Ambasadorul României în Italia, George Bologan, a susținut duminică, 29 august, o conferință la Oradea, în Catedrala Sfântul Nicolae, cu titlul titlul „Unde este Abel, fratele tău? Sindromul Cain. Reflecţii despre om şi lume”.
Pornind de la exemplul biblic al lui Cain şi Abel, Bologan a făcut apel la oameni să lase la o parte invidia, orgoliile şi minciuna, să înţeleagă „acest sindrom a lui Cain”, să cugete la el şi să îşi stăpânească emoţiile înainte să ne controleze ele, scrie Bihoreanul.
Sindromul lui Cain
În discursul său, Bologan a făcut o paralelă între personalitatea smerită a lui Abel (dând chiar exemplele unor lideri smeriţi de succes, precum Angela Merkel), în antiteză cu cea mâncată de invidie a fratelui său Cain, extrapolând tema biblică în teme actuale pornite din „sindromul lui Cain”.
Conferinţa a fost presărată inclusiv cu studii şi citate din psihologi, filosofi şi chiar psihanalişti, ca de exemplu Nietzsche şi Freud, iar Bologan a transpus gestul lui Cain, care și-a ucis fratele, în „păcatele” lumii de azi: invidia, minciuna, crima, lipsa de empatie, abordând inclusiv tema crimelor în masă ori a dezinteresului faţă de problemele semenilor.
Ambasadorul a atins inclusiv problema manipulărilor, arătând că execuţiile publice s-au mutat din piaţa publică în presă şi în online, „făcând așa încât o bună parte a consumatorului de informaţii să strige, la fel ca cei din Ierusalim: «Răstigneşte-l»„. „Nu mai ieşim în piaţă, dăm like-uri”, a spus el.
„Să ne controlăm emoţiile”
În final, Bologan a făcut un apel la cei prezenţi să lase invidia deoparte, să manifeste mai multă empatie faţă de cei din jur, să se implice, să facă lucrurile bine şi să nu se lase stăpâniți de emoţii.
„Dacă sunteţi credincioşi, haideţi să schimbam lumea! Să ne controlăm emoţiile înainte ca acestea să ne controleze pe noi.
Pentru că ne credem mari, puternici, tari, cei mai buni…
Să încercăm să ne folosim energia pentru lucrurile pe care putem să le influenţăm în pozitiv”, a spus Bologan.
Evenimentul a fost moderat de episcopul greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea. Conferinţa a fost organizată de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea.
Fost jurnalist pe lângă Sfântul Scaun, George Bologan a ajuns la Roma în 1996 cu o bursă la Colegiul Pontifical „Pio Romeno”. La Roma a studiat filozofia şi teologia. Este diplomat din anul 2003 și deţine funcţia de ambasador al României în Italia din 2016.