Întreprinzătorul străin al anului este Abderrahim Naji (foto), marocan care exportă produse italiene. Ediția 2015 a ”MoneyGram Award” l-a premiat pe întreprinzătorul nord-african care a preluat firma CS Stampi din Padova unde lucrase 10 ani, ridicându-i cifra de afaceri la 7 milioane de euro.
Printre cei 15 finalişti s-au numărat şi doi români: regizoarea Maria Ștefanache (nominalizată la Inovaţie) și Ovidiu Burduşa (la Tineri întreprinzători).
De la 250 de milioane de lire la aproape 7 milioane de euro cifră de afaceri în 20 de ani, cu 33 de angajați și o creștere cu 50% a vânzărilor prevăzută pentru anul viitor: sunt cifrele firmei CS Stampi din Piazzola sul Brenta, provincia Padova, pe care Abderrahim Naji – desemnat pe 25 iunie întreprinzător al anului de MoneyGram Award 2015 – a preluat-o în 1997 după ce a fost angajatul acesteia timp de aproape 10 ani.
Întreprinderea, activă în domeniul matrițării de articole tehnice din material plastic pentru industria automobilistică și a electrocasnicelor, ”astăzi exportă în Germania și China”, subliniază Naji. Industriașul imigrant – născut în Maroc în 1967 – a ajuns în Italia în 1989, după ce a început să studieze fizica la universitate în Franța, fără însă a se licenția din cauza unor dificultăți economice.
După circa 8 ani de muncă în cadrul CS Stampi a preluat și a modernizat întreprinderea: ”M-am ocupat de informatizarea, de reînnoirea tuturor utilajelor și de extinderea sitului productiv”, explică Naji, care la rândul său este fiul unui întreprinzător care producea electrocasnice în Maroc.
CS Stampi a avut o cifră de afaceri de 6,6 milioane de euro în 2014, cu o creștere de 38% a volumului de vânzări față de anul anterior. Pentru anul 2015 se estimează o creștere suplimentară de circa 50%.
Alături de întreprinzătorul anului, la MoneyGram Award s-au acordat premii pentru alte șase categorii – creștere, ocuparea forței de muncă, inovație, spirit de afaceri în rândul tinerilor și responsabilitate socială, pentru fiecare dintre ele fiind numit un întreprinzător sau o întreprinzătoare: de la Joanna Grunt (Polonia), creatoare a buticului ”Bra Fitting” (inovație), la Damian Ranasinghe (Sri Lanka) care gestionează 10 restaurante care servesc pește în Italia și în străinătate (ocuparea forței de muncă). Sihem Zrelli (Tunisia) a fost în schimb premiată în categoria ”responsabilitate socială” pentru înființarea casei de tip familial pentru bătrâni ”Villa Sihem” care se inspiră din conceptele de respect pentru persoanele vârstnice, caracteristice meleagurilor sale de origine.
Ceilalți premiați sunt Evelyne Sarah Afaawua (Ghana), Lenka Kosikova (Republica Cehă), Marco Wu (Italia). Acestuia din urmă i-a fost acordată o specială „recunoaștere G2” destinată unui întreprinzător de generație secundă. Marco Wu este fiul unor întreprinzători chinezi, care a demarat o afacere de exportare de alimente și vin italian în China.
Printre cei 15 finalişti s-au numărat şi doi români: regizoarea Maria Ștefanache (nominalizată la Inovaţie) și Ovidiu Burduşa (la Tineri întreprinzători).
Pe timpul premierii a fost evidențiat faptul că din circa 6 milioane de firme care au operat în Italia în 2014, 525.000 (8,7% din total) sunt conduse de întreprinzători străini. Contribuția acestor firme la economia italiană este de circa 94 de miliarde de euro (6,5% din valoarea adăugată națională 2013).
Juriul care a ales câștigătorii a fost prezidat de Natale Forlani, director general al Departamentului de Imigrație de la Ministerul Muncii, și compus din Alberto Baban, președinte Piccola Industria Confindustria și vicepreședinte Confindustria, Maria Fermanelli, vicepreședintă Cna Italia, Indra Perera, președintă Cna World, Carlo Alberto Pratesi, profesor de Marketing, Inovație și Sustenabilitate la Universitatea Roma Tre, Alessandro Plateroti, director adjunct al Il Sole 24 Ore, Franco Pittau, coordonator Dossier Statistico Immigrazione și Chiara Tronchin, cercetătoare Fundația Leone Moressa.