Dorin Coman este inginer de meserie, iar în prezent lucrează în domeniul energiei solare fotovoltaice: „Am reușit să-mi practic meseria la Roma. Conduc o echipă care instalează panouri solare și fac proiecte susținute de UE în domeniul fotovoltaic”.
În 2009, a candidat la Monterotondo, lângă Roma
„M-am hotărât să candidez, pentru că îmi place politica. Mai ales politica curată, facută pentru oameni”, ne spune Dorin Coman. Este convins că românii stabiliți în Italia ar trebui să fie mai activi în politică, pentru că politica este „un exercițiu la care avem dreptul, în virtutea faptului că suntem cetățeni comunitari”.
Nu este prima oară când Dorin Coman încearcă să devină consilier în Italia. În 2009, a candidat la Monterotondo, lângă Roma. După ce a obținut doar 11 voturi, a făcut un bilanț: „Lista pe care am candidat a câștigat alegerile la Monterotondo și a dat primarul, Alessandri, pe care l-am susținut. În ciuda sprijinului pe care l-am avut, rezultatul meu a fost destul de slab. Am investit cât am putut să-mi fac cunoscută candidatura. Peste 100 de români nici măcar nu au venit să-și ridice buletinul electoral.”
”Alții au aflat târziu că nu se votează cu ștampilă, ci cu creionul; iar când s-au trezit în cabină cu un creion, au intrat în panică și pur și simplu nu au știut cum se votează. O parte a votat pentru un consilier care le-a promis „marea cu sarea”. Nu este adevărat că românii nu sunt uniți, ci faptul că nu sunt bine organizați și informați! Noi, românii, am venit aici la muncă și încă nu suntem pregătiți pentru viața politică! A fost doar un exercițiu, acum știm cum funcționează și data viitoare vom fi mult mai pregătiți !”
”Sunt convins că, dacă vom candida tot mai des, și cu fiecare ocazie, se mai pune o cărămidă la temelia politică românească din Italia”.
Unul din principalele puncte ale programului lui Dorin Coman este integrarea cetățenilor imigranți: „Trebuie să dăm mai multe oportunități imigranților cu acte în regulă, dar să și profităm de acele ocazii pe care ei ni le oferă. În același timp, în paralel cu drepturile lor, trebuie să avem în vedere și faptul că există și reguli care trebuie respectate”.
„Programul electoral este mult mai amplu: susțin în primul rând aplicarea imediată a unui program de siguranță, în special cu privire la înregistrarea și integrarea românilor și aplicarea normativelor europene cu privire la cetățenii români”, se arată în prezentarea electorală a lui Dorin Coman, scrisă în limba italiană.
Candidatul român își mai propune să intervină și în chestiunea gunoaielor, printr-un proiect ambițios: „Vrem un sector cu zero deșeuri – trebuie să rezolvăm problema gunoaielor. Propun înființarea unei societăți cu capital mixt public – privat, care să gestioneze această chestiune, pentru a combate un monopol care durează de 20 de ani. Să transformăm gunoiul, care este o problemă la ora actuală, în resursă”.
O altă prioritate pentru candidatul român este accesarea fondurilor Uniunii Europene, în vederea combaterii șomajului și creșterii productivității: „Propunem înființarea unui Ghișeu Europa, dedicat întreprinzătorilor. Trebui să încurajăm ideile inovatoare și să fructificăm fondurile europene- care reprezintă o resursă unică”.
Gruparea „Centro Democratico” susține candidatura lui Ignazio Marino (Partidul Democrat), principalul contracandidat al actualului primar, Gianni Alemanno. „Îl susțin pe Marino pentru că dă sperantă cetățenilor români. În plus, consider că nici nu este perceput ca un om de dreapta sau de stânga, sunt convins ca va fi primarul tuturor!”
Dorin nu știe de câte voturi are nevoie pentru a deveni consilier: „Nu știu de câte voturi am nevoie pentru a câștiga. Nici nu știu dacă lista mea va câștiga. Un rezultat bun pentru mine ar fi acela de a mă situa printre primii din lista mea și, bineînțeles, și în comparație cu alte liste”.
Poate conta în prezent pe o echipă care îl susține în campania electorală, formată din italieni și români. „Am deja experiență în campanii electorale și mă bazez mult pe loialitatea staff-ului”. Va fi o campanie realizată cu fonduri minime, dar cu maximă implicare personală: „Din cauza fondurilor foarte scăzute, strategia va fi aceea de a vorbi cu fiecare om în parte, după identificarea potențialilor alegători: atât italieni, cât și români. Mă refer la românii responsabili, care și-au ridicat buletinul electoral, după ce s-au înscris pe liste! Nu ne bazăm pe mari grupuri care sa voteze în masă, ci pe fiecare om în parte. Voturile le vom câștiga unul câte unul!”
L-am întrebat pe Dorin Coman care este raportul său cu politica românească, având în vedere că, în 2008, aspira să candideze ca independent la alegerile parlamentare românești. „La ultimele alegeri, din 2012, am sustinut USL-ul și în mod special PNL și pe domnul Cristian David, di poziția de coordonator al PNL pe zona Lazio”, precizează Dorin Coman.
Acum, mesajul către alegătorii săi români este următorul: „Convingerea mea este că, până când nu reușim să avem consilieri comunali, și, în general, lideri români implicați politic în Peninsulă, nu vom reuși să fim respectați așa cum ar trebui să fie o comunitate care număra peste un milion de persoane. Să nu uităm că suntem comunitatea străină care produce cel mai mult pentru economia Italiei!”
Valerica Țarcă, o româncă pentru Primăria Romei
Alexandru Neacşu (PP-DD), candidat pe lista civică Marino Sindaco: ”Promit doar ce pot să fac”
Sorin Robu, candidat Idv la Corciano: ”A venit vremea să mă implic în politică”
Laura Tătaru, candidată în Roma XI, promite un ghișeu pentru români
Monica Mitrică, singurul candidat cu studii politice, pe listele dreptei la Fiumicino
Mihaela Merlușcă (PP-DD), candidat în circumscripția VI, Roma: „Am simțit mereu susținerea divină”