Câteva zeci de persoane au ieşit sâmbătă, 22 august, în stradă la Piaţa Universităţii pentru a protesta faţă de neadoptarea votului prin corespondenţă, dar și împotriva corupției, a clasei politice sau a conducerii Bisericii Ortodoxe Române. Manifestația a fost anunțată ca fiind în primul rând a diasporei, ceea ce a creat multe discuții în mediile virtuale.
Organizatorilor li s-a reproșat că nu au luat legătura cu asociațiile românești din Diaspora sau că protestează în numele românilor din străinătate fără ca cineva să ”le dea binecuvântarea”.
Deși în Piața Universității s-au prezentat doar câteva zeci de persoane, participanții nu consideră un eșec ci doar un început al unor acțiuni asemătoare la care să adere cât mai mulți, totul culminând într-o manifestația de Ziua Națională. ”Ne vom constitui într-un ONG și vom organiza o mare manifestație pe 1 Decembrie, la care sper să participe cât mai multe persoane.” ne-a spus George Marius, care ne-a răspuns în exclusivitate la mai multe întrebări.
Vă rog să vă prezentați, să vă cunoască lumea mai bine. De când sunteți în diaspora, cu ce vă ocupați?
«Sunt un simplu cetățean. Mă numesc George Marius, am 36 de ani, sunt originar din județul Neamț. În țară nu am lucrat niciodată deoarece, la salariile care sunt, nu aș putea trăi decent ținând cont că avem prețuri ca afară. Am fost asociat la o firmă de construcții în Franța, la Paris, dar de o lună s-a închis societatea deoarece nu mai avem lucrări. Acum încerc să deschid un service-auto în Belgia, în colaborare cu un prieten belgian. »
Care au fost motivele pentru care ați plecat din țară?
«Motivele pentru care am plecat din țară, în 1998, și pentru care voi pleca în continuare sunt legate de faptul că există corupția prea mare. De exemplu, dacă nu ai cunoștințe, relații, nu poți prinde nicio licitație, trebuie să dai 20% acelei persoane care aprobă licitația…»
Unde ați votat anul trecut?
«La alegerile prezidențiale am votat în al doilea scrutin, în Londra, am stat șase ore la coadă. O adevărată batjocură adusă întregii diaspore, știind ce s-a întâmplat în toată Europa la primul tur. Văd însă că nimeni nu e tras la răspundere nici în ziua de azi.»
Când v-ați hotărât să organizați manifestația?
«Acum cinci săptămâni am văzut câteva nereguli, în comuna Hangu, județul Neamț, cu privire la primarul Gavril Lupu. Fiind de 15 ani în funcție am început să postez pe facebook câteva din ”realizările lui”: străzi dezastruoase, fonduri europene care nu se regăseau în nici ”investiție”, apă potabilă mâloasă, plină de șerpi și broaște. Dar am postat și averea primarului, prea mare pentru un bugetar. În acel moment s-a format în jurul lui un scut, format din consilieri, patroni de gatere, cât și poliția din comună. Atunci a fost momentul când am decis să spun câte ceva despre fiecare în parte, deoarece cunoșteam activitatea lor infracțională. Și dacă am început să scot adevărul la lumină, am decis să să spun tot ce știam cu privire la neregulile de pe Valea Muntelui, Hangu, Poiana Teiului, Fărcașa, Borca, Ceahlău. Foarte mulți implicați: polițiști, ocoluri silvice, primari, viceprimari, patroni de gatere. Poliția din Neamț m-a amendat deoarece am sunat la 112 și apoi am fost chiar amenințat de un om al legii. Am mers la presa locală, dar mi s-a închis ușa în nas. Văzând toată această situație, corupție, manipulări și abuzuri zilnice, am hotărât să mă alături și altor români cu probleme asemănătoare și să manifestăm.»
Ce credeți, manifestația a fost un eșec din moment ce au participat puține persoane?
«La demonstrație nu am fost mulți, e drept, dar nu consider a fi un eșec. A fost mai degrabă proastă organizarea. M-am bazat și pe alții. Foarte multă lume nu a știut. Singura voce liberă prin care m-am exprimat a fost facebook. Presa e manipulată. Cu lacrimi în ochi vă scriu rândurile astea. E jale în România. Plîng ca un copil. E o adevărată BATJOCURĂ adusă nouă, cetăţenilor simpli. Nu se mai poate tolera, după 25 de ani de democraţie să nu mai avem nimic. Ne-au vândut totul.»
Am citit tot felul de comentarii în care cei din diaspora va reproșează că nu i-aţi contactat, că ar dori să vă susţină. Ce trebuie să facă, cum să vă contacteze în afară de contul facebook?
«Eu credeam că sunt organizaţi ei. Dar când am ajuns la București am văzut că e o absență totală. Am rămas mut. Sincer, nu-mi venea să cred.»
De asemenea, multe comentarii prin care vi se reproşează că aţi urmări interesele unui partid sau a unei formațiuni care doreşte compromiterea diasporei…ce părere aveţi?
«Sunt apolitic. Sunt cetăţean simplu. Şi am strigat împotriva tuturor. De care parte să fiu??? Sunt împotriva clasei politice din ultimii 25 de ani. Care le sunt realizările???»
Vă opriți aici?
«Nu, ne vom constitui într-un ONG și vom organiza o megamanifestație pe 1 Decembrie, la care sper să participa cât mai multe persoane.»
Andi Rădiu