in

Cărţi din Botoşani pentru elevii români din Guidonia

Luni, 14 noiembrie o delegaţie din Botoşani, formată din profesori şi reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene şi de la Inspectoratul Judeţean au venit în vizită la Institutul Leonardo da Vinci din Guidonia. Delegaţia a adus elevilor români cărţi, manuale şi cd-uri destinate copiilor cu vîrsta cuprinsă între 7 şi 14 ani. Cărţile donate de Biblioteca  Judeţeană din Botoşani vor face parte din fondul de carte al Şcolii din Guidonia – printre autori numărându-se clasicii literaturii româneşti: Eminescu, Creangă, Slavici, Liviu Rebreanu.

Profesorii români au fost întâmpinaţi de un grup de elevi români îmbrăcaţi în costume populare, care au cântat “Mult e dulce şi frumoasă limba ce-o vorbim”.

“In Institutul Da Vinci studiază aproape 100 de elevi români, cei mai mulţi dintre ei sunt înscrişi în clasele primare, dar şi la grădiniţă”- ne-a spus Gianina Ghiuţă, mediator cultural şi profesoară de limba română la Guidonia.

“Ne-am bucurat că am avut ocazia să arătăm că nici departe de ţară nu ne uităm limba şi cîntecele noastre, precum şi tradiţiile pe care încercăm să le transmitem şi copiilor. Profesorii din România au rămas impresionaţi şi ne-au mulţumit. Un alt proiect pe care am vrea să-l realizăm împreună este acela de a încuraja copiii români din Guidonia să facă desene sai să scrie poezii şi să participe la concursuri organizate în ţară. O idee care s-a bucurat de mare succes, iar Biblioteca din Botoşani ne-a invitat să participat la ediţia următoare a concursului “Eminesciana”ne-a mai spus profesoara româncă.

La eveniment au participat reprezentanţi ai primăriei din Guidonia- viceprimarul Ernelio Cipriani, ai Ministerului Educaţiei din teritoriu- Aurora Mancaniello, precum şi părinţi ai copiilor români din Şcoala Leonardo  da Vinci.

Directoarea Institutului italian, profesoara Carmen Melina Lanna,  a mulţumit colegilor din România pentru vizită şi schimbul de experienţă,  spunând că “elevii români sunt foarte bine integraţi, obţin rezultate bune la învăţătură iar părinţii lor au un raport foarte bun cu profesorii”.

Evenimentul face parte din cadrul proiectului european “Comenius Regio”, care încurajează “dezvoltarea limbii române în comunităţile de peste hotare din Uniunea Europeană”, a precizat Rodica Mighiu, de la Inspectoraul Botoşani.

La Guidonia, localitate aflată la 30 de km de Roma, trăieşte una din cele mai numeroase comunităşi de români din regiunea Lazio.

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Vicenza/ O mamă disperată şi-a dat foc de dorul copiilor rămaşi în ţară

Ouă de dinozaur, unice în lume, furate din România şi recuperate în Italia