“Localitatea Sezze numără circa 6.000 de români înscrişi ca rezidenţi, dintr-un total de aproximativ 25.000 de locuitori, deci circa un sfert. E nevoie de cel puţin un român în Consiliul Comunal, pentru că şi problemele sau priorităţile s-au schimbat în ultimii ani în această localitate”, ne-a declarat Dorin Briciu.
Are 39 de ani, este originar din Lugoj, judeţul Timiş şi locuieşte la Sezze de aproape 10 ani, împreună cu soţia şi fetiţa, în vârstă de 12 ani. Înaintea venirii în Italia, în 2003, a avut diferite locuri de muncă, a făcut o şcoală post liceală de contabilitate şi cursuri de informatică, iar la Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj a frecventat pentru trei ani cursurile facultăţii de relaţii economice internaţionale.
“Nu m-am despărţit niciodată de familie”
“Am plecat din ţară în anul 2003, dar împreună cu familia, de care nu m-am despărţit niciodată. Motivul e asemănător milioanelor de români care au părăsit ţara în ultimii 22 de ani, şi anume căutarea unei vieţi mai bune pentru mine şi familie. Nimic spectaculos în această decizie. Situaţia economică şi socială din România de după revoluţ ie o cunoaştem cu toţii.”.
Sindicalist UIL
Din 2003, Dorin Briciu a avut posibilitatea în Italia, să cunoască greutăţile prin care trec românii şi străinii în general. A muncit pentru câţiva ani la negru, pentru ca mai apoi, după obţinerea documentelor, să poată face diferenţa dintre locul de muncă legal şi cel provizoriu sau lipsit de drepturi.
După patru ani de muncă în construcţii, la negru, a intrat în legalitate şi a ajuns funcţionar în cadrul sindicatului UIL. Iată cum ne explică ascensiunea sa şi rolul pe care îl are în momentul de faţă în comunitatea din Sezze: “Anii petrecuţi ca muncitor în negru, aproape patru, m-au făcut să înţeleg prin ce trec cei care practic nu sunt apăraţi de niciun drept din domeniul muncii. Acum, pot să înţeleg diferitele fenomene, să pot da sfaturi şi să fiu pregătit pentru toate problemele cu care se confruntă cei care apelează la sindicatul unde lucrez. Au urmat şi pentru mine anii de muncă legali, cu contract şi putând să beneficiez de toate drepturile salariale, concediu, zile libere sau plăţi suplimentare. Mi-e greu să cred că cineva care nu asimilează astfel de experienţe, poate fi şi un bun funcţionar sindical, pentru că nu ar înţelege foarte uşor fenomenele cu care se confruntă muncitorii în ziua de azi.”
Românul candidează pe lista PD, listă care susţine candidatura lui Andrea Campoli, actualul primar, pentru o nouă încercare de a deveni şeful administraţiei locale. Coaliţia de centru-stânga mai este formată din alte şase liste de partide sau liste civice. Românului i s-a propus participarea la alegeri chiar de către actualul primar Campoli, ca urmare a activităţii pe care a avut-o în cadrul comunităţii. Briciu a participat la nenumărate întâlniri, manifestări culturale româneşti sau cu ocazia vizitei unor politicieni din România şi a ambasadorului Răzvan Rusu, pentru diferite discuţii legate de comunitatea românească.
“Propunerea venită chiar de la primarul Andrea Campoli cred că a fost o recunoaştere a implicării mele în viaţa social-politcă a comunităţii româneşti din Sezze. Am înfiinţat o filială a asociaţiei “Europa” din Udine, am organizat spectacole româneşti, am participat la întâlniri între politicieni români şi autorităţile locale. Repet, candidatura e ca un rezultat al activităţii mele atât în plan politic, cât şi datorită locului de muncă, funcţional sindical.”
“Actualul primar a câştigat şi datorită voturilor românilor”
“La ultimele alegeri locale, în 2007, actualul primar Campoli a înţeles că românii pot avea un rol determinant. Atunci s-au înscris în jur de 370 de români, iar majoritatea dintre ei au votat pentru el şi PD. Dacă ne gândim că diferenţa faţă de contracandidat a fost foarte mică, putem trage concluzia că voturile românilor iau favorizat rezultatul pozitiv”, a mai adăugat Dorin Briciu.
"Asesoreat pentru romani"
Propunerile cu care a intrat în campania electorală se referă în special la îmbunătăţirea relaţiilor cu administraţia locală, la propunerea de înfiinţare a unui “asesorat” şi comisii comunale dedicate străinilor rezidenţi, precum şi realizarea unei cooperări mai bune între camerele de comerţ româneşti şi cea din regiune.
“Repet, suntem aproape un sfert din rezidenţii aflaţi la Sezze şi de aceea e nevoie de o legătură care să îmbunătăţească relaţia între comunitate şi administraţia locală. Pentru asta e nevoie de o punte de legătură, o persoană care să poată face oficial acest lucru. E nevoie , de asemenea de o bibliotecă româneacă, de legături între camerele de comerţ şi mai ales de informaţii referitoare la activităţile dedicate străinilor. Am convingerea că rezultatul va fi pozitiv pentru mine şi că mă voi descurac bine în a îndeplini aceste lucruri. Propuneri sunt multe, important e să ai posibilitatea să susţii în consiliul comunal cauza comunităţii tale”.
"Acum, viata mea e la Sezze"
L-am întrebat dacă se gândeşte să se întoarcă acasă. “Da, cred că majoritatea românilor şi-ar dori acest lucru. Dar în momen tul de faţă, viaţa mea şi a familiei e aici, la Sezze, în Italia. Depinde de mulţi factori dacă voi rămâne aici sau mă voi întoarce acasă”
Andi Rădiu