Duminică 12 Mai, în parcarea de lângă Biserica Ortodoxă Română din Civitavecchia, doi români, Georgiana Buca și Motfolea Mihai și-au lansat oficial candidatura la funcția de consilier comunal.
Cei doi candidează în tandem (pot fi votați ambii, fiind o măsură de a încuraja participarea ambelor sexe la alegeri) pe o listă civică numită „La Svolta” care îi susține pe candidații de centru-dreapta Ernesto Tedesco, pentru funcția de primar, și pe Massimiliano Grasso, pentru funcția de viceprimar, care au fost prezenți la lansarea candidaturii românilor.
Trebuie spus că Ernesto Tedesco, fost viceprimar al orașului, s-a înscris în acest an în Lega, iar Matteo Salvini a venit recent la Civitavecchia pentru a-l susține, Tedesco fiind candidatul tuturor forțelor politice de centru-dreapta. Lega conduce detașat în sondaje în Italia, câștigând aproape toate alegerile locale și regionale din ultima perioadă. Așadar există toate șansele ca Tedesco să ajungă primar.
La Civitavecchia (oraș la circa 60 de km de Roma, pe litoral) trăiesc și muncesc circa 1.700 de români, așadar un consilier român ar fi foarte util, pentru a se ocupa de problemele românilor.
Georgiana Iuliana Denisa Buca are 20 de ani și vine din Bacău. A venit la o vârstă fragedă în Italia. «Am ajuns în Italia în 2002 împreună cu părinții mei. Am candidat pe această listă civică cu speranța de a ajuta comunitatea românească din Civitavecchia. Noi nu avem culoare politică.
Avem un proiect de integrare pentru comunitate în care cred și italienii. La Civitavecchia sunt circa 1.700 de români, care au o imagine foarte bună în oraș, demonstrând că majoritatea dintre ei s-au integrat perfect în comunitatea locală.
Pentru noi este foarte important să menținem, împreună cu comunitatea, tradiția, datinile culturale și spirituale românești. Cred că uniți putem realiza lucruri frumoase.», ne-a declarat Georgiana.
Mihai Motfolea, 34 de ani, vine din orașul Roznov, județul Neamț. «Am venit în Italia în anul 2003, la vârsta de 18 ani. Am venit aici în Italia la mama mea, care este aici din anul 2000.», povestește Mihai.
El este foarte cunoscut pentru participarea la spectacole tradiționale, fiind un dansator popular foarte apreciat. «Am început cu mulți ani în urmă un mic spectacol de datini si obiceiuri de Anul Nou. La început am fost 4 persoane care am făcut acest spectacol. Acum suntem la a 14-a ediție si s-au adus îmbunătățiri acestui eveniment.», povestește Mihai.
Cei doi au o anumită nemulțumire față de asociațiile românești din Italia, care desfășoară activități mai degrabă în interesul personal al liderilor, decât în interesul comunității.
«Cu părere de rău, am constatat că multe din asociațiile românești sunt mai mult de fațadă, urmărind mai mult interese personale decât cele ale comunității», mai spune Georgiana.
Sorin Cehan