresului nu ar trebui să aibă loc în 30 noiembrie, aşa cum a propus MAE, ci la o săptămână sau două după. Desfăşurarea Congresului chiar înainte de 1 Decembrie presupune ca o seamă de reprezentanţi importanţi ai diasporei să nu poată participa la sărbătorirea Zilei României în cadrul ambasadelor şi consulatelor din ţările respective.
Ministrul Bogdan Stanoevici în vizită la Madrid: „Organizați-vă din timp pentru a trimite reprezentanți la Congres”
Până la Congres, ar trebui să fie în această vară întâlnirea diasporei, care nu se mai numeşte „simpozionul românilor de pretutindeni”, ci „Diaspora Estival”.
Am auzit totuşi că s-ar organiza la Costineşti o întâlnire a românilor din diaspora, bazată pe înscrieri (primul înscris, primul venit). Cred că la aceste întâlniri ale românior de pretutindeni ar trebui să ia parte în primul rând reprezentanţi ai organizaţiilor de asociaţii, aşa cum este LARG în Germania. În schimb văd că în ultima vreme sunt la modă asociaţiile cu multe steaguri.
Eu sunt contra personajelor naţionaliste (fundamentaliste) care reuşesc să adune 3-4 persoane, să ridice un steag românesc şi să se bată cu pumnul în piept că „noi suntem români”. »
Sorin Cehan