După mai bine de 19 ani de trai în Italia, Marius Mada poate reprezenta prototipul imigrantului care şi-a implinit visul: o familie fericită şi o afacere de succes. În vârstă de 37 de ani, este originar din Făgăraş şi a emigrat în anii ’90, la scurt timp după ce a absolvit un colegiu silvic. A rămas în Roma timp de şapte ani, după care s-a transferat la Verona.
„Am lucrat o scurtă perioadă în construcţii, ca majoritatea românilor care ajung în Peninsulă, după care am fost angajat la o fabrică de brânzeturi, care producea, în special, faimoasa specialitate pecorino romano. Am trecut apoi la o fabrică, cu sediul lângă Roma, care producea diferite produse de ceramică şi marmură. Devenind reprezentant al societăţii, am fost transferat la sediul din Verona şi apoi, după ce s-a deschis o filială în România, la Deva, m-am ocupat de formarea profesională a celor de acolo”, povesteşte românul.
Marius Mada a ajuns în presa italiană pentru că a reuşit să dezvolte şi în România o afacere bazată pe energii alternative. O altă particularitate e că familia sa are primii copii născuţi în staţiunea turistică Malga San Giorgio, în nordul Italiei.
Cotidianul l’Arena sublinia anul trecut că sunt singurii copii, într-un loc unde nu au existat niciodată rezidenţi. împreună cu soţia, se ocupă de singurul restaurant din zonă şi de o afacere, pe care a extins-o şi în România. Anul acesta publicaţia italiană a subliniat meritul românului în dezvoltarea afacerii centralelor care folosesc „energie curată”.
A.R.
Premiat de Regiunea Veneto
«Marius „întreprinzător înnăscut” – Regiunea
„Intrasem în contact în urmă cu ceva timp cu consulul onorific George Teseleanu care m-a invitat să particip la concurs. Ocazia a fost dată de solicitarea mea de a vizita Clam, firma din Marsciano, regiunea Umbria, care produce şeminee şi sobe inovative, pe lemne şi peleţi, cu economisire energetică şi randament ridicat şi pentru care sunt reprezentant exclusiv pentru România”, a declarat Mada pentru L’Arena.
De aici a luat naştere ideea de a participa la concursul Regiunii, categoria „întreprinzător înnăscut”, promovat în colaborare cu Veneto Lavoro, Sme (Support to migrants’entrepreneurship) şi agenţia Ifad a Onu pentru eradicarea sărăciei populaţiilor rurale. Ceea ce a plăcut mai mult comisiei din proiectul lui Marius a fost studiul pentru prezentarea energiilor alternative de ultimă generaţie, implicând profesionişti locali şi permiţând facultăţilor de inginerie din România să colaboreze la proiect.
Marius a pus la punct un showroom mobil, adică o sală de expoziţie pentru produse (şeminee şi sobe în funcţiune) montate în interiorul unui container care poate fi mutat cu un camion şi în zonele cele mai izolate ale României şi lăsat în loc fix pentru vizite şi demonstraţii. „Intenţia este de a putea vizita şi atinge produsele şi în acelaşi timp de a implica tinerii elevi ai şcolilor superioare tehnice şi ai facultăţilor ştiinţifice într-o sală de probe pusă la dispoziţie pentru experimentare şi formare profesională”, adaugă Marius.
În schema trimisă Regiunii a trebuit să descrie firma pe care îşi propune să o deschidă, să indice furnizorii şi materialele necesare, fazele de prelucrare prevăzute, magazinul şi distribuţia, numărul şi numele persoanelor pe care intenţionează să le implice la încheierea primului an de activitate, cele mai importante tehnologii de care se foloseşte, datele de pe piaţa de referinţă, calcularea volumului de vânzări prevăzut pentru primul an şi planul economic pentru primii trei ani de activitate.
Sosit în Italia acum 18 ani cu o diplomă de pădurar şi angajându-se de la început într-o firmă de ceramică din Sassuolo, şi-a cunoscut soţia Jenny la Tregnano cu ocazia unei cine de muncă. Acum au doi copii, Riccardo, primul născut acum şase ani la San Giorgio, şi Alessandro care i-a urmat acum doi ani. Este singura familie care trăieşte în mod stabil întreg anul la San Giorgio, cu inevitabilele dificultăţi şi neajunsuri pe care le comportă acest lucru, dar de unde nu ar pleca pentru nimic în lume. Nici măcar acum când există perspectiva deschiderii unei firme în România.
„În realitate, prin internet reuşesc să urmăresc totul de aici şi apoi de la aeroportul din Verona reuşesc să ajung în aceeaşi zi în România, să grăbesc afacerile şi să mă întorc a doua zi acasă”, asigură Marius, care nu primeşte nicio compensaţie în bani pentru câştigarea premiului, ci va beneficia doar de trei întâlniri individuale cu consultanţi experţi în deschiderea de firme şi posibilitatea de a avea acces gratuit la anumite servicii.
„Nu cer mai mult”, încheie, „numai să mi se dea sprijin la nivel administrativ şi de reprezentare pentru contactele care îmi pot facilita şi scurta timpii de realizare a firmei”.
(sursa: L’Arena)
Proiectul la care lucrează Marius Mada şi care va fi prezentat la Cluj Napoca în perioada 21/27 februarie a.c. se intitulează „Imprenditore nato” (afacerist înnăscut) la „Ziua porţilor deschise / SECPRAL Pro Instalaţii” / Cluj Napoca.
„Cu această ocazie firma Caminetti Clam a pregatit un show room mobil, cu ajutorul căruia vor fi făcute prezentări practice despre centralele care folosesc acest tip de combustibil şi de energie bazate pe „brichete” din lemn, denumite „pellet”.
Sunt produse de ultimă generaţie, cu un impact deosebit asupra mediului, care poate duce la crearea de sute de locuri de muncă în România. Vom prezenta în premieră naţională primul Termoşemineu cu lemne, complet „electronic”, de pe piata europeană, realizat în colaborare cu Universitatea de Studii şi Inginerie din Perugia şi prezentat în premieră în România la Cluj Napoca ) la „Ziua porţilor deschise / SECPRAL Pro Instalaţii. Proiectul se va extinde şi în şcoli, universităţi sau diferite instituţii, pentru sensibilizarea persoanelor în sprijinul energiilor alternative” ne-a declarat Marius Mada.