Gabriel Ghiță, fost fotbalist în Divizia A din România, are 42 de ani, este originar din Brașov și a emigrat în urmă cu 15 ani în Italia pentru a-și continua cariera de fotbalist, după ce, în România pierduse câteva contracte importante. În prezent este administrator la un institut școlar din regiunea Marche , are o familie frumoasă și locuiește împreună cu soția și două fetițe minunate.
Implinit profesional, Gabriel Ghiță a hotărât să intre în politica locală italiană, după ce a avut câteva experiențe în organizația liberală a PNL Italia. ”Soția mea, Mirabela, a fost cea care m-a susținut cel mai mult când nu eram foarte pregătit să iau decizia de a candida. Optimismul ei m-a împins să intru în lupta politică italiană.”, ne-a declarat el.
Gabriel Ghiță, spune-ne câteva cuvinte despre tine.
În prezent sunt administrator al unui institut școlar, care are în componență atât o grădiniță, cât și scoală primară, cu elevi până în clasa a-V-a. E o responsabilitate destul de mare, sunt multe probleme organizatorice, mai ales într-o perioadă ca aceasta, de pandemie. Am și funcția de reprezentant al angajaților pentru siguranța în câmpul muncii. Pe timpul verii lucrez ca salvamar și responsabil BLS (primul ajutor în caz de probleme medicale) pe o porțiune de plajă.
De cât timp ești în Italia și care au fost motivele pentru care ai decis să te stabilești cu familia departe de casă?
Sunt în Italia din 2005, iar din 2007 am reușit să obțin documentele de ședere. Am decis să las totul și să vin aici, cu dorința de a continua ca fotbalist, având în vedere că în România am pierdut sau mai bine zis procuratorii mi-au pierdut transferuri importante, cum ar fi: Panionios Atena, Dinamo, Steaua sau Rapid București.
Descrie-ne momentele importante din cariera ta de fotbalist.
Am început fotbalul de la o vârstă fragedă, la 6 ani jucam la Electroprecizia Săcele, apoi la 7 ani am evoluat la FCM Brașov, de unde la 18 ani am și debutat în Divizia A. N-am să uit acel meci, era o partidă în deplasare, Jiul Petroșani, iar antrenori erau Mihail Marian și Adrian Hîrlab. Apoi, am activat la Unirea Alba-Iulia, unde am avut o evoluție impecabilă. Eram foarte iubit de colegii și suporterii din Alba-Iulia, eram cunoscut ca un bun marcator din corner și lovituri libere. Apoi am ajuns la Extensiv Craiova, la insistențele marelui jucător și antrenor Sorin Cîrțu. Am mai jucat și la Petrolul Ploiești și alte echipe din Divizia B.
Când ai decis să candidezi?
În urmă cu circa două luni, împreună cu câteva persoane importante ale localității, am fost invitat la formarea listei civice și mi s-a propus candidatura. Ținînd cont că aveam experiență politică anterioară, chiar dacă în politica românească, am decis să mă implic direct și în cea locală, italiană. Am fost ales în iulie 2019 președintele PNL Marche și membru în Biroul Permanent al PNL Diaspora. Cu puțină susținere am fi putut face multe proiecte ambițioase.
Pe ce listă vei candida?
Este o listă civică, se numește ”La citta che vogliamo” (”Orașul pe care ni-l dorim”), care susține actualul primar Paolo Calcinaro și care are o listă de persoane remarcabile, cu profesii diferite, bine integrate și cunoscute de locuitori. Printre ei aș dori să-l amintesc pe Massucci Gaetano, un foarte cunoscut chirurg cardiovascular. Capul listei este viceprimarul Francesco Trasatti. În cazul meu au fost extrem de deschiși în a mă primi să candidez, chiar dacă nu sunt cetățean italian și asta m-a făcut extrem de încântat, văzând valoarea persoanelor care alcătuiesc lista.
Ce proiecte ai pentru românii din Fermo?
Proiecte de viitor ar fi multe, dar cred că cea mai mare realizare din partea mea ar fi să reușesc să mențin o legătură puternică între comunitatea noastră și comunitatea gazdă, să transmit oamenilor mesajul de a fi uniți și să se implice mai mult în viața socială și politică a localității pentru că doar așa se pot atinge unele obiective și se pot da naștere multor proiecte în favoarea tuturor.
Cum ai ”traduce” candidatura ta în termeni fotbalistici, în termeni sportivi?
Aș vrea ca prin poziția mea de consilier local să promovez comunitatea românească în Divizia A a orașului, niciun conațional de-al meu să nu retrogradeze.
Andi Rădiu
Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