Bună ziua. Trăiesc într-un apartament cu chirie. Proprietarul casei mi-a spus ieri că trebuie să plătesc o parte din taxe. Ce înseamnă asta?
În baza art.1, alineatul 684 a Legii de Stabilitate 2014, Tasi (Tassa sui servizi indivisibili – taxa asupra serviciilor indivizibile, o taxă locală) este plătită atât de chiriaş, cât şi de proprietarul imobilului, dacă contractul de chirie are o durată minimă de 6 luni.
Plata Tasi revine chiriaşilor şi în cazul în care proprietarul trăieşte în aceeaşi casă, deci chiar dacă acesta din urmă închiriază numai câteva camere cu contract regular. Şi în cazul în care imobilul este cedat cu orice titlu în afara închirierii (de exemplu comodat cu folosinţă gratuită), cel care ocupă în mod efectiv casa va trebui să plătească procentul din Tasi prevăzut pentru chiriaşi.
Procentul în sarcina chiriaşului variază de la Primărie la Primărie şi merge de la 10% la 30% din valoarea totală a Tasi, în timp ce proprietarul plăteşte procentul rămas, adică de la 90% la 70%.
Pentru a şti procentul în sarcina chiriaşului, trebuie să vă informaţi dacă Primăria pe raza căreia se află imobilul a fixat sau nu procentul şi cota parte. În cazul în care nu a fost stabilit procentul de către Primărie, legea stabileşte că procentul în sarcina chiriaşului este de 10%.
Chiriaşul şi proprietarul nu sunt responsabili în solidar pentru neplată, adică dacă chiriaşul nu-şi plăteşte partea, proprietarul nu este responsabil pentru acel procent, la fel cum chiriaşul nu este responsabil dacă proprietarul nu îşi plăteşte cota parte. De fapt, în acest caz Primăria nu poate pretinde plata procentului lipsă celui care efectiv şi-a plătit cota parte.
Situaţia se schimbă dacă sunt mai mulţi proprietari sau mai mulţi chiriaşi în acelaşi imobil. În acest caz sunt toţi responsabili de plata procentelor din Tasi.
Toţi proprietarii şi co-chiriaşii sunt în mod egal responsabili de plata procentului prevăzut de Lege pentru propria categorie. (art. 1, alineat 671 din Legea de Stabilitate 2014).
Pentru plată se poate utiliza formularul F24 sau buletinul poştal pretipărit disponibil la ghişeele poştale. Pentru a şti cu precizie suma de plătit se poate întreba proprietarul cât plăteşte şi să se calculeze procentul stabilit sau se poate apela la un profesionist, la un CAF (Centru de Asistenţă Fiscală) sau să se utilizeze calculatoarele online disponibile pe site-urile de internet ale Primăriei unde se află imobilul.
Următoarea dată de scadenţă pentru plată este 16 octombrie 2014, şi în cazul în care primăria pe raza căreia se află imobilul nu a hotărât încă, data de scadenţă va fi 16 decembrie 2014.
D.ssa Maria Elena Arguello