Menu
in

Florența, a fost inaugurată o grădină pentru Regina Elena a României: „Un simbol care ne face mândri”

Numele Reginei Elena a României nu a rămas în istorie doar pentru că a salvat mii de evrei de la deportare sau pentru multe alte evenimente care au avut-o ca protagonistă, ci și pentru prețioasa ei contribuție la viața orașului Florența, unde a petrecut, la Villa Sparta, o parte a exilului său.

Regina celor „patru exiluri”, așa cum era definită, cultivată și rafinată, una dintre cele mai semnificative figuri feminine ale vremii, s-a mobilizat în orașul pe care îl iubea și care o primise, până la punctul de a-l susține cu generozitate în anii inundațiilor devastatoare; în acea circumstanță dureroasă nu s-a cruțat, dimpotrivă, a organizat o strângere de fonduri și a adus ajutor umanitar populației grav afectate.

Amintirea acestei femei speciale și a inițiativelor sale este încă atât de vie în rândul florentinilor, încât Consiliul municipal a vrut să dea numele de Elena a României – așa cum și-a dorit pur și simplu să fie numită în timpul exilului său – unei grădini splendide, cufundate în zona verde din viale Poggi, pentru angajamentul său civil față de Florența.

Inaugurarea grădinii

La ceremonia de inaugurare, desfășurată în dimineața zilei de 2 octombrie, au participat consilierul pentru toponimie al municipiului Florența Alessandro Martini, ambasadorul României în Italia George Bologan, prințesa Sofia a României, nepoata reginei Elena, consulul onorific pentru Toscana Paolo Fagiolini și istoricul Domenico Savini.

Grădina „Regina Mamă Elena a României” se află pe colina San Miniato, lângă celebra Grădină de Iriși, a cărei fondatoare a fost Regina Elena, în anii ‘50, alături de alte personalități din Florența.

„Angajamentul Administrației continuă în dedicarea femeilor locurilor publice din oraș” declară consilierul Martini „Grădina «Elena di Romania» se adaugă de fapt altor locuri dedicate femeilor precum Fedra Farolfi, Tina Anselmi, Marielle Franco, Nilde Iotti, Margherita Hack. Ca administrație, acordăm o atenție deosebită toponimiei feminine și vom continua pe această cale”.

Despre figura Elenei României, consilierul adaugă: „Aceasta este o cifră cu adevărat extraordinară: a salvat zeci de mii de evrei de la deportare și pentru aceasta a primit, post mortem, din statul Israel, titlul de «Drept între popoare».

A fost foarte atașată de Florența, unde a trăit 40 de ani în exil în San Domenico, a ajutat orașul în timpul inundațiilor, iar numele ei este unul dintre membrii fondatori ai Iris Garden.

Din acest motiv, în calitate de consiliu, am acceptat cererea cuprinsă în moțiunea aprobată de Consiliul municipal și am început procedura de numire. Este o recunoaștere echitabilă pentru o persoană care a acționat în favoarea altora și a orașului în care a trăit mulți ani ”.

Ambasadorul României: „Un simbol care ne face mândri”

„În greaca veche termenul simbol, sùmbolon, avea și semnificația de «legitimație de identificare»”, a explicat Ambasadorul României în Italia George Bologan.

„Astăzi la Florența este inaugurat un simbol care ne face să reflectăm asupra unui model care este în același timp nobil, nu numai de titlu, ci și de inimă; simplu în viața de zi cu zi.

O persoană în slujba altora, așa cum a fost regina Elena a României în timpul inundației din noiembrie 1966.

Este un semn, un card de recunoaștere a ființei europene care, reflectând aceleași origini ale reginei Elena (daneză, greacă, germană), combină culturi și diverse căi.

Moment de sărbătoare românească la Florența: dezvelirea plăcii comemorative dedicate principelui Alexandru Ioan Cuza

Regina Elena a României generează un profund sentiment de mândrie în comunitatea românească din Florența, orașul în care locuiau și alți doi compatrioți celebri: prințul Alexandru Ioan Cuza, avocat al unirii Principatelor Danubiene și diplomatul român Nicolae Petrescu Comnen, care a păzit orașul Florența de bombardamente în timpul celui de-al doilea război mondial, fiind declarat pentru acest cetățean de onoare și binefăcător al umanității ”.

Consulul onorific din Toscana: „Suntrem foarte bucuroși”

Printre cei prezenți s-a numărat și consulul onorific pentru Toscana, Paolo Fagiolini, care a dorit să sublinieze angajamentul său și cel al consiliului municipal de a atinge acest obiectiv

„Am fost foarte ocupat, alături cu doamna Melania Cristina Cotoi de la Asociația Alter. Împreună cu Asociația am căutat și am obținut această grădină de prestigiu care să poarte numele reginei Elena a României.

Ambasadorul României la Vatican: «Aici, pe pământ străin, românii fac eforturi să-și păstreze limba, portul și obiceiurile»

A fost un angajament important atât din partea noastră, cât și din partea tuturor autorităților și a consilierului, întrucât este nevoie de timp să delibereze aceste lucruri.

Am urmat toți acești pași pentru a obține acest rezultat. Astăzi suntem foarte bucuroși și pentru că la această inaugurare a participat prințesa Sofia a României, pe care am avut onoarea să o găzduim. Ne bucurăm pentru că am finalizat unul dintre numeroasele proiecte de pe agenda noastră ”.

Giuseppe Sergio Balsamà

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 1]
Exit mobile version