Menu
in

După manifestația de la Milano, preotul Valdman se victimizează: ”amenințat cu barda”

Circa 150 de persoane s-au adunat vineri seara în faţa Consulatului General al României din Milano pentru a comemora victimele din clubul bucureştean „Colectiv”. Românii au aprins lumânări, au păstrat un moment de reculegere, s-au rugat şi au amintit numele victimelor strigând apoi de 3 ori „respect!”. Evenimentul a fost organizat de activista Roxana Macovei, cunoscută deja pentru seria de proteste împotriva exploatării gazelor de şist şi a exploatării aurului prin mină deschisă la Roşia Montana.

Din nefericire invitaţia adresată parohului bisericii din Milano, Traian Valdman, s-a izbit de un refuz categoric: „L-am invitat telefonic, dar părintele a preferat să se distanţeze de noi susţinând că în clubul Colectiv se organizau ritualuri satanice. O poziţie demnă de Evul Mediu care m-a mâhnit şi în acelaşi timp m-a şi enervat la culme”, ne-a mai declarat organizatoarea.

Această atitudine a fost deja relatată de „Gazeta Românescă” pe website-ul publicaţiei, chiar vineri, la câteva minute după refuzului părintelui Valdman. Lucrurile însă nu s-au oprit la refuz.

Preotul de la Milano refuză manifestanții: ”În club se țineau ritualuri sataniste!”

Roxana Macovei continuă povestirea: „I-am spus vineri părintelui textual la telefon «să nu vă miraţi dacă de acum o să încep să dau cu barda în voi». Un eufemism evident folosit – admit la nervi – cu o persoană cu un coeficient de inteligenţă peste medie şi pe care o avertizam că nu o să avem relaţii tocmai cordiale întrucât refuză să-şi facă datoria de duhovnic. Din păcate persoanele care au fost prezente duminică la Sfânta Litughie mi-au spus că părintele Valdman a povestit în biserică de conversaţia «cu o doamnă» şi că aceasta ar fi ameninţat că «va da cu barda în noi», lăsând să se înţeleagă gestul la propriu, ca ameninţare la adresa Bisericii şi a enoraşilor. Pentru că părintele nu a vrut să dea numele meu în biserică le transmit celor prezenţi că a vorbit cu mine, Roxana Macovei, şi că spre diferenţă de imaginile medievale pe care părintele le şi vede pe viu – rituri satanice şi oameni care efectiv dau cu barda – eu sunt o persoană paşnică. Combativă de partea dreptăţii, dar paşnică. Nu voi da cu barda în nimeni la propriu.”, a completat Roxana Macovei.

Fără preot, dar cu icoană

Pentru a completa totuşi golul lăsat de absenţa Bisericii, românii din Milano au adus o icoană pe care au aşezat-o în mijlocul altarului improvizat. Icoana a devenit automat şi simbolul protestului întrucât refuzul lui Valdman s-a propagat rapid printre cei prezenţi şi a fost discutat aprins.

„E trist să vezi că Biserica triază păcătoşii, asumându-şi rolul Judecăţii de Apoi. Le amintim totuşi că de judecată se va ocupa Dumnezeu şi pentru noi şi pentru ei atunci când vă veni vremea”, ne-a spus Bogdan Solomenco, autorul icoanei. Artistul plastic este de loc din Tucea şi are numeroase expoziţii la activ, mai ales în zona artei bizantine. Solomenco a fost de acord să doneze icoana comunităţii româneşti din Milano pentru a organiza o licitaţie în favorea victimelor de la Colectiv.

Comemorarea a durat până aproape la ora 22.00 (ora Italiei), întrucât cei prezenţi au vrut să păstreze un moment de reculegere la ora 22.36 (ora României), momentul în care s-a declaşat coşmarul de la Colectiv. Pe durata evenimetului comemorativ cei prezenţi au recitat în cor „Tatăl Nostru”, iar cei care au avut prieteni decedaţi în club au luat cuvântul. Printre aceştia se numără şi cântăreaţa Claudia Şerdan care a interpretat fără instrumentaţie piesa „Niciodată să nu-i uităm pe cei mai trişti ca noi” din Cenaclul Flacăra, și i-a amintit pe cei pierduți.

O atitudine total diferită a avut personalul consular. Atât Consulul General, George Bologan, cât și viceconsulul Gheorghe Miloșan, au rămas în sediu să-i aștepte pe cei care au dorit să semneze Cartea de Condoleanțe.

Cornel Toma

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version