Pe 24 iunie, GS Alleanza Romena a bătut cu 5 la 1 echipa Aurora Conselve şi a câştigat Cupa Primavera. «Am câştigat cupa în campionatul de amatori UCP din provincia Padova, iar în toamnă vom avea un meci cu echipa care a câştigat campionatul UCP. Vom juca un meci de supercupă. Anul trecut am câştigat şi cupa, şi campionatul şi nu a mai fost nevoie de un meci de supercupă», ne ecplică Adrian Teodorescu. Din campionatul UCP (Unione Calcio Provinciale) fac parte 70 de echipe de amatori, care participă la trei categorii.
GS Alleanza Romena a avut mereu performanţe: anul trecut campionatul şi cupa, doi ani consecutivi a avut cei mai buni golgeteri, iar anul trecut a câştigat cupa pentru cel mai bun portar.
Din echipă fac parte, cu tot cu rezerve, 30 de jucători, 29 de români şi un tunisian. Toţi muncesc şi îşi rup din timpul liber pentru antrenamente şi meciurile care se desfăşoară sâmbăta şi duminica.
«Băieţii sunt motivaţi şi chiar dacă la început a fost mai dificil, veneau din toate colţurile ţării, fiecare cu propriile principii, încet, încet, cu sacrificii, am reuşit să creăm un grup adevărat şi unit. Nu e simplu să vii după multe ore de muncă să joci fotbal, apoi să ajungi la ora 1 noaptea acasă.»
Echipele care se întâlnesc închiriază terenul. «Într-o perioadă plăteam circa 160 de euro la fiecare partidă, acum plătim 80. Până acum am avut şi un sponsor, fostul primar PD din S. Giorgio in Bosco. Acum e mai greu şi chiar am avea nevoie de un sponsor inimos.», spune Teodorescu.
Cum a rămas cu terenul primăriei din S. Giorgio in Bosco, pe care multe echipe joacă gratuit? «A rămas ca în gară. Primarul leghist nu ni l-a dat şi nici nu cred să-l vedem cât timp rămâne el primar. Pe noi ne-a interesat ca echipa să meargă înainte.»
Din punct de vedere financiar, e o perioadă mai dificilă. La finanţare mai contribuie şi firma de transporturi condusă de Adrian Teodorescu, dar nu e de ajuns. Înainte se mai făceau şi antrenamente, dar acum, din lipsa fondurilor, au fost sistate.
Antrenor luptător
Antrenorul echipei GS Alleanza Romena, Valentin Tonu, 32 de ani, este un luptător. «Sunt din Focşani. În ţară am făcut de la 10 ani sport de performanţă, lupte, iar pe lângă lupte mi-a plăcut şi fotbalul. Chiar mai joc şi eu din când în când. De ce am renunţat la lupte? Când ajungi la o vârstă fără să ai în palmares un campionat european sau mondial, e inutil, ajungi un sportiv de duzină.»
Valentin Tonu este şofer în Italia şi din dragoste pentru sport, a luat în serios munca de antrenor al echipei GS Alleanza Romena.
«În Italia există mai multe categorii de campionate: seriile A, B, C, D, excelenţă, promoţie, apoi prima, a doua şi a treia categorie. După categoria a treia venim noi, amatorii. Aici totul e pasiune şi voluntariat. Niciun jucător nu este plătit, iar pentru rezultate, premiile sunt simbolice. Au fost băieţi care au plecat de la noi mai sus, în categorii de profesionişti.»
Din echipa antrenată de Valentin nu fac parte jucători cu mare experienţă, sunt câţiva care au ceva experienţă în campionatele din judeţele lor de origine, dar majoritatea au doar o mare pasiune. {i majoritatea sunt tineri, este echipa cea mai tânără din campionatul UCP. «Cel mai bătrân are 35 de ani, un altul 34, iar ceilalţi sunt între 20 şi 30. Pentru amatori sunt foarte tineri.»
Despre meciul Italia – Spania: «A fost un meci spectaculos, părerea mea e că Italia nu trebuia să se ia la trântă cu Spania. Italia trebuia să joace în stil italian, să facă două faze şi să dea gol, nu să facă presing 1 la 1.»
De ce nu mai există fotbal în România: «Din cauză că nu se investeşte unde trebuie, la nivele mici. Ceea ce au făcut Gheorghe Hagi sau Gică Popescu mi se pare extraordinar, academii de fotbal pentru copii, trebuie să facem mai multe şcoli, sa investim în copii, şi atunci sigur vor fi foarte multe rezultate, având concurenţă pe posturi. Acum noi avem prea puţini sportivi, nu avem concursuri pentru copii. Uitaţi-vă la italieni, în fiecare cartier e un stadion, au şcoli şi baze sportive, dacă sunt cinci cartiere, au 10 echipe de copii. La noi în comună sunt cinci fracţiuni, şi sunt cinci echipe. Pe vremuri exista interes pentru sport în România.»
Sorin Cehan
Asociaţia "Alianţa Română" (Associazione Alleanza Romena – AS.A.R.) a fost înfiinţată în 2001, în localitatea San Giorgio in Bosco (provincia Padova), preşedintele ei fiind Adrian Teodorescu, om de afaceri din domeniul transporturilor.
În 2005, asociaţia a înfiinţat o echipă de fotbal, GS Alleanza Romena, care a avut rezultate din ce în ce mai bune în campionattul local de amatori. Pe 24 iunie, echipa românească a câştigat un important trofeu al campionatului provincial de amatori din Padova, Cupa “Primavera”.
Cu doi ani în urmă, Asociaţia a făcut o plângere la Oficiul Naţional Antidiscriminări Rasiale (UNAR), după ce primarul leghist din S. Giorgio in Bosco, Roberto Miatello, a refuzat să permită echipei de români să joace pe un teren deţinut de primărie. Nici acum, în 2012, primarul leghist nu le dă voie să joace pe acel teren. Primarul Miatello a declarat: "Nu mi se pare că o echipă compusă numai din jucători români aduce vreo contribuţie integării. Nu sunt rasist, Lega Nord nu este rasistă. Rasişti sunt ei în privinţa noastră. Nu înţeleg de ce fac o echipă exclusiv din români şi de fiecare dată când joacă arborează drapelul românesc. Ei sunt cei care nu vor să se integreze, nu ne lăsăm călcaţi în picioare de astfel de oameni."
Alleanza Romena – ASAR
Via Lobia, 552/B 35010 –
San Giorgio in Bosco (PD)
Tel 049 9451163
Cel. 340 6667745