Decebal Mihai Dr
Românul a venit la Campagnano în urmă cu zece ani, pentru a-şi găsi un loc de muncă mai bine plătit. Apoi şi-a adus soţia şi au decis să se stabilească în comuna din nordul capitalei- „o localitate liniştită, unde trăiesc peste 1000 de străini bine integraţi”. Românii cu reşedinţă sunt circa 500- 600, reprezentând cea mai numeroasă comunitate. De aceea, când a început să se vorbească de alegerile din mai, braşoveanul a decis să se prezinte în faţa alegătorilor, în primul rând cei din propria comunitate.
Românii, „Sătui de politică”
„Recunosc că, încă de la început, m-am lovit de scepticismul multora dintre români. Majoritatea sunt sătui de politică, după experienţele electorale din ţară şi nici nu vor să audă de alegeri. S-au săturat de promisiuni şi, mai ales cei cu convingeri de stânga, sunt foarte reticenţi, ai impresia că nu vor să meargă înainte, nu vor să rişte. Nu îşi dau seama ce posibilităţi ar avea, dacă ar fi reprezentaţi în administraţia locală. Eu sunt unul dintre romani, am avut aceeaşi experienţă, am înfruntat aceleaşi greutăţi, am făcut aceleaşi sacrificii”.
Românii, în primărie, „vor să fie trataţi ca italienii la primărie”
Obiectivul principal al românului, înaintea începerii campaniei electorale, a fost înscrierea pe listele electorale a unui număr cât mai mare de conaţionali, dar şi alţi cetăţeni comunitari, cum ar fi polonezii din localitate: „am încercat să unesc românii, am organizat deja trei întâlniri cu membrii comunităţii. Si am avut satisfacţia să văd din ce în ce mai mulţi participanţi. Ultima oară, erau peste 60 de români. ”
Primul lucru pe care conaţionalii îl doresc este „o îmbunătăţire a serviciilor din primărie, vor să fie priviţi aşa cum sunt priviţi şi italienii”- spune Decebal Drăguşel. In ultimele săptămâni, Drăguşel a reuşit să înscrie pe listele electorale: „circa 300 de conaţionali”- un rezultat destul de bun, ţinând cont de faptul că românii cu drept de vot sunt mai puţin de 500.
Consilier cu 120 de voturi
Deşi ar putea câştiga un loc în consiliul comunal cu doar 120, 180 de voturi, şansele ca românul să fie ales depind însă şi de succesul listei pe care candidează: „ De 25 de ani, oraşul este condus de o administraţie de centru stânga, favorită şi la următoarele alegeri. Eu însă o susţin ca primar pe candidata de Centru Dreapta, Alessandra De Angelis- o persoană puternică, care dă siguranţă celor din jur şi care doreşte să realizeze un dialog permanent cu comunitatea străinilor”. Pentru a demonstra deschiderea faţă de străini şi faţă de români în mod special, site-ul de campanie al Alessandrei de Angelis are şi o versiune în limba română.
Resurse minime
O cursă electorală cu resurse materiale minime: iată cum va arăta campania românului, care recunoaşte că „voi investi salariul meu şi voi vorbi cu alegătorii direct, din uşă în uşă. Prietenii români şi ceilalţi candidaţi consilieri m-au ajutat cu tipărirea fluturaşilor electorali şi în desfăşurarea campaniei propriu –zise. Pe 16 aprilie, când a fost prezentarea oficială a listei, am fost emoţionat, când toţi colegii italieni m-au felicitat pentru curajul pe care l-am avut, când am decis să candidez”.
„Spiritul românesc”
Un mesaj pentru românii din Campagnano? „Aş vrea să se trezează spiritul românesc în fiecare dintre ei, să demonstrăm că suntem uniţi şi că putem avea o voce unică, oriunde ne-am afla în lume. Aş vrea să construim un viitor mai bun, împreună, pentru fiii noştri născuţi şi crescuţi aici”
Cine este Decebal Mihai Drăguşel- braşovean de origine, a jucat rugby profesionist pentru CFR Braşov (divizia A) şi pentru o echipă din Malmo- Suedia. Căsătorit, tătăl unui băieţel de 7 luni, Darius, născut la Campagnano, Decebal are o pasiune pentru animale şi este angajat de 10 ani la o Fundaţie care se ocupă cu animale abandonate, avand sediul în localitatea de reşedinţă. Este student la Relaţii Internaţionale, urmand cursurile unei Universitati la distanţă. Este înscris în PDL românesc, organizaţia de la Roma. Îşi petrece vacanţele în România, pentru că „deşi trăiesc în Italia, dragostea faţă de ţara mea a rămas neschimbată, pentru mine patriotismul este o valoare fundamentală”.
Miruna Căjvăneanu