Cu ocazia sărbătorii primăverii, ARI (Asociaţia românilor din Italia) a dăruit câteva mii de mărţişoare româncelor din capitala Italiei.
Mărţişoare la metrou
Pe 1 martie, membrii asociaţiei s-au trezit dis de dimineaţă şi s-au aşezat cu sute de mărţişoare la intrarea staţiei de metrou Ponte Mammolo: “A fost o experienţă extraordinară, am fost 5 membri ARI şi am distribuit circa 1500-1800 de mărţişoare la intrarea la metrou, de la 5 până la 8,30 dimineaţa. Am văzut conaţionale emoţionate, una chiar cu lacrimi în ochi, mi-a spus că nu vede un mărţişor de zece ani de zile. Bineînţeles, am oferit şi italiencelor. Câteva ne-au întors spatele, poate şi din cauza orei – era 5 dimineaţa! Altele au fost curioase şi au acceptat”- ne spune Eugen Terteleac.
Distribuirea cadourilor simbolice a început însă, duminică, 27 februarie, în Porta Portese– târgul de duminică frecventat săptămânal de sute de conaţionali.
“E al patrulea an consecutiv când distribuim mărţişoare, am început cu câteva sute, apoi câteva mii, iar anul acesta am adus din ţară 35.000 de bucăţi”- ne spune Eugen Terteleac, preşedintele ARI.
Potcoave şi ghiocei
Cele mai multe mărţişoare reprezintă simboluri care aduc noroc sau care reprezintă venirea primăverii: potcoave şi ghiocei, în primul rând. Româncele care au venit în “Poartă” duminică au fost întâmpinate astfel de 10 voluntari ai Asociaţiei, care au împărţit mărţişoare şi fluturaşi cu o scurtă explicaţie în limba italiană a tradiţiei celebrului “Marzolino”.
“Toate româncele au primit cu mare bucurie mărţişoarele, nu credeau că sunt gratis şi erau fericite, multe dintre ele au mai cerut câte unul pentru a prietenele de acasă”- adaugă cu satisfacţie Eugen Terteleac, în timp ce este înconjurat de câţiva conaţionali, care îl felicită pentru iniţiativă.
Câteva românce s-au oprit şi şi-au pus la rever mărţişorul şi amintindu-şi cum se petrecea 1 martie în ţară: “e prima oară când primesc un mărţişor, după ani de zile de Italia”- spune emoţionată Vasilica C., de 52 de ani, din Focşani, care lucrează la o bătrână bolnavă de aproape doi ani de zile. Iar o altă româncă comentează cu o notă de amărăciune şi tristeţe în glas: “Ar trebui să vadă şi italienii că şi noi avem tradiţiile noastre. Muncim aproape 24 de ore din 24, avem doar duminica liber, dar italienii habar nu au de valorile noastre”
Diastribuţie naţională
Distribuţia mărţişoarelor va continua până pe 6 martie: “Mâine (2 martie, n.red.) mergem la metrou la Anagnina, poimâine la Piramide, apoi la Prima porta şi ultima parte va fi distribuită la concertul pe care îl vom organiza duminică, 6 martie, la Teatrul Tendastrisce”. O parte din mărţişoare va fi dăruită româncelor din alte oraşe ale Peninsulei, unde asociaţia are filiale: Perugia, Ancona, Milano si la Torino.
Mărţişor la Ambasadă şi în Parlamentul italian
ARI a dorit să ducă mărţişoare şi în instituţiile româneşti: “Am întrebat la Ambasadă şi consulat care ar fi protocolul pentru a oferi un mărţişor şi funcţionarelor din reprezentanţa diplomatică, aşteptăm un răspuns deci, probabil vom face o vizită şi la Consulat”, spune Terteleac.
In sfârşit, românii de la ARi ar dori să transmită şi italienilor mai multe informaţii în legătură cu serbarea primăverii: “Am dori să prezentăm o broşură informativă în legătură cu serbarea Mărţişorului şi în consiliul primăriei de la Roma şi de ce nu, dacă primim un răspuns favorabil, şi la sediul Parlamentului”.
Miruna Căjvăneanu