Primăria din Cantagallo, localitate situată în regiunea Toscana, a refuzat transportul școlar pentru un elev român care locuiește cu părinții într-o mică zonă, la doar 1,8 km de ruta zilnică, motivând că sunt cheltuieli enorme care apasă pe spatele locuitorilor. Calculul făcut de primărie dă niște cifre halucinante: circa 10 euro pe km și întârzieri de 40 de minute pentru 3,6 km în total.
Tatăl copilului, Daniel Harbu, a făcut denunț penal: ”E o dovadă clară de rasism”, ne-a declarat el în exclusivitate, ”nu poți să refuzi unui copil transportul școlar și să minți că sunt cheltuieli care ar apăsa pe spatele locuitorilor. Motivul e altul: am denunțat mereu ilegalitățile care se petrec în această localitate de ani buni. E o răzbunare din partea primarului.”
Daniel Harbu are 33 de ani, este originar din Buftea-București iar în prezent locuiește împreună cu soția, copilul și părinții într-o zonă a comunei Catagallo, în provincia Prato. A venit în Italia în anul 2002 iar de atunci afacerile sale au mers ca pe roate. Și-a înființat firme de amenajări interioare, a cumpărat utilaje iar în momentul când afacerile s-au mărit, a decis să se mute ”undeva mai la munte”. A ales acea zonă deoarece era mai izolată iar una dintre ideile sale de afaceri era să înființeze și o firmă agricolă. A cumpărat teren și cam tot ce era construcție în acea mică așezare.
Nu duce lipsă de bani iar problema transportului pentru copil nu e legată de cheltuieli, ci de faptul că își dorește pentru fiul său o viață cât mai normală. ”În autobuzul școlar copiii socializează, se joacă, râd, glumesc și eu am dorit mereu ca fiul meu să nu fie izolat de ceilalți copii. Aș putea să-l duc și să-l aduc zilnic, pe cheltuiala mea, dar e un drept al nostru să cerem transportul școlar.”, ne-a declarat Daniel Harbu.
După refuzul primăriei, Daniel Harbu a luat legătura cu Ministerul Afacerilor Externe din România, trimițând totodată o petiție. La sesizarea trimisă către primărie, Consulatul General al României la Bologna a primit răspuns în data de 23 decembrie. Primarul din Cantagallo a dat însă niște explicații de-a dreptul ridicole: au suspendat transportul datorită cheltuielilor enorme care ar cădea pe spatele locuitorilor comunei toscane.
Din calculul făcut de primărie, reiese faptul că în perioada 23 septembrie – 20 decembrie, pe o durată de 63 de zile, pentru un ocol de 1800 de m, dus-întors, cheltuielile au fost de 2501 euro. Incredibil! Nici un taxi de lux nu ar încasa atât de mult! Împărțind 2501 euro la cele 63 de zile, iese o cheltuială de 39,7 euro pe zi. Adică pentru acea deviație de 3,6 km în total, înseamnă peste 10 euro pe km. Descrierea nu se oprește aici: primăria afirmă în scrisoarea trimisă către Consulat că durata transportului se lungește cu circa 40 de minute zilnic, adică circa 10 minute pe km. Și pe jos dacă s-ar fi deplasat un copil, ajungea mai repede.
Românul ne-a declarat că nu știe unde să-și mai ceară dreptatea. A făcut un denunț penal, dar cum procesele în Italia au termene lungi, e posibil ca să se prelungească ani de zile cauza și copilul său tot nu va beneficia de transport. A făcut zeci de scrisori către autoritățile regiunii Toscana, ale provinciei Prato, ba a trimis chiar și o sesizare ex-ministrului diasporei, Maria Ligor. ”Doamna ministră mi-a răspuns că nu e de competența ei”, ne-a spus Daniel.
Românul ne-a pus la dispoziție toate documentele care vizează denunțurile sale și răspunsurile pe care le-a primit din partea Primăriei din Cantagallo. Cazul său a fost prezentat și de presa locală italiană.
Andi Rădiu
a.radiu@ziarulromanesc.net