in

Daniel Trandafir, câştigător contra clanului Tredicine

A reuşit ceea ce nu a reuşit niciun primar în ultimii 20 de ani de la Giubilo la Alemanno, inclusiv Rutelli şi Veltroni, scrie Il Messaggero. Un român a câştigat un proces împotriva familiei Falasca, o ramură a puternicei familii Tredicine care gestionează aproape în totalitate piaţa vânzărilor ambulante din Roma: camion-baruri în special, dar şi tarabe cu castane prăjite iarna şi cu pepeni vara şi diferite alte tarabe împrăştiate prin toate colţurile oraşului.

Scandalul vânzătorilor ambulanţi ai clanului Tredicine durează de ani de zile, dar nimeni nu a reuşit să le facă ceva. Dubele lor se află în pieţele cele mai frumoase, la doi paşi de monumente şi comori arheologice, acolo unde nu ar trebui să se facă comnerţ ambulant.

Câştigătorul procesului se numeşte Daniel Trandafir, român de 42 de ani: a lucrat luni de zile într-un camion-bar al lui Fabrizio Falasca. Însă fusese încadrat ca lucrător domestic, la minimul orelor (25 săptămânale) chiar dacă lucra de dimineaţa de la 8.30 până seara la 20.30 pentru un salariu de 800 de euro pe lună.

A apelat la instanţă datorită avocatului Fausto Maria Giachi, iar pe 1 martie 2012 Curtea de Apel din Roma i-a dat dreptate, condamnându-l pe Fabrizio Falasca să-i plătească, în afara cheltuielilor de judecată, peste 7000 de euro. Iată interviul pe care l-a acordat Daniel Trandafir cotidianului Il Messaggero.


Când aţi început să lucraţi în camionbaruri?

“Am început în septembrie 2005 însă am întrerupt munca după două luni. Am reînceput în fe bruarie 2006 până la aproape sfârşitul anului”.

Cine era angajatorul dvs.?

“Fabrizio Falasca, nepotul lui Dino Tredicine. Proprietarul camionului care vinde răcoritoare, sandviciuri şi dulciuri în pieţele cele mai turistice din Roma”.

Care erau sarcinile dvs.?

“Mă ocupam cu vânzarea către public de produse de restaurant. Vindeam sandviciuri, răcoritoare, cartofi prăjiţi, gogoşi. şi primeam bani”.

De ce v-aţi dat în judecată angajatorul?

“Pentru că trebuie să înceteze să exploateze bieţii oameni. Mă puseseră în regulă ca lucrător domestic cu minimul orelor săptămânale, adică 25, şi în schimb lucram în camioan-baruri zilnic de la 8.30 la 20.30. Inclusiv duminicile şi în zilele de sărbătoare. Mă opream numai când camion-barul, potrivit turelor decise de Primărie, avea pauză. Nu am lipsit niciodată pe motive de boală”.

Care era plata dvs. lunară?

“La început 800. Apoi înainte să se întrerupă raportul de muncă 900. Fără al treisprezecelea salariu, ore suplimentare şi concedii”.

De ce aţi fost regularizat ca lucrător domestic şi nu ca subordonat?

“Pentru că-l costă mai puţin pe angajator. Mult mai puţin”.

Şi controalele?

“Controalele sunt foarte rare. Când sosesc agenţii municipali sau poliţia se mulţumesc să vadă că ai permisul de şedere şi nu ce contract ai. Nu sunt unicul care a fost încadrat astfel. Ar fi de-ajuns să se facă un control pentru a avea confirmarea. Ajutoarele de pe timpul verii, apoi, deseori nu au nici măcar contract”.

Ajutoarele de pe timpul verii? Explicaţi mai bine.

“Iarna este de lucru dar poate fi de-ajuns o singură persoană în camionul bar. Vara, în schimb, este foarte multă şi se mai ia o persoană în plus. Rar se întâmplă să fie pusă în regulă”.

Şi cum fac?

“Vânzătorii ambulanţi au mulţi prieteni, controalele sunt rare. şi aici este de ajuns să spui că lucrează cel cu permis de şedere, celălalt stă deoparte”.

În unele cazuri, însă, străinii rezultă a deţine licenţa.

“Este adevărat. Unul dintre fraţii Tredicine, de exemplu, a încetat să lucreze direct şi închiriază licenţele”.

Pe cât?

“Nu ştiu sigur, se vorbeşte de opt mii de euro pe lună”.

Dvs. unde lucraţi?

“Peste tot. Trinità dei Monti, Fori Imperiali, Colosseo”.

Cât încasează un camion-bar?

“Depinde… cel din faţa hotelului Hassler 2.000 de euro pe zi. Cel din apropierea rampei din piaţa Spagna 1.500. Fori Imperiali 3 – 4.000. Cel mai bun este însă Coloseumul: încasează chiar şi 10.000 de euro pe zi. Dar aici patronul este mereu prezent, nu are încredere să-l lase singur pe angajat într-o zi atât de profitabilă”.

Totul facturat?

“Cred că ancheta dvs. şi controalele făcute după aceea de Finanţe au demonstrat o puternică evaziune… Îmi spuneau: dacă eşti cinstit vei rămâne mereu sărac”.

(sursa: Il Messaggero)

Citeste si:

Dinastia vânzătorilor ambulanți de la Roma: clanul Tredicine

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Dinastia vânzătorilor ambulanți de la Roma: clanul Tredicine

Cutremur în consulate