in

Daniel Ungur, repară și vinde calculatoare la Roma: «Îmi merge bine în Italia, dar aş vrea să pot dezvolta şi în România o afacere»

Ce faci când ţi se strică laptopul? Mergi la un centru de asistenţă tehnică, dacă ai inima tare şi suporţi emoţiiile unei note de plată necontrolabile sau „suni un prieten”. Am găsit un astfel de prieten la Roma: este un specialist român, Daniel Ungur, care în februarie 2008 și-a deschis un mic atelier de reparaţii și vânzări de calculatoare.

«Am început să mă ocup de informatică de prin anii 2003-2004, în paralel cu alte activităţi. În anul 2007 am fost angajat la o firmă importantă de comercializare de software şi aparatură computerizată destinate analizei posturale şi realizării de susţinători plantari computerizaţi individualizaţi, unde mi-am perfecţionat cunostiintele şi experienţa profesională», povestește tânărul specialist în Informatică, originar din Făgăraș.

Daniel Ungur, cât de mult vă afectează criza?
« În ultimii ani situaţia a devenit din ce în ce mai instabilă. Crescând neîncrederea în viitor şi în acelaşi timp scăzând continuu puterea de cumpărare, până şi sectorul care ţine de informatică – cel mai puţin afectat de 11 ani consecutivi de scădere a consumului în Italia – a început să aibă de suferit. În cazul meu, mulţi conaţionali, deja clienţi sau potenţiali clienţi, au părăsit în număr mare Peninsula, iar dacă n-au făcut-o încă, achiziţionează sau repară mai puţin decât înainte. Trebuie luat în calcul şi entuziasmul românilor, şi nu numai al lor, pentru dispozitivele mobile, smartphone şi tablete, sector în care m-am implicat şi eu mult în ultima perioadă, la nivel de asistenţă. Am încercat să ofer cât mai multă valoare seviciilor mele şi în acelaşi timp să reduc tarifele pentru a-mi mulţumi şi menţine clienţii şi prìn aceştia să pot avea noi clienţi. Chiar dacă ieşirea din criza nu se întrevede încă, activitatea funcţionează destul de bine, este în creştere, iar perseverenţă şi seriozitatea dau rezultatele sperate.»

Pentru conaţionali aveţi alte tarife?
«Pentru conaţionali aplic tarife avantajoase fără a-i discrimina însă pe clienţii italieni pentru care prestez servicii mai puţin la domiciliu, pentru persoane fizice, ci mai des la sedii de firma cu reţele formate de numeroase calculatoare, cu probleme de rezolvat mai complexe. Caut să aplic tarife concurenţiale în funcţie de serviciile specifice prestate şi mai puţin după naţionalitate sau posibilităţile financiare ale clientului, raportându-mă la preţurile existente pe piaţă.»

Ce alte meserii a trebuit să mai faceţi înainte să aveţi propria afacere?
«În primi ani, după 2000, am lucrat în construcţii, în comerţ (încălţăminte), la un restaurant şi la grădinărit, orice se putea găsi şi câştiga cinstit.»

Vă este dor de ţară? Ce vă lipseşte de acasă?
«Da, mi-e dor mult de ţară. Îmi lipseste acel „firesc” care numai acasă îl poţi simţi, familia, prietenii, cât şi entuziasmul care îl aveam la o festivitate, petrecere sau de Sărbători, Paşte şi Crăciun. În străinătate nu te bucuri la fel. Sau poate eram eu mai tânăr…»

Pe viitor intenţionaţi să reveniţi în ţară?
«Sigur ne întoarcem în ţară. În ultimii ani ne-am gândit tot mai serios la asta.»

Care este cheia succesului în meseria dvs?
«Cred că în orice ai face, trebuie să vrei să faci şi să crezi că poţi face, dar să şi ştii să faci ce ţi-ai propus, să ai competentele profesionale necesare, să munceşti mult şi cu seriozitate, să-ţi respecţi clienţii, să fii consecvent, onest, rapid şi în continuă perfecţionare.»

„Depinde de noi să luptăm pentru o mai bună integrare”

Sunteţi de foarte mulţi ani în Italia. Ce aveţi de criticat, dar şi de apreciat la comunitatea de români din Italia?
«Românii din Italia au venit aici pe rând şi în număr mare, fiecare dintre noi fiind împins de speranţe, de nevoi şi ambiţii individuale. Truda noastră de a ne găsi un rost şi de a face bani caracterizează pe toţi emigranţii. Aceste strădanii, să le spunem prozaice, materiale, nu prea le-au dat timp românilor de aici să-şi cultive un spirit de apartenenţă la o comunitate culturală bine definită, care să se poată concretiza prin dezvoltarea unor iniţiative importante, menite să ne aducă vizibilitate şi o imagine mai pozitivă. Apreciez totuşi eforturile făcute în ultimii ani de către Biserica Ortodoxă sau de diverse Asociaţii româneşti pentru a ne informa sau promova interesele.»

„În general italienii sunt toleranţi”

Aţi avut vreodată probleme cu italienii? Probleme de discriminare.
«Problemele de integrare sunt inevitabile. Dar în general italienii sunt toleranţi, nu ne putem simţi discriminaţi. Depinde şi de cultura pe care o pot avea sau nu italienii pe care îi întâlneşti. Cei mai mulţi sunt foarte deschişi şi prietenoşi, alţii sunt falşi şi ipocriţi, te acceptă doar cât timp le foloseşti, în timp ce unii sunt victimele prejudecăţilor amplificate de campanii intense de presă sau de propaganda politică. Dar aşa e şi la noi, poate peste tot în lume. Chiar dacă mai e mult de făcut în Italia pentru acceptarea imigranţilor ca persoane, depinde şi de fiecare dintre noi să luptăm pentru o mai bună integrare, bazată pe înţelegere, respectarea legii şi o mai bună cunoaştere şi încredere reciprocă.»

Un mare vis, o mare dorinţa…..
«Aş dori să pot dezvolta şi în România o afacere în domeniul meu de activitate, asistenţă şi vânzări computer şi realizare de site-uri web.»

C.V.

Despre serviciile oferite de Daniel Ungur puteţi afla accesând site-ul: www.computerok.biz sau telefonând la: 06.97654523.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Dorul de casă nu cunoaşte criză

Poetul Geo Vasile, prezent la un cenaclu literar în Florența: „Traducerea lui Eminescu, un act de curaj”