Crina Florentina Ene are 27 de ani şi este originară din Vrancea. În prezent este studentă la Universitatea”La Sapienza” din Roma şi participă activ la acţiunile Ligii Studenţilor Români din Străinătate. Este secretar al organizaţiei PSD de la Roma şi preşedintă a organizaţiei de femei a partidului. Iată ce spune Crina Ene despre proiectele personale, acţiunile studenţeşti la care participă şi motivaţiile sale politice.
(Crina Ene, într-o fotografie alături de Ion Iliescu)
Eşti studentă în cadrul Universităţii „La Sapienza”. Acesta a fost motivul venirii în Italia?
«Prima mea vizită în Peninsulă a fost în 1999, venisem să-mi văd părinţii care erau în Italia din primii ani ’90. Acesta a fost şi motivul emigrării, câţiva ani mai târziu. Acum sunt studentă la Universitatea „La Sapienza”, la Facultatea de Economie.»
Cu ce te ocupi în afara studiilor?
«Colaborez cu un „studio commercialisti„, unde în trecut am făcut un stage. Pe lângă asta, am predat matematica în anii şcolari 2009-2010, respectiv 2010-2011, la o scoală generală, privată, din Roma. Aici am avut satisfacţii imense şi un bun raport cu elevii mei. »
Descrie-mi rolul si activitatea din cadrul LSRS Italia.
«LSRS este o organizaţie apolitică. Nu fac parte din LSRS (Liga Studentilor Romani din Strainatate) Italia, ci din LSRS central. Dar am o bună colaborare şi un bun raport cu colegii din LSRS Italia. Din septembrie, începând cu anul academic 2011-2012, vom lansa la Roma un punct informativ pentru studenţii români. Există deja unul la Torino.»
De ce ai devenit membru PSD ?
«Am avut dintotdeauna convingeri de stânga. Sunt deschisă conceptului şi alături de colegii mei vreau să-l îmbogăţesc cu mai multă etică şi mai multă integritate personală a membrilor – asta ne trebuie cel mai mult, la toate partidele politice formate din români.
Acum există un alt suflu în Europa şi în lume, oamenii au început să înţeleagă că tolerarea corupţiei şi lipsurilor democratice sunt lipsuri fatale pentru orice stat. Să nu uităm totuşi că Marx si Engels au conceput doctrina plecând de la observaţii personale legate de exploatarea muncitorilor de către capitalişti.
Idei precum „drepturile muncitorilor„, „sindicat„, „servicii publice”, „igiena publică”, „învăţământ gratuit” etc. nu ar exista în zilele noastre, dacă aceşti doi mari oameni nu ar fi gândit şi creat ideologia de stânga muncitorească. Totul a plecat de la oamenii de rând şi nevoile acestora, eliminarea claselor sociale exploatatoare şi propunerea unui nou model. Un model social. Cum a fost el implementat, nu este vina noastră, a noilor generaţii, şi nici vina creatorilor unor idei atât de nobile. Cred că este un curaj extraordinar să acceptăm de unde am plecat, care este sistemul politic în care am fost creaţi şi să încercăm să evoluăm, nu neapărat îndepărtându-ne complet de concept, sau omorând conceptul, ci îmbunătăţindu-l.
În momentul în care înlocuieşti principiul binelui comun cu un cult al unei personalităţi, un individ oarecare, atunci deja lucrurile încep să meargă pe un drum greşit. De aceea noi abordăm, în echipa din Italia, principii colective-democratice de luare a deciziilor şi încercăm să dezvoltăm şi să încurajăm responsabilitatea civică, responsabilitatea politică.
Ţara are nevoie de noi, românii din străinătate au nevoie de noi. În ultimii 20 de ani, conceptul de „stânga politică” a evoluat foarte mult în Europa şi este cam singura soluţie pentru oameni, după cum văd eu lucrurile, după nenorocirile provocate de dreapta, la nivel economic şi social, în toata Uniunea Europeană, inclusiv în România.»
