Iuliana a ţinut să precizeze că acest sport, deşi foarte puţin cunoscut, va avea foarte mulţi practicanţi în viitor, că este la îndemâna tuturor şi că e benefic sănătăţii. "Am descoperit acest sport absolut nou, de care m-am îndrăgostit nebuneşte. Un sport pe care îl sugerez oricui, pentru că în afara satisfacţiei pe care ţi-o dă dominarea valurilor, se poate practica la orice vârstă, în orice anotimp şi peste tot acolo unde este apă şi are de la 30 cm în sus. Foarte important este că nu este costisitor, fiind nevoie doar de o placă şi o vâslă speciale, care nu necesită mari eforturi financiare. Nu este necesar să ştii să înoţi, pentru că nu e nevoie să te îndepărtezi foarte multe de mal. Deloc de ignorat este şi faptul că este un sport complet care ajută la slăbit şi la întreţinerea tonusului muscular."
Muncă şi studiu
Iuliana Petecariu are 33 de ani şi este originară din Vaslui. Înainte de a-şi fi găsit timpul şi situaţia care să-i permită să aibă această pasiune, a cunoscut problemele celor care decid să plece din ţară. Începutul perioadei nu a fost tocmai uşor, fiind nevoită să muncească foarte mult. Ceea ce apreciază mult e că a avut posibilitatea să continue studiile. "Am ajuns în Republica San Marino în urmă cu 6 ani, cu scopul de a cunoaşte o nouă realitate şi de a mă confrunta cu o altă cultură şi mentalitate. Ca mai toţi românii care merg peste hotare, odată ajunsă în San Marino mi-am căutat de muncă. Am găsit la un restaurant unde era greu, foarte greu… lucram 14 ore pe zi, fără zi liberă, practic vedeam doar patul şi locul de muncă.
După 6 luni de restaurant, în condiţii puţin spus grele, am abandonat angajându-mă la un bar. Aici viaţa mea s-a schimbat radical, aveam zi liberă, concediu şi un salariu decent. Ceea ce a fost cel mai important pentru mine este că munca mi-a permis să-mi continui studiile. Am abandonat studiile de farmacie pe care le începusem şi am continuat la Academia de teatru şi canto, pentru că mereu am ales să fac ce mă pasionează cu adevărat."
Surf cu vâslă
Românca a devenit o pasionată a unui sport ce prinde tot mai mult în Italia, care se manifestă în tot mai multe campionate şi concursuri. Se numeşte "SUP" (StandUpPaddling) şi este o variantă a surfului, diferenţa fiind că sportivii folosesc şi o vâslă specială. "Ideea mi-a venit în vara aceasta în timp ce mergeam la mare, la "Vela club Marano", situat la Riccione. Un club de sport nautic unde fiecare asociat are o pasiune pentru sporturile pe apă. Acolo am văzut pentru prima dată o placă de SUP. Din joacă am urcat pe acea placă, am început să vâslesc, după care mi-a intrat în sânge imediat. Atunci mi-am zis: asta era sportul meu preferat şi am început să mă informez. E interesantă chiar şi originea. Încă nu se ştie cu claritate, dar multe legende îl asociază cu antica cultură care a luat naştere în Hawaii unde prin secolul 18, căpitanul James Cook spune că a văzut un polinezian alunecând pe un val, în picioare, pe o placă din lemn. Încă se mai găsesc desene şi povestiri cum că pe acea vreme canoiştii hawaiani urcau pe acele placi din lemn mergând la pescuit şi de aici a luat origine acest sport numit SUP."
Iuliana a început să ia în serios practicarea SUP-ului şi s-a înscris la concursuri de amatori. Nu s-a oprit aici şi s-a înscris la cursuri de instructori.
"A treia oară când am urcat pe acea placă a fost când am participat la primul concurs de amatori. Am câştigat locul 3,deci vă daţi seama cât de mult m-a prins acest sport şi cât de tare l-am luat în serios. Acum mă antrenez aproape zilnic ajungând deja să fac 16 kilometri pe zi. Peste o lună merg în Caraibe, epuizând toate economiile mele, cu intenţia de a mă pregăti mai adecvat în SUP. Intenţionez să merg mai departe pentru că în 26 şi 27 noiembrie voi face un curs pentru obţinerea licenţei internaţionale ca instructor ISA (Internaţional Surfing Association). Cursul îl voi susţine la Vela Club Marano Riccione. În perioada imediat următoare intenţionez să particip la concursuri din campionatul naţional organizat de Federaţia Italiană SUP (FISURF)."
Club românesc
Cea mai mare ambiţie pe care o are este legată de publicizarea şi în România. Şi-ar dori însă să formeze şi aici în Italia un grup de conaţionali pasionaţi. "România nu are o federaţie, nici măcar un club, deşi repet că nu e nevoie de valuri imense sau de sute de km de plajă. Ca dovadă este faptul că inclusiv Slovacia, ţară care nu are ieşire la mare, are federaţie. Mi-ar place să promovez o asemenea idee. Dar înainte, ar fi frumos să ne întâlnim cât mai mulţi aici în Italia."
Andi Rădiu
Contact:
Iulia Petecariu
ipetecariu@gmail.com