Giani Mărcușanu are 39 de ani și originar din Craiova. Trăiește și muncește la Olbia, în insula Sardinia din 2006. De anul trecut este președintele PSD Sardegna. Întrebat să ne vorbească despre “starea comunității românești”, Mărcușanu ne-a descris o situație dezastruoasă. “În Sardinia nu se mai găsește de muncă așa cum era în urmă cu câțiva ani. Totul e schimbat, problemele sunt foarte mari, mai ales cele legate de locul de muncă. Sardinia trăiește din turism și construcții. Industria nu a fost niciodată foarte dezvoltată iar puținele hale industriale au fost închiriate chinezilor pentru comerț” ne-a declarat Mărcușanu.
Mesajul sindicaliștilor români din Italia
“În construcții nu se mai găsește nimic. Dacă în trecut din zece șantiere, în opt găseai de lucru, acum au dispărut complet. Nu se mai construiește mai nimic” a completat el. Nici femeile care doresc să lucreze ca îngrijitoare nu mai găsesc, decât foarte greu, un loc de muncă. “Dacă în trecut femeile refuzau un post de “badante”, pentru că exista ofertă în turism și restaurante, acum nici la bătrâni nu mai ai multe șanse. Sau dacă găsești e fără contract și pe bani puțini” a precizat Mărcușanu.
Ce fac românii din Sardinia în aceast caz? “O parte trăiesc din șomaj, o parte s-au întors acasă. Cum nici pe continent nu e ușor, mulți au plecat spre Germania, Austria și Anglia. Cam astea sunt destinațiile. Mai sunt și din cei care s-au dus acasă și trăiesc cu banii din șomaj, de aici, dar foarte puțini.”
Andi Rădiu
Vasile Baciu, sindicalistul din Padova: ”Mulți devin patroni pentru a avea de muncă”
Valentin Sînzianu, CGIL Viterbo: ”Românii se plâng de “țepele” de la patroni”
Radu Nicolae, sindicalist la Piacenza: ”Românii sunt mai răi decat italienii când e vorba de plată”