O manifestare cultural-religioasă, dedicată sărbătorilor de Paşte, organizată de către instituţii publice şi religioase din localitatea Jesi, provincia Ancona, adună în fiecare an aproape 2000 de spectatori. Spectacolul, intitulat "Patimile lui Iisus", are în distribuţie aproape 200 de actori şi figuranţi. Anul acesta, rolul principal, cel al lui Iisus, a fost interpretat de un român, Neculai Popa, dascăl la biserica din Fabriano. Alături de el, tot în roluri principale, au mai figurat şi trei dintre cei patru copii ai săi.
Aflat la cea de a şasea ediţie, spectacolul în aer liber, intitulat "Patimile lui Iisus", reprezintă evenimentul cultural cel mai aşteptat al anului pentru credincioşii italieni din provincia Ancona. Spectacolul a avut, ca în fiecare an, aproape 2000 de spectatori. Spectacolul a avut loc duminică 1 aprilie, începând de la ora 21.30. Deşi ora începerii spectacolului a fost destul de târzie, iar temperatura era de numai 4 grade Celsius, reprezentaţia celor aproape 200 de actori şi figuranţi s-a bucurat de un mare succes. În afara spectatorilor, au fost prezenţi numeroşi jurnalişti precum şi multe televiziuni, inclusiv postul naţional, RAI.
Pe parcursul celor circa 90 de minute de spectacol, rolul principal a fost interpretat de către un român. Numele lui este Neculai Popa, are 49 de ani şi este originar din judeţul Galaţi.
În prezent locuieşte la Jesi (An), dar până să se stabilească în localitatea marchigiană a lucrat şi la Roma, Florenţa şi Bologna. A ajuns în Italia în 1995 dar familia a reuşit să o întregească abia în 2000. Este căsătorit şi are patru copii.
"Am venit în Italia nu din spirit de aventură sau motive hazardate. La fel ca marea majoritate a românilor a trebuit să găsesc o cale pentru a-mi întreţine onorabil familia. Cinci ani am muncit singur, dar în 2000 am reuşit să-mi aduc întreaga familie. Deşi am lucrat în mai multe oraşe ale Italiei, în momentul sosirii copiilor si soţiei, m-am stabilit definitiv la Jesi."
Neculai Popa face parte dintr-o familie numeroasă, formată din zece copii: nouă băieţi şi doar o fată, din comuna Tuluceşti, judeţul Galaţi. "Ţin neapărat să-mi menţionaţi satul, pentru că e un loc pe care îl iubesc. Acolo am copilărit, împreună cu ceilalţi opt fraţi şi o soră. Eu am fost al şaptelea băiat al familiei."
"Familia Popa din Tuluceşti-Galaţi poate fi caracterizată prin mare credinţă faţă de Dumnezeu şi faţă de biserică." Acestea sunt cuvintele prin care Neculai, sau Nicu, aşa cum îl strigă prietenii şi cunoscuţii, şi-a descris familia.
"Din zece copii, cinci băieţi au devenit preoţi şi asta spune tot despre dragostea pe care o avem faţă de religia creştină. Eu am fost "uns" diacon în România."
Pasiunea pentru religie şi iubirea faţă de biserică, l-au urmărit pe Nicu Popa pe tot parcursul şederii sale în Italia. "Prima dată am ajuns la Roma şi am lucrat la biserica ortodoxă situată în via del Babbuino, una dintre primele biserici ortodoxe din Roma.
Apoi m-am mutat la o altă parohie românească din Florenţa, pentru ca mai apoi să fiu împreună cu preotul care a deschis biserica din Bologna. Niciunde nu am renunţat la religie, la biserică şi la dragostea faţă de Dumnezeu. De când sunt la Jesi, am fost mereu aproape de părintele Tobă, de la biserica ortodoxă de la Ancona."
