Menu
in

”Este revoltător, ia tradițională de la Milano pare o banală bluză”, protest împotriva MAE

Apărătorii costumului popular românesc sunt revoltaţi de imaginea României la expoziţia universală de la Milano. Româncele de la pavilion întâmpină vizitatorii în ţinute moderne descrise drept straie tradiţionale. Cotidianul Adevărul a abordat o altă fațetă a pavilionului românesc de la Expo Milano: „Ia tradiţională românească“ prezentată lumii întregi este, de fapt, o banală bluză „de calitate îndoielnică“.

Modul în care România se prezintă la expoziţia universală Expo Milano 2015 este considerat revoltător de către cea mai importantă comunitate online dedicată iei şi costumului tradiţional românesc, ”La Blouse Roumaine”. Protestul a pornit de la imaginea postată pe contul de Twitter de echipa MAE, care coordonează participarea României la eveniment.

Fotografia arată trei fete care întâmpină vizitatorii purtând o ţinută stilizată, compusă dintr-o cămaşă albă cu mâneci bufante, trei dungi negre şi bordură roşie la gât, precum şi o fustă neagră simplă având pe brâu un mic model popular. Imaginea a fost prezentată astfel: „Hostessele pavilionului nostru au cel mai drăguţ outfit – bluza tradiţională românească, numită «ie»“.

„Este un deserviciu adus României“

Comunitatea ”La Blouse Roumaine”, care promovează ia ca brand de ţară al României şi militează pentru declararea Zilei Universale a Iei la 24 iunie, consideră ofensator acest mesaj de „promovare“. „Imaginea prezintă trei domnişoare drăguţe îmbrăcate în trei bluze urâte, de o calitate îndoielnică, care sunt prezentate oficial ca ii tradiţionale. Ţinutele aduc un deserviciu atât designului românesc, cât şi culturii tradiţionale. Ia este o adevărată matrice culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii româneşti, fiind purtată de regine şi celebrităţi.

Azi, mai mult ca niciodată, este nelipsită din colecţiile marilor designeri ai lumii, care realmente o copiază, promovând-o sub numele de «peasant blouse» – bluză ţărănească. În România există zeci de mii de femei care cos ii. În România există colecţii impresionante de ii vechi, care rivalizează cu orice creaţie de designer din lume. România trebuie să îşi recupereze cel mai iubit brand de ţară din câte au existat vreodată, să îl oficializeze şi să îi arate respectul cuvenit“, afirmă Andreea Diana Tănăsescu, fondatoarea La Blouse Roumaine.

În comparaţie, comunitatea oferă o imagine de la Expoziţia Universală de la New York din 1939, în care Maria Tănase era îmbrăcată într-un autentic şi elegant port tradiţional românesc. Ţinuta fusese aleasă de însuşi Dimitrie Gusti, preşedintele Academiei Române în acea perioadă. Diferenţa de clasă dintre cele două imagini, de ieri şi de azi, este de netăgăduit.

„Există nenumărate opţiuni de ţinute contemporane, moderne, care integrează perfect iile tradiţionale, cât şi cele de artizanat. Imaginea României va avea mult de câştigat, doar dacă ne dorim cu adevărat să schimbăm situaţia actuală, începând de la acest detaliu important, până la felul cum abordăm întreaga noastră cultură identitară. Noi stăm la dispoziţie cu toate resursele şi informaţiile pe care le avem“, arată Andreea Diana Tănăsescu.

Comunitatea online, născută pe Facebook în 2012, a declanşat una dintre cele mai importante mişcări culturale dedicate iei şi culturii identitare din România. La Blouse Roumaine a creat şi a iniţiat Ziua Universală a Iei, la 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea Sânzienelor şi Sfântul Ioan de vară. Evenimentul s-a bucurat de un succes imens, fiind celebrat pe 6 continente, în peste 50 de ţări şi 100 de localităţi din România şi din întreaga lume.


Sărbătoarea iei la Verona, au participat români din mai multe regiuni ale Italiei

Sărbătoarea iei la Viena: ”Lecţie de organizare, muncă asiduă şi dragoste de neam”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version