FADERE, Federația asociațiilor de români din Europa, apreciază prin această scrisoare efortul pe care Domnul Prim-Ministru, Victor Ponta, și echipa sa l-au depus în alocarea unui buget istoric Ministerului pentru Românii de peste Hotare.
Solicităm Prim-Ministrului, Victor Ponta, desființarea Departamentului Politicii pentru Relația cu Românii de Pretutindeni. Înființarea Ministerului pentru Românii de peste Hotare a făcut că DPRRP-ul să își piardă scopul.
Solicităm, de asemenea, subordonarea față de acest Minister a tuturor instituțiilor care oferă servicii destinate românilor din afara granițelor.
Astfel, Institul Cultural Român ar trebui să aparțină, fără îndoială, Ministerului pentru Românii de peste Hotare, iar Institutul de Limba Română, care în acest moment aparține Ministerului Învățământului, ar trebui să facă parte din același Minister pentru Românii de Pretutindeni. Am luat cunoștință de proiecte realizate de aceste două instituții care de multe ori se suprapun cu proiecte realizate de DPRRP sau de Institutul Eudoxiu Hurmuzachi. Considerăm că ar fi mult mai eficientă o coordonare a acestor instituții dacă toate ar aparține aceluiași minister.
Proasta gestionare din ultimul an a fondurilor publice de către DRRP ne obligă să cerem Prim-Ministrului României începerea imediată a unei anchete în vederea clarificării acestui lucru.
În acest moment există o nemulțumire colectivă față de modul în care în ultimul timp acest departament a lucrat. Vă expunem în continuare câteva motive:
1. Criteriile de aprobare a proiectelor au fost lipsite de transparență. De cele mai multe ori au fost acceptate ținând cont mai mult de simpatii politice decât de valoarea proiectului sau a organizației care l-a prezentat.
2. Solicităm ca Ministerul pentru Românii de peste Hotare să semnaleze printr-un raspuns dat organizatiei, foarte clar motivul refuzului finanțării proiectelor.
3. Ținând cont de faptul că în ultimul an o mare parte fonduri nu a fost cheltuită, cerem Ministerului să deschidă două sesiuni de finanțare a proiectelor: una în Ianuarie/Februarie și alta în Iulie/August. Astfel, fondurile care au rămas de la prima sesiune să se poată beneficia la sesiunea a două.
4. Solicităm din partea Guvernului o formă de prefinantare în așa fel încât, dacă proiectul a fost aprobat, să se pună la dispoziția organizatorilor imediat cel puțin 30% din suma alocată, pentru a putea începe proiectul fără să fie nevoie ca asociațiile să apeleze la credite bancare, de cele mai multe ori aproape imposibile.
„Continutul acestei scrisori a fost trimis liderilor comunităților românești din diaspora acum 10 zile. Majoritatea dintre ei și-au arătat sprijinul reorganizării Ministerului pentru românii din afara granitelor”, a declarat Daniel Tecu președinte FADERE, Federația asociațiilor de români din Europa.
Presa FADERE, 14-01-2015
Ai asociație în străinătate? Ești sigur că e serioasă? Înscrie-te pe lista DRP