Cântăreţ în cor
Pe parcursul celor doisprezece ani de când a îndeplinit rolul de dascăl la Ancona a avut nenumărate iniţiative. A format un cor, a înregistrat discuri cu colinzi, interpretate chiar de el şi copiii săi şi a reprezentat biserica românească la nenumărate întâlniri ecumenice.
"Bineînţeles că şi familia, copiii sunt alături de mine. În afara programului de muncă a, participat mereu la activităţile bisericii din Ancona.
Cei care au frecventat biserica ştiu corul pe care l-am format, unde cântă şi copiii mei, cor care a fost alături de enoriaşi în timpul slujbei sau a evenimentelor culturale care se organizau mai ales pe perioada sfintelor sărbători ortodoxe.
Apoi am realizat un CD cu colinzi, interpretate şi voce şi instrumental de către mine şi copiii mei. De asemenea nu am lipsit aproape la nicio întâlnire sau eveniment ecumenic la care am fost invitat. Asta avea să-mi aducă şi participarea ca interpret în rolul principal din spectacolul de la Jesi."
După o viaţă dedicată bisericii, Nicu Popa crede că interpretarea rolului "Iisus" din megaspectacolul de la Jesi este ceva firesc. Încă de la primele ediţii, Nicu Popa a simţit mereu că ar putea interpreta acest rol, nu doar din punct de vedere actoricesc, cât mai ales spiritual.
Intrarea în echipa spectacolului a fost ideea regizorului Giorgio Massera, care l-a cunoscut pe român la diversele manifestări ecumenice la care au participat împreună.
L-a invitat pe român să joace în roluri mai uşoare, pentru ca la ultimele două ediţii să-i ofere să interpreteze chiar rolul principal, al lui Iisus. Rolul nu cere doar figuraţie, ci realizarea unei interpretări complexe, vocal, fizic şi expresiv. "După ce l-am cunoscut pe regizor, am avut şansa să intru în cast şi să interpretez rolul unuia dintre tâlharii răstigniţi alături de Isus. Totodată, au intrat şi copiii mei în diferite roluri. La acest ultim spectacol, băiatul meu, Florin, l-a interpretat pe Ioan, iar fetele mele, Elena şi Cristina, alte două roluri destul de importante. La unele înregistrări, am lucrat şi la voce şi la text."
L-am întrebat pe Nicu Popa ce înseamnă să interpretezi rolul lui Iisus, mai ales în această perioadă, a postului Sfintelor Paşti. Intensitatea cu care a interpretat crede că l-a vindecat chiar de unele boli. Consideră că s-a întâmplat o minune.
"Eu am trăit rolul de la început până la sfârşit. L-am trăit cu o asemenea intensitate, că nu am simţit frigul de afară, deşi erau doar 4 grade celsius, iar eu nu aveam pe mine decât foarte puţine haine. La scena răstignirii, purtam doar în jurul brâului o bucată de pânză. Deşi erau aproape 2000 de spectatori, nu se auzea niciun zgomot, toţi trăiau cu intensitate.
Când am terminat rolul am avut senzaţia că m-am trezit dintr-un vis. L-am văzut prima dată pe episcopul Gerardo Rocconi, care m-a întâmpinat şi m-a felicitat, profund mişcat de spectacolul care tocmai se terminase. Sunt momente de neuitat."
În prezent, Nicu Popa se află alături de preotul Ioan Tobă, dar la parohia nou-înfiinţată de la Fabriano, localitate aflata la circa 50 de km de Jesi. Nicu Popa este dascăl în biserică. "Biserica în care slujeşte preotul acum e ca o catedrală. Îi aşteptăm pe românii din zonă, în număr cât mai mare. Oricum, vom încerca să strângem semnături pentru înfiinţarea unei parohii şi la noi aici, în Jesi, oraş în care se află peste 1200 de români ortodocşi, plus basarabeni, ruşi sau ucrainieni de aceeaşi religie."
Andi Rădiu