La Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma a avut loc în după amiaza zilei de sâmbăta, 14 iunie, un concert de final de an al clasei profesoarei de pian Cătălina Diaconu, o româncă stabilită de la începutul anilor ’80 în Italia.
Cătălina Diaconu, pianistă cu dublă cetăţenie română şi italiană, născută la București a studiat cu profesori de renume, printre care Lev N. Naumov, G. Amiras, Heinrich Neuhaus si a susţinut concerte în România, Italia, Germania, Franța, Spania, Rusia şi Principatul Monaco.
„A fost greu din anumite puncte de vedere, pentru că a face o carieră muzicală prin propriile mijloace economice și profesionale într-o țară străină și foarte tânăr fiind este întotdeauna foarte greu. Mai ales când omul dorește să fie coerent cu niște principii de cinste, corectitudine, rigoare, morală pe care le și le formează încă din perioada copilăriei.
Dar este suportabil totuși, pentru că pasiunea mea și dorința infinită de a străbate și de a exprima tot ceea ce este mai bun în propria personalitate cred că acesta este un motor. Deci într-un fel compensează dificultăţile” mărturisește Cătălina Diaconu, care recunoaște că pentru a studia a fost nevoită să lucreze în timpul studenției.
A studiat foarte mult, a lucrat la Napoli și Piacenza, pentru ca după ani și ani de muncă, să reușească să intre, după un examen foarte riguros, la Conservatorul de muzică Santa Cecilia din Roma. Și cu toate acestea, profesoara precizează că până acum s-au realizat doar o parte dintre proiectele ei.
Copiii români, foarte sensibili
Zeci de adolescenți trec prin mâinile Cătălinei Diaconu. Mare parte dintre ei italieni, dar sunt uneori și copii ai căror părinți sunt de naționalitate română, așa cum este Delia Amiri, în vârstă e 17 ani, a cărei mamă este originară din Piatra Neamț, în vreme ce tatăl ei este din Iran.
„Pot să spun spun că mă bucur foarte mult de a lucra cu acești copii, pentru că sunt în general copii foarte sensibili, deosebit de inteligenți cu o mare intuiție și dotări, de un talent special”, spune despre elevii români pe care i-a avut până acum Cătălina Diaconu.
„În plus, am impresia ca au o conștiintă a faptului ca nu totul li se cuvine, sunt atenți la eforturile pe care parinții le fac pentru a-i susține la studii si deci sunt copii care înfrunta cu mai multă disciplina decat ceilalți acest parcurs cu greutăți. Pentru că nimeni nu poate nega că studiul muzical făcut într-o manieră profesională înaltă bineînțeles, prezintă obstacole și greutăţi pe care trebuie să le înfruntăm” observă profesoara de pian, care și ea, la rândul său, a făcut numeroase eforturi în viață pentru a studia.
„Sunt foarte fericită să lucrez cu copii români și chiar am dorit și am promovat în cariera mea mulţi copii români în activitățile lor. Acum avem în plan mai multe proiecte care îi implică pe acești tineri”, mărturisește profesoara de pian referindu-se la Festivalul ProPatria (20 Iunie – 7 Iulie) pentru care, de altfel, Conservatorul Santa Cecilia din Roma a acordat patronajul.
„Pentru acest festival eu am pregatit un concert în 2 iulie la Sala Baldini din Biserica S.M. in Campitelli din Piazza Campitelli din Roma cu un grup de copii talentaţi pe care îi pregătesc, iar în toamnă, în septembrie vom avea la Accademia di Romania un MasterClass de predare pianistică pe care îl voi susține eu cu copii români și italieni si cu un concert final.
Idei sunt multe, sper sa avem si forțele necesare şi chiar puţin ajutor din partea factorilor externi. Nu e niciodată rău să fim susţinuţi” spune Cătălina Diaconu.
Totodată profesoara consideră că este foarte important ca acele schimburi între copiii din Italia şi România să se intensifice, aşa cum ar fi semnificativă şi prezenţa unor mari artiști români la cursurile organizate la Conservatorul de muzica sau la concerte organizate în capitala italiană, artiști precum Radu Lupu.
Emoții la primul concert
Foarte emoționați, elevii cursului preuniversitar de la Conservatorul de muzica Santa Cecilia din Roma au sustinut primul lor concert de muzică în fața părinților, a profesorilor și a ambasadoarei României în Italia, Dana Constantinescu.
„Cred că pentru ei este important, dar şi pentru mine a fost foarte important pentru că mă simt foarte bine în mijlocul lor, iar în seara aceasta în afară de energia pe care ţi-o dau tinerii când te afli alături de ei, mie mi-au transmis și foarte multă emoție. Şi cum eu zic că fara emoții şi fără suflet nu se poate trăi, aceste momente sunt deosebit de importante şi e bine să profităm de ele atunci când avem norocul să ni se întâmple”, a declarat la finalul concertului ambasadoarea Dana Constantinescu.
Adolescenta româncă Delia Amiri studiază pianul de opt ani, iar pe viitor vrea să fie, aşa cum este Cătălina Diaconu, profesoară de pian si sa organizeze concerte cu elevii săi. Tocmai de aceea, Delia o admiră și o ascultă foarte mult pe Cătălina Diaconu.
Dor de țară
Cătălina Diaconu trăiește de o viață în Italia. De la începutul anilor ’80. Nu și-a uitat însă limba maternă, așa cum nu-și uită nici țara. Își amintește cu nostalgie de parfumul trandafirilor din Parcul Cismigiu din Bucuresti, unde se recrea în scurtul timp liber, sau de verile lungi pe care le petrecea împreună cu tatăl sau, arheologul Gheorghe Diaconu în Șantierul arheologic de la Târgșorul vechi, un sit milenar foarte important. Totodată, profesoarei de pian îi este dor de familia rămasă în ţară, dar și să meargă la un concert la București.
C.V.