Menu
in

Era alcoolist și dormea pe străzi în Italia, astăzi Adrian este angajat la o casă de modă pentru persoane fără adăpost

Adrian era un dependent de alcool fără adăpost. „Dormeam noaptea pe unde apucam”, poveste el. Este primul angajat de întreprinderea socială „Gioia”, marca de modă durabilă creată de Caritas din Aversa, oraș din provincia Caserta, în Campania.

„Singurul nostru obiectiv este să reinvestim cifra de afaceri pentru a crea noi locuri de muncă. Cei care aleg „Gioia” participă la proiectul nostru, investesc în oameni”, declară Pako, un operator Caritas, pentru Vita.it.

Adrian, 42 de ani, s-a născut în Baia Mare și a ajuns în Italia în urmă cu 10 ani. «Am venit după un faliment din România și aici căutam un viitor mai bun. Am vrut să recuperez unele lucruri, dar nu s-a întâmplat așa. Am ajuns singur la Alessandria, am lucrat trei luni. Apoi m-am dus în Calabria și apoi la Aversa».

„La început singurii oameni pe care i-am întâlnit erau români ca mine, trăiau pe stradă. Nu știam unde să mă duc și m-am dus să dorm unde au dormit: o fabrică veche. Am crezut că este doar pentru scurt timp, au trecut trei ani ».

Trei ani în care, după cum spune Adrian, „am dormit pe unde apucam, la gară, în parcuri, la fabrică. În acei trei ani am început să beau, din ce în ce mai mult». Adrian era fără adăpost, dependent de alcool.

Într-o noapte a intrat în comă etilică. În acea noapte, care părea a fi cea a sfârșitului său, Adrian este vizitat de operatorii Caritas eparhiale din Aversa. Au fost chemați direct de spital „o persoană fără adăpost moare, veniți pentru ungerea de pe urmă (maslu) și o rugăciune”.

După câteva zile, Adrian se trezește din comă, însă, condițiile rămân critice. Caritas mai primește un telefon de la spital „este treaz, dar pe moarte, îl mutăm la voi”. „Au trecut șapte ani”, zâmbește Adrian, „Păream mort, dar sunt în viață”.

Revenirea lui Adrian a fost lungă. Mai întâi reabilitare și fizioterapie, apoi detoxifiere, apoi școala de italiană, permisul de conducere «și de ceva timp am închiriat o căsuță atașată de Caritas», spune el, «și lucrez pentru„ Gioia ”».

Casa de modă Gioia a fost înființată de cooperativa socială Mebius, fondată de Caritas Diecezana din Aversa în primele luni ale pandemiei.

„În fiecare an Caritas din Aversa distribuie aproape 55 de mii de porții. Cifrele au crescut cu 286% în timpul pandemiei. Prea mulți oameni au rămas fără nimic și nu au avut acces la nicio plasă de protecție socială.

În fiecare an, primim 350 de persoane în casa noastră.

Împreună am început să ne întrebăm „ce putem face pentru a reda demnitatea acestor oameni, pentru a merge dincolo de primire?

Brandul de modă durabilă Gioia s-a născut așa: ca o posibilitate pentru viitor”, spune operatorul Caritas Pako.

Cei ajutați de Caritas cei mai săraci dintre săraci. „Sunt acei oameni”, continuă Pako, „care chiar și după ce au ieșit dintr-o perioadă dificilă, chiar dacă depășesc dependențele, pentru societate vor fi întotdeauna„ alcoolici, dependenți de droguri, cei care locuiesc pe stradă”. Alături de ei nimeni nu vrea să lucreze. „Gioia” s-a născut doar pentru ei ».

În câteva luni sigla și marca au fost înregistrate. A fost aleasă o locație pentru magazinul fizic al proiectului în Aversa, iar în 8 decembrie 2020 „Gioia” s-a deschis publicului.

„Tricouri, hanorace, accesorii, brățări, genți”, continuă Pako.

«Acestea sunt primele produse realizate. Lanțul nostru de aprovizionare este împărțit în trei etape: concepție, producție, vânzare. Ne ocupăm de toate cele trei etape pentru unele produse, dar pentru moment, pentru articolele de tricotat, faza de producție este încredințată unor companii prietene. Dar sperăm să mărim în curând ».

Alături de Adrian mai sunt angajate alte două persoane. «Fiind cooperativă socială, nu avem venituri. Singurul nostru obiectiv este să reinvestim cifra de afaceri în contracte de muncă. Cei care aleg marca noastră nu cumpără din nevoie, ci participă la proiectul nostru și fac investiții în oameni alături de noi».

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version