Leontin Vlass, 51 de ani, sindicalist la Ravenna în cadrul “Sindacato Immigrati” ne-a vorbit despre trei probleme majore ridicate de cei care se adresează sindicatului: munca la negru, plata în numerar, nerespectarea normelor de protecția muncii.
Legat de munca la negru, Leontin Vlass spune: “Cei care nu lucrează cu un contract sau nu sunt înscriși într-un sindicat sunt aproape victime sigure. În cazul unor litigii, patronii nu mai recunosc că acei muncitori au lucrat la ei sau că au lucrat pe perioade mult mai mici. Apoi e greu de demonstrat. Începe calvarul martorilor, a probelor, a documentelor. Eu le spun tuturor celor cu care intru în contact: înscrieți-vă în sindicate înainte de a avea o problemă.”
Cea de-a doua chestiune: plata. “Dacă muncești la negru, de obicei nu vei primi bani prin cont bancar. Cei cu probleme se plâng că au primit bani în numerar și ulterior nu au mai putut demonstra că nu au fost plătiți. Sunt cazurile și mai grave, în care sunt plătiți cu cecuri de la societăți falimentare sau fără acoperire.”
Mesajul sindicaliștilor români din Italia
Nerespectarea normelor de protecția muncii sunt o altă problemă majoră semnalată de Vlass. “Vorbim de un număr impresionant de accidente de muncă, unele mortale. Nerespectarea normelor de protecție a muncii sunt frecvente tocmai la acele firme care angajează în negru sau stabilesc tot felul de contracte dubioase.”
E nevoie de informații corecte. “Puțini sunt cei care știu să facă o diferență între patronat, CAF, sindicate, INPS, INAIL, Centro per l’impiego, DPL, etc. Lipsa informației e cauza multor probleme pe care le au românii în Italia.” a concluzionat el.
Ce soluții sunt? “Înscrierea în sindicate. Acolo se găsesc persoane care pot explica un contract și pot da informații corecte. Trebuie să ținem cont că peste 4300 de contracte naționale, fiecare cu specific aparte. Angajații trebuie să apeleze la persoane calificate și să se înscrie din timp, nu doar când au nevoie.”
Andi Rădiu
Informații:
[email protected], tel : 3407602505
http://sindacato-immigrati.it/
Vasile Baciu, sindicalistul din Padova: ”Mulți devin patroni pentru a avea de muncă”
Valentin Sînzianu, CGIL Viterbo: ”Românii se plâng de “țepele” de la patroni”
Radu Nicolae, sindicalist la Piacenza: ”Românii sunt mai răi decat italienii când e vorba de plată”
Giani Mărcușanu: “În Sardinia nu se mai găsește de muncă”