in

Elvira Androne, candidată la Bergamo: ”Vreau să ni se recunoască demnitatea”

„Respectul ţi-l câştigi, demnitatea trebuie să ţi se recunoască”. Acesta este crezul politic al Elvirei Androne, simpatizantă Forza Italia, candidată pe o listă civică a primarului Franco Tentorio, susţinut de toate partidele de dreapta, de la Forza Italia la Lega Nord, Nuovo Centrodestra şi Fratelli d’Italia.

La Bergamo sunt circa 3200 de rezidenţi români, într-un oraş de 115.000 de locuitori. Zona este fieful politic al dreptei, să nu uităm că Pontida, locul sacru al Ligii Nordului, este în provincia Bergamo. Cu atât mai important este ca românii să aibă un reprezentant în această primărie, pentru că sunt mai expuşi unor manifestări rasiste.

Elvira Androne este căsătorită cu un italian, are cetăţenia italiană şi este proprietara unui bar, vorbeşte perfect limba şi dialectul local, dar cu toate acestea, uneori i se întâmplă şi ei.

Cristian Opriş, candidat NCD la Piombino: ”S-au înscris la vot destui români”

„Chiar dacă vorbesc perfect, uneori mă confundă cu o italiancă, atunci când le spun că sunt româncă, se schimbă la faţă. Nu mi se pare normal să aibă o asemenea prejudecată faţă de noi. De multe ori am scris la cotidianul local Eco di Bergamo scrisori, care au fost mereu publicate, în care îmi exprimam această nemulţumire. În faţa lor se află o persoană care munceşte şi respectă legile. De multe ori le spun că am devenit cetăţean italian din convingere, nu din întâmplare.”

Aţi încercat vreodată să ascundeţi faptul că sunteţi româncă? „Nu, niciodată. Eu sunt orgolioasă că sunt româncă. Din cauza ignoranţei, mulţi italieni ne consideră pe toate „femei din Est”, ne confundă cu femeile din Ucraina, Bulgaria, Moldova… Aici acceptarea din partea lor e un pic dificilă.”

Elvira Androne are 51 de ani, este de 20 de ani în Italia şi cetăţean italian de 15 ani. A avut mereu activităţi în domeniul restaurantelor. Acum gestionează un bar la Treviolo, la 2 km de Bragmao, numit „Blue Mooon”, care funcţionează şi ca loc de întâlnire pentru comunitatea românească.

Geanina Necsat, candidată pe listele socialiştilor la Marsciano: „Eu am devenit italiancă născută în România”

Este originară din Breaza, judeţul Prahova, şi înainte de a veni în Italia lucra la serviciul financiar într-o instituţie de stat. A venit în Italia pentru că s-a căsătorit cu un italian „care dintotdeauna a votat cu Berlusconi.

Soţul ei avea o activitate privată şi, spune Elvira, ca toţi întreprinzătorii privaţi, a considerat că Berlusconi le împătăşea mai bine ideile. Aceasta este marea diferenţă pe care o face Elvira Androne între stânga şi dreapta în Italia: dreapta reprezentată de Berlusconi susţine iniţiativa privată, în timp ce „partea celalată e comunistă, cum a fost România pe vremuri. Cei care au activităţi private sunt de partea lui Berlusconi.”.

Spune că e la curent cu problemele cu justiţia ale liderului Forza Italia: „Ştiu ce probleme are Berlusconi, dar asta e. La Bergamo, fiind în Nord, Forza Italia are încă mulţi adepţi.”

Candidatura ei a fost posibilă datorită implicării lui Robert Răducescu, preşedintele asociaţiei Romania-Lombardia. „Robert m-a contactat pe ideea de a reprezenta comunitatea românească. Am acceptat pentru că îmi doresc ca demnitatea cetăţeanului român să fie recunoscută. Respectul ţi-l câştigi, dar demnitatea trebuie recunoscută.”

Ştefan Ciuraru, candidat PD la Settimo Torinese: „Viitorul nostru este aici”

Pănă acum la Bergamo s-au înscris pentru a putea vota 80 de cetăţeani români. „Mie îmi trebuie 400 de voturi ca să ies consilier. NU mă bazez doar pe români. Având şi barul, am mulţi cunoscuţi italieni, sunt într-o zonă unde sunt întreprinzători mulţi de la Bergamo, îmi fac campanie electorală şi între ei.

Soţul meu lucrează la aeroport la Bergamo şi mă ajută şi el în campanie.” Ce va face dacă ajunge consilier: „Eu ştiu care ar fi menirea mea acolo, nu mă duc să fac ordine acolo, dacă reuşim să ne facem recunoscuţi şi respectaţi ca români, mi-am îndeplinit mandatul.”

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

În România nici morţii nu scapă de taxe. Somaţii lipite pe cruci

Un microbuz de 9 locuri, încărcat cu 15 români, s-a răsturnat la Mestre