in

Cosmin, Anul I la Medicină la Bologna: «Nu exclud să mă întorc într-o zi în România»

«Cu câteva săptămâni în urmă, un coleg de facultate din Pakistan îmi povestea despre o discuție destul de aprinsă pe care a avut-o pe grupul studenților pakistanezi din Italia pe tema integrării: așa am aflat că studenții pakistanezi au un grup pe facebook de aproape 1.000 de membri. Imediat m-am gândit că mi-ar face plăcere să fac parte dintr-o astfel de platformă dedicată studenților români, unde să pot discuta despre viața ca student român în Italia.

Cu uimire, nu am găsit pe Facebook niciun grup activ care să ni se adreseze și, împreună cu Tudor, am decis să creăm noi unul, având în vedere că românii sunt cea mai mare și bine integrată comunitate de străini din Italia și se simte nevoia unui dialog în special între noi, studenții.

Grupul “Studenți Români în Italia” se naște deci din dorința de a pune în contact studenții români de facultate sau de liceu care învață în Italia, și care într-un viitor vor face parte din lumea profesională din ambele țări. Aici putem discuta despre educație, integrare și multiculturalism; putem schimba impresii despre Italia si România, putem glumi, putem pune întrebări, putem lansa dezbateri.

Acum suntem la început dar sperăm ca, încet, încet să putem crește și ca grupul nostru să devină comunitatea de referință pentru studenții români din Italia. Până acum am întâlnit mult entuziasm din partea studenților și multă căldură din partea comunităților de români din toată Italia.

Considerăm că tinerii români sunt cei mai buni ambasadori ai României în străinătate și că reprezintă o resursă importantă, datorită perspectivei duble pe care o au asupra lucrurilor, care nu este folosită la maximul său potențial și care ar putea ajuta mult dezvoltarea României.», ne-a declarat în exclusivitate Cosmin Siea.

Așa doi tineri au decis să creeze un grup de comunicare pentru studenții români din Italia. Este vorba de doi tineri extraordinari: Cosmin Siea, 19 ani, student în Anul I la Facultatea de Medicină – Colegiul Superior al Universității din Bologna, și Tudor Haja, clujean de 20 de ani, student în anul I la Facultatea de Medicină – Universitatea din Parma

Astăzi vi-l prezentăm pe Cosmion Siea…


Cosmin Siea, de cât timp te afli în Italia?

«Mă aflu în Italia de aproape nouă ani, din 2009. Am urmat aici tot ciclul gimnazial și liceal. Încerc să merg în România de câteva ori pe an, în special pe timpul verii.»

Cum este admiterea la facultate de medicină în Italia?

«Admiterea în Italia diferă foarte mult în funcție de facultate și de domeniul de studiu. Multe cursuri de licență au un sistem de intrare liber unde toți cei care au trecut examenul de bacalaureat (Esame di Maturità) se pot înscrie. Alte cursuri au un sistem de acces în ordine cronologică, unde primii care fac cerere au dreptul să se înscrie, iar pentru majoritatea cursurilor științifice trebuie susținute niște examene care să ateste un nivel minim de cunștințe.

Medicina și “profesiile sanitare” (Infirmieristică, Fizioterapie, Logopedie, etc.) reprezintă principala excepție. Pentru a intra în aceste facultăți trebuie susținut un examen de admitere la nivel național, urmat de un sistem de repartizare bazat pe media obținută la examen și pe numărul de cereri pentru fiecare Universitate.

Testul de admitere la medicină este cel cu cea mai mare concurență, și mulți sunt nevoiți să îl susțină de mai multe ori până să poată intra. Testul are 60 de întrebări din 5 categorii (Logică, Biologie, Chimie, Fizică și Matematică, Cultură generală) și trebuie finalizat în 100 de minute. Nu este un test deloc banal, anul acesta din 60 000 de candiați doar 9 000 au fost admiși, și nici măcar unul nu a reușit să răspundă corect la toate întrebările. »

Cum este programul de studiu? Care sunt taxele scolare? S-ar putea întreține un student italian fără ajutorul părinților?

