Menu
in

Florina Puiu, dentist la Palermo: ”Vă puteţi trata dinţii şi în Italia. Prețurile sunt comparabile cu cele din România”

A ales Italia, deşi majoritatea medicilor dentişti aleg Franţa, Marea Britanie sau Germania. Doctoriţa Florina Puiu stabilită la Palermo, este absolventă a Facultăţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara promoţia 2001, lucrând ca medic dentist stagiar la cabinetul stomatologic şcolar al liceului „Nicolas Lenau” şi mai apoi având diverse colaborări cu cabinete stomatologice din Timişoara şi cu o multinaţională de medicamente. În 2008 s-a reîntors în oraşul natal, Oradea, lucrând ca medic dentist într-o clinică stomatologică, unde a practicat ultimele metode şi tehnici din lumea stomatologiei. Datorită cunoştinţelor de limba italiană, a tratat şi pacienţi de origine italiană.

Membră a Colegiului Medicilor Dentişti din România din 2001 şi a Colegiului Medicilor Dentişti din Italia din 2015. În 2015 a absolvit un Master în Ortodonţie Clinica la Facultatea „La Sapienza” din Roma. Din pasiune pentru ortodonţie, are ambiţia să devină un specialist de top în acest domeniu. „Pentru mine, stomatologia nu este o simplă meserie, este o pasiune”.

Fiind o bună cunoscătoare a limbii italiene se ocupă şi de traduceri, având colaborări ocazionale cu Tribunalul din Palermo şi cu diferite societăţi, care au raporturi comerciale şi juridice cu România. “Specialitatea mea este bineînţeles medicina, dar fac traduceri şi în domeniu juridic, economic şi administrativ, fiind o buna cunoscătoare, datorită experienţei personale, a birocraţiei, atât în România, cât şi în Italia”.

Florina Puiu este căsătorita: „Familia mea este mixtă, soţul meu fiind de origine italiană din Palermo. Iată motivul pentru care ma găsesc la Palermo, avem o fetiţă care anul acesta merge în clasa I la şcoală şi care îmi aduce mari satisfacţii, nu ştiu exact ce va deveni, medic ca mama sau inginer ca tatăl”.


 

Florina Puiu, cât de dificilă este recunoaşterea diplomei de stomatolog pentru un român în Italia?

«Până în 2007 anul aderării Românie la Comunitatea Europeană recunoşterea era destul de dificilă, dar nu imposibilă. În momentul de faţă recunoaşterea este o procedură pe de o parte simplă, dar pe de altă parte destul de complicată din cauza birocraţiei, necesitând timp pentru procurarea şi eliberarea actelor necesare.»

Care este procedura?

«Procedura de recunoaştere este cea prevăzută de Directiva 2005/36/Ce a Parlamentului European şi a Consiliului privind recunoaşterea calificărilor profesionale şi este diferită pentru fiecare domeniu în parte. Ţin sa subliniez că nu numai în domeniu sănătăţii sunt recunoscute profesiile, dar şi alte domenii, ca de exemplu juridic, economic, tehnic, etc., procedura fiind asemănătoare, doar ministerul care se ocupa de documente de la caz la caz este diferit.

Pentru domeniul sănătăţii şi în particular, în cazul meu de medic dentist, procedura prevede eliberarea de către Ministerul Sănătăţii din România a unui certificat de conformitate pe baza documentelor de studii şi profesionale depuse la Direcţia de Sănătate Publică de apartenenţă. După acest certificat se eliberează un alt certificat de buna conduită, de către Colegiul Medicilor Dentişti din România. La Ministerul Sănătăţii din ţara gazdă, în cazul meu specific, Italia, se depune cererea de stabilire, în cazul în care se doreşte exercitarea profesie permanent, sau mobilitate temporară, în cazul în care se doreste exercitarea profesie temporar şi ocazional, împreună cu certificatele respective şi cu o serie de documente de studii traduse şi legalizate. Ministerul Sănătăţii eliberează la rândul său un decret de recunoaştere urmând înscrierea în Colegiul medicilor din Italia.

O noutate de ultim moment este că începând cu data de 18 ianuarie 2016, s-a introdus cardul profesional european (EPC), o procedură electronică care se poate utiliza pentru a obţine recunoaşterea în altă ţară din UE. Este o procedură mai uşoară, mai rapidă şi mai transparentă decât metodele tradiţionale de recunoaştere. Momentan aceasta procedură poate fi folosită doar pentru asistent medical generalist, farmacist, fizioterapeut, ghid montan şi agent imobiliar, în viitor sper apropiat va fi extinsă la alte profesii pentru facilitarea liberei circulaţii a acestora pe teritoriul UE.»

Ce specialitate aveţi?

«Sunt medic dentist generalist, specializat în ortodonţie, am absolvit un master în ortodonţie la Universitatea Sapienza din Roma. În viitorul foarte apropiat voi participa la un curs clinic de ortodonţie susţinut de unul dintre principalii „opinion leader” italieni în ortodonţie Dr. Arturo Fortini şi cu această ocazie voi putea introduce în tratament pacienţi proprii care vor beneficia nu numai de un tratament ortodontic de calitate cu materiale de ultima generaţie, dar şi de un avantaj economic substanţial.»

Lucraţi pentru un cabinet de stat italian. Aveţi şi clienţi romani?

