Menu
in

Ghişeul pentru apărarea copiilor români: „O doamnă ne-a povestit că fetiţa ei a fost agresată de colegii italieni, i-au spus «romena di merda»”

«O doamnă ne-a povestit că fetiţa ei a fost agresată de un grup de 10 copii de la şcoala ei, fete şi băieţi. Au agresat-o în staţia de autobuz, i-au spus «romena di merda», locul tău e pe Salaria, unde stau prostituatele. Au împins-o, au tras-o de păr… Am sfătuit-o să meargă la urgenţe, să-şi ia certificat medical… Fetiţa are 14 ani, e în clasa a 8-a.»

Este unul din cazurile cu care s-a confruntat Daniela Hondrea, responsabila sediului operativ din Pomezia al Asociaţiei Spirit Românesc, la ghişeul pentru emigranţi deschis la primăria din localitate, în cadrul proiectului „Nimeni nu creşte singur”.

Proiectul este o continuare a unui proiect de anul trecut care s-a desfăşurat anul trecut în Italia şi România, finanţat din fonduri europene şi dedicat numai cetăţenilor români. De această dată finanţarea vine de la Biserica Valdeză, din fondurile obţinute prin cota de 8 la mie, iar proiectul, făcut împăreună cu asociaţiile MakeNoise şi Interculturando, se adresează tuturor străinilor. La Pomezia sunt circa 8.000 de străini rezidenţi, dintre care 4.000 numai români.

«Eu sunt membră a bisericii baptiste, sunt educatoare care face şcoala duminicală cu această biserica. Pastora mea, care lucrează mult în domeniul social, mi-a adus la cunoştinţă că există biserica Vadese, care finanţează proiecte sociale.

Am prezentat proiectul şi am obţinut finanţare pentru a înfiinţa un ghişeu la Pomezia de ascultare şi sprijin psihologic pentru familii de străini.»

Ce s-a întâmplat cu fetiţa de 14 ani agresată? «Am intrat în şcoală ca asociaţie, am vorbit cu directoarea, a venit şi poliţia. Capul grupului, o fată italiancă, a fost transferată la o altă şcoală. În acest tip de situaţii intervenim şi psihologic. Avem cu noi un psiholog italian, Concetta Riccardi.

Mai avem un caz în care fata, care are aproape 17 ani, a fost la carabinieri cu frăţiorul ei, reclamând că nu se înţelege cu mama sa. Atunci poliţia a intervenit cu serviciile sociale, ne-au contactat pe noi şi ne-au solicitat să ne ocupăm noi de caz, pentru că noi suntem români şi ne înţelegem altfel.»

Acestea sunt cazuri limită. Proiectul, spune Daniela, constă în sprijinul, informarea şi sensibilizarea comunităţii româneşti despre consecinţele migrării.

«Nu este uşor să laşi copiii în ţară şi să vii la muncă. Noi numim aceşti copii „orfani albi”. Informăm persoanele despre cât este de important ca aceşti copii să crească în familie.

Separarea copiilor de părinţi duce la o situaţie critică, la criză familială. Chiar dacă sunt aduşi mai târziu, copiii au dificultăţi de integrare, atât în şcoli, cât şi în familie.

După separare, raportul familial nu mai este acelaşi. Copilul este dezorientat, iar părinţii lucrează, nu au timp să se ocupe de copii. Şi atunci este o situaţie groaznică, sunt maginalizaţi, se închid, nu dau randament şcolar…

Noi am lucrat ca mediatori în şcoli, am încercat să fim o punte între profesori şi copii, între părinţi şi profesori. Acum suntem o punte şi între copii şi părinţi.»

“Biserica să îi ajute pe copiii cu părinţi plecaţi în străinătate

Dana Mihalache, Daniela Hondrea si Concetta Riccardi

La lansarea proiectului, în luna martie, viceprimarul din Pomezia, Ambra Camilli, în acelaşi timp responsabilă de Serviciile Sociale, a declarat: «Suntem bucuroşi să participăm la acest proiect. Este datoria instituţiilor de a susţine proiecte în favoarea integrării şi contra comportamentelor discriminatorii, mai ales atunci când este vorba de copii şi adolescenţi. Punem la dispoziţie toate instrumentele necesare pentru ca iniţiativa să aibă o cât mai amplă participare atât în şcoli, cât şi în teritoriu.»

Finanţarea de la Biserica Valdeză se termină în luna iunie, dar asociaţia încearcă să menţină deschis ghişeul până la sfârşitul anului. Nu este singurul proiect al asociaţiei „Spirit Românesc” la Pomezia: «Mai avem un proiect legat de medierea locativă, sprijinim cetăţenii imigranţi care caută o locuinţă şi au dificultăţi birocratice, şi îi însoţim la administraţie şi la proprietari.»

„Spirit Românesc Onlus” este o asociaţie din Roma, condusă de Dana Mihalache. Asociaţia are sedii operative la Pomezia, Lanuvio, Guidonia şi Riano. Daniela Hondrea este responsabilă de sediul operativ din Pomezia. Este din Dorohoi, judeţul Botoşani, şi este în Italia din 2003.

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version