«Programul de studiu la medicină este foarte intens: față de alte facultăți nu este atât de amplă partea pe care o facem la cursuri, cât tot ce trebuie să învățăm și șă aprofundăm pe cont propriu. În plus, în ceea ce mă privește, făcând parte din Colegiul Superior de Excelență din Bologna, mai trebuie să urmez și destul de multe cursuri interdisciplinare serale (unele între 8 și 10 seara), care sunt foarte interesante dar și obositoare.

Taxele sunt calculate pentru fiecare student în baza declarațiilor de venit ale părinților și în general variază între o scutire totală și un maxim de 3000/4000 de Euro pe an. Cu siguranță, fără ajutorul părinților unui student în Italia i-ar fi foarte greu să se întrețină: pe lângă taxe, mai sunt de plătit chiria, masa și cărțile.

Pentru studenții cei mai buni există burse de studiu, dar care nu acoperă toate costurile vieții de student; în plus nu am auzit să existe credite oferite de bănci ca în America de nord.

Un ajutor important pentru un student pot fi Școlile Superioare Universitare. Acestea sunt instituții de excelență care după un test de admitere și în schimbul menținerii unei medii mari și frecventării unor cursuri adiționale, oferă burse de studiu, cazare și scutiri de la taxele universitare. Cele mai importante insituții de acest gen sunt Școlile Sant’Anna și Normale din Pisa, Galileiana din Padova, IUSS din Pavia și Colegiul Superior din Bologna, pe care am norocul să îl urmez.»

Cum este privit un student străin?

«Din experiența mea personală pot spune că un student străin nu este privit în mod negativ, ba chiar putem vorbi de un interes din partea profesorilor față de un străin care se descurcă bine la învățătură și se integrează. Italienii, cu puține excepții, nu sunt deloc un popor rasist și xenofob, ba chiar primesc cu căldură străinii printre ei și, dacă ești integrat, te tratează ca pe un italian sadea. »

Ce așteptări ai pentru viitorul tău profesional, în Italia, în România sau în altă parte?

«În timpul facultății mi-ar plăcea să merg cu un program Erasmus pentru o perioadă de timp, posibil la École Normale Supérieure din Paris, cu care Colegiul Superior din Bologna este înfrățit. Încă nu am decis ce fel de rezidențiat și specializare să fac după facultate, dar în acest moment mă interesează domeniile cercetării și neurologiei; aș dori să lucrez o perioadă într-o altă țară din Europa, dar nu exclud să rămân în Italia sau chiar să mă întorc într-o zi în România.»

Ce sfaturi ai da viitorilor studenți din România care ar dori să aplice la o universitate italiană?

«Universitățile din Italia sunt foarte valabile și renumite la nivel internațional, deci le recomand cu căldură viitorilor studenți din România. Trebuie ținut cont, totuși, că majoritatea cursurilor se țin în limba italiană si de abia acum unele universități, precum cea din Bologna, au introdus secții de medicină în engleză. Și examenele de admitere sunt foarte diferite de cele din România, și necesită un pic de antrenament.»

Cum îți petreci timpul în afara universității?

«Când am timp îmi place să citesc, încerc să aleg cărți și din literature italiană și din cea românească, chiar dacă mai am de recuperat destul de mult din aceasta. Cred că literatura românească este subestimată în Italia și în Europa în general, cu toate că unii scriitori români sunt la fel de buni precum marii scriitori italieni.

În plus, sunt destul de interesat de istorie și politică, mai ales de cea balcanică și europeană, și în ultimii ani am făcut parte din grupul de cetățenie activă “Il Borgo Lab” unde am discutat tematici de politică locală și europeană, și cu acest prilej am vizitat Parlamentul European de la Strasbourg.

Sunt și un alpinist amator (foarte amator), și în ultimii ani am excaladat principalele vârfuri din Italia și România.»

Crina Suceveanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Veneția, captură uriașă de droguri în valoare de milioane de euro, român prins cu 42 kg de heroină

Să-i votăm pe românii noștri: în doar câteva ore, trupa The Humans va urca pe scena Eurovision. MESAJ PENTRU ITALIA