«Lucrez într-un cabinet în convenţie cu ASL şi anume „Centro Odontoiatrico Vito Romano”, Piazza Castelnuovo, 26 zona Politeama, un cabinet foarte cunoscut la Palermo în care vin pacienţi de toate naţionalităţile, majoritatea italieni, dar şi mulţi străini printre care şi de naţionalitate română. În afară de acest cabinet lucrez şi într-un cabinet privat, de foarte curând am început colaborarea cu un nou cabinet în zona Noce, în care pacienţii de naţionalitate română au preţuri reduse la jumătate. Am creat o pagina de Facebook numită „Cabinet Stomatologic Palermo”, destinată conaţionalilor mei pentru a comunica mai bine şi pentru a crea o legătură mai strânsă cu aceştia, ca ei să se poată exprima liber asupra serviciilor pe care eu le ofer, să postez anumite sfaturi şi informaţii cu privire la activitatea mea în Palermo, a promoţiilor şi reducerilor aplicate special pentru ei. Materialele pe care le folosesc în momentul actual sunt extrem de atent alese de către mine în urma a unei selectări acurate ale furnizorilor, oferind astfel un serviciu de calitate laţpreturi rezonabile.»

Ce preţuri sunt în Italia, comparativ cu România?

«Este evident ca preţurile din România sunt mult mai scăzute decât cele din Italia. Dacă vorbim însă de preţurile pe care le practic la cabinetul privat, pot spune că se apropie destul de mult de cele practicate în România. Pentru a putea permite un acces major al pacienţilor la tratamentele ortodontice şi implanto-protetice, ofer şi posibilitatea pacienţilor de a plăti în rate

De ce trebuie să ţină cont un pacient când merge la dentist?

«În primul rând să ţină cont de faptul că trebuie sa meargă cel puţin de 2 ori pe an la dentist, pentru o şedinţă de control şi de igienă dentară. Majoritatea pornesc de la ideea ca vor merge la dentist când ajung acasă în România ca să rezolve problemele dentare pe care le au, neglijând faptul ca anumite probleme se pot rezolva destul de uşor şi fără efort financiar chiar şi în Italia.

De exemplu, cine nu are medic de familie sau mai exact rezidenţă în Italia nu trebuie să aştepte să se întoarcă acasă, poate apela la tratamente dentare gratuite cerând de la serviciu „Anagrafe” al ASL codul ENI. Obţinând acest cod se poate adresa unui cabinet de medicină pentru imigraţi şi poate obţine o reţetă cu care la un cabinet în convenţie cu ASL poate să beneficieze în primul rând de o consultaţie apoi în caz de necesitate de tratament stomatologic gratuit.

Cine în schimb are medic de familie cu reţetă de la medicul de familie plătind doar un „tichet” poate beneficia de tratament conservativ şi igiena dentară. În anumite cazuri cu reţeta de la medicul de familie se beneficiază de o scutire de plată a acelui „tichet”, situaţia în care persoana are un venit mai scăzut, dacă este diagnosticat cu o patologie specifică, copiii cu vârsta până la 6 ani şi adulţii cu vârsta de peste 65 ani. Toate aceste informaţii, mult mai precise şi detaliate, se pot afla de la ASL sau un CAF / Patronat. »

Cum este viaţa la Palermo?

«Caldă, încă mai aştept iarna şi fulgii de zăpadă, în schimb exista mare şi ca una care vine dintr-o zona unde apa în ştrand este fierbinte, apreciez mult şi băile în apa termală. Din punct de vedere social am constatat că există interes în a uni românii din Palermo, din Sicilia, dar cu ocazia unor evenimente în care vroiam să mă implic am constatat că interesul de a ne uni între noi este de multe ori depăşit de orgoliul şi de interesul personal.

Nu văd nimic greşit în a oferi servicii propriilor conaţionali, ajutându-i în situaţii care de multe ori îi depăşeşte şi în a fi plătit pentru asta, important este ca lucrurile să fie clare de la început pentru ambele părţi. Consider greşită în schimb răutatea pe care o practică unii pentru a câştiga faimă ponegrind pe alţii, vorbindu-i de rău şi manifestând public împotriva lor.

Văd extrem de greşit intenţia unora de a amăgi conaţionalii noştri nefiind tocmai sinceri, să nu uitam ca suntem printre străini şi tocmai acest lucru trebuie să ne apropie unul de celălalt şi să fim sinceri unii cu ceilalţi. Intenţionez să mă implic din ce în ce mai mult în viaţa socială a românilor şi sper sa găsesc persoane sincere care să împărtăşească cu mine aceleaşi interese în ceea ce priveşte promovarea valorilor culturale româneşti.

Biserica românească are un rol important în viaţa românilor din Palermo. Eu însumi făcând parte dintr-o familie mixtă mama fiind catolică iar tata ortodox, fiind botezată în rit catolic ca mama, acasă am sărbătorit întotdeauna toate sărbătorile în ambele rituri;biserica a fost dintotdeauna o parte importantă din viaţa familiei mele şi sper să mă apropii de Biserica Ortodoxa din Palermo şi de părintele pe care îl stimez.»

Crina Suceveanu


Citește și:

 Disperați după diplome, sicilienii vor să studieze medicina în limba română. Numai pacient să nu fii!

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version