Șase la sută dintre împrumuturile ipotecare ale băncilor au fost acordate străinilor, potrivit unui studiu realizat de Facile.it și Mutui.it pe un eșantion de peste 3.500 de contracte încheiate între ianuarie 2016 și iunie 2017.
Clasamentul debitorilor străini care au cumpărat o casă în Italia este condus de cetățenii din România, cărora li s-au acordat 15,1% din împrumuturile ipotecare acordate unor solicitanți cu naționalitate neitaliană. Urmează cetățenii din Albania (11,9%), Elveția (11,4%), Moldova (6,8%) și Germania (5,9%).
Trebuie observată absența de pe primele poziții a două naționalități care în schimb reprezintă comunități bine consolidate pe teritoriul italian: cea chineză și cea marocană, în mod evident mai puțin înclinate să solicite ajutor de la bancă sau să achiziționeze imobile.
Sumele acordate și procentul valorii imobilului care se dorește să se finanțeze prin împrumut ipotecar diferă în mod notabil în funcție de naționalitatea solicitantului.
Debitorii de origine română, de exemplu, au obținut în medie 105.400 euro, echivalentul a 72% din valoarea casei, în timp ce albanezii puțin peste 87.200 de euro (76% din valoarea casei). Sume cu mult mai mari pentru englezi (peste 193.800 euro, 68% din valoarea casei) și francezii (175.600 euro, 65% din valoarea casei).
Privind distribuția teritorială a împrumuturilor ipotecare acordate, analiza arată o dată în linie cu fluxurile migratorii, regiunile din nordul și centrul Italiei fiind la conducerea clasamentului. Pe prima poziție sa află Lombardia, care de una singură generează 29,7% din împrumuturile pentru străini. Urmează Emilia Romagna (12,3%), Veneto (11%) și Lazio (10%).