Menu
in

«Împotriva prejudecăţilor». Ambasadoarea României, întervenţie în favoarea romilor în Huffington Post

Ambasadoarea României la Roma, Dana Manuela Constantinescu, semnează în Huffington Post Italia, publicaţie din celebra şi influenta reţea de bloguri fondată la nivel mondial de Arianna Huffington, cu titlul «Contro i pregiudizi. I 4 artisti rom dell’Accademia Filarmonica Romana».

Un articol despre inaugurarea stagiunii Filarmonicii din Roma cu spectacolul Carmen de Bizet, în care au fost distribuiţi şi patru români de etnie romă, membri ai ansamblului multietnic Orchestra di Piazza Vittorio. Este o pledoarie de zile mari contra prejudecăţilor şi stereotipurilor care afectează societatea italiană.

Iată textul:

Împotriva prejudecăţilor. Cei 4 artişti romi de la Academia Filarmonică Romană

În zilele în care la Roma se desfăşoară a VI-a ediţie a Festivalului Diplomaţiei, s-a deschis oficial sezonul nr.195 al Academiei Filarmonice Romane, şi pe 22 octombrie a avut loc premiera unei foarte originale şi aplaudate Carmen a lui Bizet care se va repeta până duminică 8 noiembrie la Teatrul Olimpic din Roma.

Noua Carmen a Orchestrei Piazza Vittorio este un mozaic de ritmuri şi stiluri muzicale, o frescă de limbi, încredinţată unor muzicieni excelenţi proveniţi din toate colţurile lumii, de la Tunisia la Franţa, de la România la Cuba, de la Senegal la Brazilia, de la Argentina la Italia.

Din partitura lui Bizet iată că se aud sunete şi ritmuri de flamenco, salsa, techno, operă, blues, tango până la reggae (Carmen este cântăreaţa reggae puglieză Mama Marjas, de 29 de ani) şi la exoticele sonorităţi arabe şi africane. După extraordinarul succes al Flautului Fermecat de Mozart, devenit de acum un spectacol cult, cu peste 150 de spectacole în Italia şi în Europa, Orchestra di Piazza Vittorio se măsoară cu una dintre cele mai celebre opere din toate timpurile, simbol al iubirii copleşitoare şi pasionale, prezentată într-o rescriere romantică şi „visătoare”, cu atmosfere şi muzici în mod liber fuzionate potrivit mărcii care distinge această extraordinară orchestră, compusă din muzicieni excelenţi proveniţi din toate părţile lumii.

De la salsa la flamenco, de la techno la operă, de la blues la tango, până la reggae şi la exoticele sonorităţi arabe, indiene şi africane. O călătorie care merge din Franţa până în Spania, din Tunisia până în Senegal, din Brazilia până în antica Persie. Foarte colorata Orchestra di Piazza Vittorio este dirijată de Leandro Piccioni, în timp ce Don José este interpretat de Evandro Dos Reis, intrigantul toreador Escamillo de tunisianul Houcine Ataa (interpret al unor seducătoare melodii arabe) şi Micaela este interpretată de Elsa Birgé, artistă completă, cântăreaţă şi trapezistă franceză.

Intriga povesteşte de o foarte colorată şi veselă caravană de imigranţi şi contrabandişti care ajunge la porţile Sevillei şi prezintă dansuri şi cântece populare, sub ochii unui grup de soldaţi pierde-vară care se prefac că menţin ordinea. Printre aceşti oameni trăieşte o extravagantă şi senzuală ţigancă Carmen. José, un tânăr şi paşnic soldat de origine braziliană, sedus de frumuseţea sa se îndrăgosteşte de aceasta până peste cap şi pentru ea mai întâi dezertează, apoi cuprins de gelozie îl înfruntă în duel pe Escamillo, un greu de înţeles, dar fascinant toreador arab. José ajunge până la damnare pentru cucerirea ţigăncii, sfâşiind inima Micaelei, tânăra şi dulcea infirmieră care îi îngrijeşte mama şi cu care ar fi trebuit să se căsătorească, însă Carmen, deşi iubindu-l, nu va fi dispusă să-şi piardă libertatea, nici dacă acest lucru ar însemna să moară.

Un debut care cucereşte publicul de toate vârstele, deşi cu formare muzicală şi culturală diferită, aşa cum îi place să parieze încă de la înfiinţarea sa multienica Orchestra di Piazza Vittorio.

Suntem foarte onoraţi ca Ambasadă să avem patru artişti de naţionalitate română în spectacolul de deschiderii a stagiunii 2015/2016 a Academiei Filarmonce Romane. Este vorba de cetăţeni români, apartenenţi etniei rome, una dintre diferitele minorităţi etnice prezente pe teritoriul României. Unii dintre ei provin din Transilvania, regiune caracterizată de un adevărat melanj istoric de etnii şi culturi diferite: români (care constituie majoritatea), maghiari, romi, saxoni etc.

Rezultatul este o convieţuire cotidiană care sfidează prejudecăţile, acestea din urmă apărând în mare parte în afara Transilvaniei. Şi în stereotipuri şi prejudecăţi din păcate crezi mai mult când te uiţi prea mult la televizor în loc să frecventezi sălile de concerte.

De aceea profit de ocazie pentru a mulţumi astăzi Academiei Filarmonice Romane pentru ideea de a realiza acest spectacol şi a include artişti de etnie romă, răspândind printre italieni cunoaşterea vocaţiei artistice a acestei comunităţi. Suntem foarte satisfăcuţi ca Ambasadă că am putut să ne aducem contribuţia materială la această producţie, punând în lumină valoarea şi talentul artiştilor unei etnii care prea des devine obiectul stereotipurilor şi prejudecăţilor.

(sursa: Huffington Post)

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version