Care sunt proiectele organizaţiei PSD Roma în cadrul căreia îndeplineşti funcţia de secretar executiv?
«La Roma, dar şi în alte oraşe din UE există o mişcare social-democrată românească, formată cu mulţi ani înainte ca PSD central să ne recunoască politic, statutar. Toţi colegii care s-au implicat în activităţi politice au avut în primul rând în vedere mărirea coeficientului de solidaritate natională, peste graniţele României.
Nu suntem primii care încercăm acest experiment, germanii au făcut asta cu 26 de ani în urmă şi au reuşit foarte bine să-şi apere interesele, atât ale lor cât şi să-i ajute pe cei rămaşi acasă. Momentan lucrăm la Platforma Program 2011-2014 care dorim să conţină cât mai multe modele de bune practici şi pentru alte partide.
De exemplu avem în vedere proiecte care-i privesc pe copiii muncitorilor români emigraţi pe motive economice, copiii rămaşi în România fie cu bunicii, fie cu alte rude, fie uneori cu vecinii. Considerăm că aceşti copii constituie o generaţie de risc pentru România şi dorim să intervenim, în colaborare cu societatea civilă, sa găsim soluţii pentru ca aceşti copii să nu crească traumatizaţi, sau să sufere eşec şcolar din cauza absenţei parinţilor din vieţile lor.
Am mai realizat, împreună cu colegii din alte ţări, un chestionar adresat românilor din străinătate, momentan lucrăm la centralizarea datelor – oamenii ne-au răspuns foarte sincer la întrebări şi dorim să implementăm aceste informaţii în propuneri politice, apoi să le implementăm în colaborare cu parteneri relevanţi atât din România, cât şi din străinătate.»
Ce ne poţi spune despre organizaţia de femei, a cărei preşedintă eşti?
«Organizatia de femei este şi ea foarte activă. Printre activităţi se numără creşterea vizibilităţii şi rolului româncelor în viaţa socială şi politică a ţărilor de inserţie, organizarea unor campanii publice de sensibilizare a opiniei publice internaţionale cu privire la discriminările cu care se confruntă românii pe piaţa muncii în Europa, dar şi femeile, în general.
Ne gândim şi la organizarea unor campanii de sensibilizare a opiniei internaţionale cu privire la integrarea socio-economică a cetăţenilor români de etnie romă, în special problemele şocante ale copiilor şi femeilor. Important pentru noi este implicarea în organizarea unor târguri de muncă pentru români, mediind relaţia cu agenţiile de ocupare a forţei de muncă, încurajarea muncitorilor români să devină membri de sindicat, mediind integrarea în sisteme de protecţie a muncii şi protecţie socială, în general.»
Ai declarat într-un interviu despre faptul că femeile din PSD nu sunt egale cu bărbaţii. Te rog sa dezvolţi ideea.
«În legatură cu misoginismul din România, nu doar eu am făcut declaraţii acuzatoare, şi nu mai este de multă vreme un secret. Este suficient să număraţi câte femei se regăsesc în PSD şi ce funcţii ocupă ele. La o numărătoare simplă, în structurile departamentelor PSD, din 35 de departamente, veţi găsi doar patru femei.
Nu ştiu cine ar putea declara, fără a face glume, că există un echilibru de gen în PSD. Oricât de mult ne-am forţa imaginaţia, tot nu ne iese echilibrul niciunde, la numărătoare. Fenomenul nu este prezent doar în PSD, ci este unul evident, la nivel national şi de exemplu, e clar că avem un preşedinte misogin. Uitaţi-vă la declaraţiile preşedintelui Băsescu legat de şansele româncelor în politica românească.»
Andi Rădiu
Citeşte şi
Organizaţia PSD de femei de la Roma: Vrem egalitate cu bărbaţii!
PSD Diaspora are filială la Roma