Sute de magazine care comercializează produse româneşti s-au deschis în toată Peninsula, în unele oraşe mai mari existând chiar câte unul în fiecare cartier. Astfel de magazine s-au deschis şi în insule, chiar dacă aprovizionarea este greoaie, iar preţurile devin mari datorită costurilor de transport. Proprietarii unui magazin din Sardinia ne-au povestit despre cum se face comerţul românesc aproape de Porto Cervo, cea mai titrată zonă turistică din insulă.
Proprietarul magazinului "Romarket" din localitatea Arzachena, provincia Olbia-Tempio, se numeşte Ioan Clement Ursu. Are 40 de ani, este originar din judeţul Neamţ şi locuieşte de 10 ani în Sardinia, în apropiere de faimoasa staţiune Porto Cervo, împreună cu soţia şi cei doi copii.
A venit în Italia în anul 2003, prima dată la Torino, dar după doar două luni s-a transferat defintiv în Sardinia unde a găsit imediat de lucru.
"În ţară am lucrat la Combinatul Sidex Galaţi. Se stricase treaba urât de tot, salariile mici şi nesiguranţa locului de muncă m-au obligat să mă gândesc la varianta plecării în străinătate la muncă. Datorită unor prieteni am ajuns la Torino prima dată, dar am avut ghinion pentru că în luna decembrie, fiind lună friguroasă şi de vacanţe era foarte greu să găseşti de muncă. {antiere închise, doar ceva locuri de "badante" ca înlocuitor pe perioada de concedii.
Am stat două luni "pe dreapta" după care, l-a sugestia altor amici, am plecat în Sardinia. În acea perioadă în Sardinia numai cine nu vroia să muncească nu găsea de lucru. Era pentru toată lumea. Dacă puteai să munceşti 24 de ore din 24, o făceai fără probleme.
Ziua eram grădinar, că erau multe oferte, seara la restaurant şi noaptea bodyguard în cluburi şi discoteci. Acum însă s-a schimbat treaba, se simte criza din plin, dar tot parcă e mai bine ca în Peninsulă. Sau cel puţin aşa am eu impresia."
Fără incidente
L-am întrebat pe Clement despre incidentele cu localnicii, despre maşinile arse şi ameninţările cu bombă, lucruri relatate de presa italiană. "Da, s-au întâmplat şi asemenea lucruri dar foarte puţine, izolate. Părerea mea este că dacă munceşti cinstit şi îţi vezi de treaba ta, nici localnicii nu au nimic cu tine. Dovadă e magazinul nostru, care are foarte mulţi clienţi localnici. Nu am avut incidente de niciun fel. Ameninţari au avut cei care erau bănuiţi că fură sau se ocupă cu tot felul de prostii."
"Am încercat să ne întoarcem în ţară, dar am renunţat la acest plan"
În urmă cu trei ani şi jumătate, familia Ursu s-a decis să se întoarcă definitiv în România. Situaţia pe care au găsit-o în România însă i-a făcut să se răzgândească şi au ales să deschidă un magazin cu produse româneşti. "În 2009 am plecat în ţară, în vacanţă, după ceva timp. Eram hotărâţi să ne aranjăm întoarcerea definitivă. Aveam ceva bani şi dorul de casă ne copleşise. Când am văzut însă ce probleme sunt cu locurile de muncă şi nivelul de trai am renunţat la acel plan.
Aveam mai de mult în gând să deschidem un magazin cu produse româneşti şi am decis să punem în plan această idee. Ne-am întors în Sardinia, am făcut trei luni cursul obligatoriu la "Confcommercio", pentru a obţine licenţa de a comercializa produse alimentare şi am dat drumul la magazin.
Până să deschid a trebuit să fac sacrificii mari însă. Ziua la serviciu, după-amiaza la cursuri şi seara la renovat spaţiul pentrru magazin. A trebuit să fac de unul singur, ajutat şi de doi prieteni pentru că dacă aduceam un meseriaş trebuia să plătesc o avere. Un tâmplar italian mi-a cerut o sumă imensă pentru rafturi si alte amenajări. Am făcut singur, stând până după miezul nopţii, dar am economisit mult."
Costuri mari
Clement spune că afacerea îi merge foarte bine, singurul inconvenient fiind faptul că aprovizionarea se face mai greoi, sunt costuri mari şi preţurile devin ridicate. Cu toate acestea, românii vin şi de la 100 de km să se aprovizioneze.
"Preţurile, e drept, sunt puţin mai piperate dar nu inaccesibile. De exemplu preparatele din carne sunt între 7 şi 12 euro, nu depăşesc pe cele italiene. Asta se întâmplă datorită costurilor de aprovizionare.
La început făceam singur, închiriam o furgonetă şi mergeam singur la Roma. Dar trebuia să iau foarte multă marfă pentru a-mi acoperi cheltuielile de transport şi închiriere. Acum am ales să mă aprovizionez de la un engross din Torino, cu transportul prin curieri."
"Localnici apreciază vinul şi berea"
Magazinul are deja clienţi fideli din rândul localnicilor. Pe primul loc vinurile şi berea românească. "Localinicii sunt încântaţi de produse, le place vinul, iar când au văzut bere la pet de 2,5 litri au rămas cu gura căscată. De-atunci, mai ales vara, abia reuşesc să mă aprovizionez pentru cât am cerere. Le mai place şi salamul uscat sau cabanosul afumat.
Iar românii, vin şi de departe la noi. O familie, care a citit un articol despre noi într-un ziar local, a făcut 200 de km să ne cunoască şi să cumpere câte ceva. Românii au rămas, mulţi dintre ei, fideli preparatelor din ţară. Tocmai de aceea nu mă plâng de reuşita în afacere. Chiar mă gândesc să mă extind în anii următori."
Andi Rădiu
Romarket Arzachena
Via San Pietro 40
Tel/fax 0789621404
Mobil 3276332009