Aflată de mai bine de 12 ani în Italia, Daniela Constantin crede că poate obţine un loc în consiliul comunal din Morlupo, o localitate mică situată în provincia Roma, la numai 30 de kilometri de capitala Italiei. Transmite românilor din mica localitate lazială, mesajul de a o ajuta pentru ca ea la rândul ei să-i poată ajuta din postul de consilier.
Daniela Constantin s-a născut la Focşani în 1974 şi a locuit în Bucuresti până la vârsta de 18 ani. S-a mutat cu părinţii, imediat după Revoluţie, la Focşani unde a lucrat contabil la o societate şi în paralel avea o firmă a sa. A venit în Italia în urmă cu 12 ani.
«Am venit în Italia în vacanţă, în decembrie 1999. Aveam clienţi italieni în Romania pentru care mă ocupam de contabilitate, îmi povesteau cu o anumită pasiune despre ţara lor, că am devenit curioasă. Intr-o bună zi mi-am zis că merit o mică vacanţă, m-am prezentat la consulat cu documentele societăţii mele, mi-am luat bilet de avion şi am venit la Roma. Am rămas în Italia pentru că situaţia economică şi politică din Romania îmi crea probleme grave din punct de vedere profesional şi familial. Dolarul avea valori atât de oscilante că nu se ştia dacă mâine mai poţi să te chemi de succes sau falimentar.»
Greutăţi de început
Daniela ne povesteşte despre greutăţile prin care a trecut şi nu îi este ruşine să recunoască că a trecut prin situaţiile pe care le-au cunoscut mulţi dintre românii ajunşi în Italia. «Greutăţi am avut destule. Incepând de la limba italiană, pe care o cunoşteam puţin totuşi din România. Nu pot sa mă plâng de muncă, vorbind limba mi-a fost uşor la început.
Am stat în casă cu 10 români, femei şi bărbaţi toţi împreună. Am dormit pe pat fără saltea şi seara ne adunam toţi în bucataria improvizată să citim dicţionarul italian-român pentru a putea sa invăţăm si să ne confruntăm. Imi aduc aminte totuşi cu mare plăcere de acele timpuri.
Abia ajunsă în Italia, am găsit de muncă într-o spălătorie, unde călcam rufe. Cred că a fost o bună experientă pentru că mi-a folosit şi îmi foloseşte şi în ziua de azi. Ziua lucram la spălătorie şi seara la restaurant spălam vase, până într-o zi când proprietarul restaurantului mi-a propus sa lucrez ca ospătăriţă.
După un an de sacrificii, m-am îmbolnvit, a trebuit să las spălătoria şi restaurantul şi să-mi caut de muncă ceva mai uşor.
Am avut noroc să găsesc de a face curăţenie la o familie de două ori pe săptămână. După ani de muncă grea, am intrat într-o agenţie imobiliară, unde am lucrat câţiva ani buni. Având în vedere criza imobiliară, azi m-am întors din nou, ziua la curăţenie şi seara ospătăriţă.»
O carte citită
Intrarea în politică a fost pentru Daniela o surpriză, pentru care consideră că se pregătise în toţi anii petrecuţi în Italia. «Se spune că pentru orice început există un "de ce". Politica pentru mine era un caiet nescris, dar pe de alta parte, o carte citită.
Nu am organizat nimic pentru a candida. Am fost invitată din partea acestei liste, "Risorgimento Morlupese", care cuprinde o parte din Partidul Democratic, SEL (Socialisti, ecologia e libertà) si cetăţeni simpli ca şi mine. Am decis să candidez după ce am cerut românilor pe care i cunoşteam dacă sunt de acord şi dacă vor ca eu să-i reprezint în faţa autorităţilor italiene.
Sigur că înainte de a decide am citit, m-am informat şi am participat la numeroase întruniri ale diferitelor formaţiuni. Faptul că sunt de acord cu multe din punctele care le-au expus în fata cetăţenilor, m-a convins să particip ca şi candidat. Cred că sunt pregătită pentru acest pas.»
Romanii din Morlupo: "Mi-au facut ei campania electorala"
Perioada electorală o consideră ca pe o experienţă pozitivă care i-a dat posibilitatea să cunoască mai bine comunitatea românească din Morlupo. «Perioda electorală o consider o alta experienţă frumoasă. M-au ajutat mult italienii, oameni care m-au invitat în listă, m-au ajutat şi mă ajută români trecând vorba de la unu la altul. Din punctul ăsta de vedere, vreau să spun că românul s-a demostrat atent, coerent şi înţelegător. Mi-au făcut ei campania electorală. La Morlupo suntem în jur de 700 de români. Având în vedere că locuiesc în Morlupo de 10 ani, mă cunosc majoritatea, cel puţin din vedere. Când am venit în Morlupo eram doar 12 români. Personal am contactat aproape 150 de români, dar mulţi alţii mi-au dat numărul de telefon altora şi cu mulţi m-am întâlnit şi am avut ocazia să discut.»
Promisiuni
Ce doreşte să facă Daniela Constantin pentru comunitatea românească din Morlupo? «Pot să fac o frumoasă listă de vise şi speranze. Dar am decis să fiu eu însami, aşa cum mă cunosc şi mă vor cunoaşte conaţionalii mei, adică sinceră şi hotărîtă. Chiar dacă nu voi intra în consiliu dar dacă lista pentru care candidez va câştiga, mi-au promis un birou care se va ocupa cu problemele imigranţilor, indiferent de naţiune. Un birou unde legile italiene şi comunitare vor fi expuse şi explicate cu respect şi atentie pentru persoanele care au probleme.
Nu am capacitatea de a rezolva tot, e normal să judece fiecare aşa. De aceea invit toţi romanii care mă vor vota şi cei care locuiesc în Morlupo, să mă ajute… ca să-i pot ajuta.»
Andi Rădiu