in

Copiii românilor din Italia, premiaţi la Gala Tinerelor Talente

A devenit o tradiţie ca în fiecare an, în luna iunie, copiii români talentaţi, stabiliţi în Italia, să fie premiaţi la Gala Tinerelor Talente la Roma. În acest an, evenimentul a avut loc la 2 iunie şi a încheiat practic cea de-a doua ediţie a Festivalului Propatria.

Timp de o săptămână, în perioada 25 mai – 4 iunie, Asociaţia culturală româno-italiană Propatria din Roma a organizat, sub patronajul Senatului Republicii Italiene, Ambasadei României, Regiunii Lazio, Provinciei Roma, Primăriei Romei şi al Accademia di Romania la Roma o serie de evenimente prin intermediul cărora să aducă în atenţia publicului italian şi a comunitaţii româneşti artişti români consacraţi din diaspora.

Concertul de muzică barocă şi clasică susţinut de Cipriana Smărăndescu (pian şi clavecin), Mădălina Borma şi Isabelle Haile (soprane), pianiştii Andrea Riderelli şi Dennis Grossi, expoziţia de pictură sacră a Anei Istrătescu, precum punerea în scenă a piesei "Il Marinaio" în regia Teodorei Elena Madaşa, împreună cu o echipă teatrală multietnică excepţională au constituit preambulul spectacolului "micilor ambasadori ai României" din 2 iunie.

Gala Tinerelor Talente este de fapt un spectacol de prezentare şi premiere a excelenţei în rândul copiilor şi tinerilor de naţionalitate sau origine română care trăiesc în Italia. Din partea autorităţilor locale au fost prezenţi la eveniment: Gilberto Casciani, consilier regional şi al primăriei Romei, preşedintele Comisiei Afaceri Comunitare şi Internaţionale a Regiunii Lazio şi Federico Rocca, delegat şi consilier al primarului Romei în Raportul cu Instituţiile Europene, iar din partea autorităţilor române – Oana Liscan, secretar  pentru comunitatea româneasca şi politici culturale în cadrul Ambasadei României în Italia.

Muzica, liant al integrării

"Gândul şi dorinţa noastră ar fi de a invita din toată Europa copii talentaţi cu care să facem un festival internaţional de tinere talente la Roma", spune Nicu Moraru, preşedintele Asociaţiei Propatria.

În acest an, invitată de onoare la Gală a fost Orchestra Liceului Muzical Farnesina, compusă din 38 de copii între care şi pianistul român Iulian Stoica, în vârstă de 15 ani.

"Concertul a demonstrat că limbajul muzicii si în general al culturii reprezintă liantul de necontestat al integrării, înţelegerii şi acceptării diferenţelor de orice natură, naţionale, etnice sau religioase", ţine să sublinieze Nicu Moraru.

Organizatorii au oferit premii la 15 copii: Diego Raita (13 ani – pian), Adrian Pascu (14 ani – pian), Cezara Giorgia Buzilă (16 ani – vioară), Roxana Ene (19 ani – cântăreaţă de muzică lirică, jazz şi pop), Maria Alecsandra Daria Iftimie (9 ani) şi Viviana Luiza Palade (11 ani) pentru apariţii cinematografice, Ionuţ Păun – protagonist în filmul "Il rosso e il blu" în regia lui Giuseppe Piccioni.

Alte premii au fost obţinute de Claudiu {tefan Pandele (12 ani, karate), Beatrice Ion şi Laurenţiu Ilina (16 şi 17 ani – baschet în căruţ cu rotile), Mădălina Purice (14 ani – balet), Daniela Roxana Movileanu, (15 ani – şah).

Premii de excelenţă

Spectacolul a fost prezentat de Emanuela Ionică. O altă fetiţă talentată de numai 15 ani, care are în palmares dublarea în italiană a peste 100 de filme în mai puţin de cinci ani, motiv pentru care a fost de asemenea premiată, pentru al doilea an consecutiv.

Premiile de excelenţă din acest an au fost obţinute de Andreea Ştefănescu (19 ani), multiplă campioană mondială cu echipa naţională de gimnastică ritmică a Italiei, care aflându-se în pregătire pentru Olimpiada de la Londra din luna august, nu a putut fi prezentă la Gala de la Roma. Al doilea premiu de excelenţă a fost acordat pianistei Valeria Cristea Nechita (13 ani).

Ele au primit trofeul Propatria – Gala Tinerelor Talente 2012.

"Este foarte dificil de a ajunge la aceşti copii", mai spune Nicu Moraru, mulţumit că a reuşit să îi prezinte şi să îi premieze pe adolescenţii români talentaţi. "Din când în când se mai vorbeşte despre ei în presa românească locală şi aşa am auzit de ei sau, vă spun sincer, am trimis scrisori către toate Academiile de Muzică din Italia să ne trimită de acolo dacă au copii, tineri de naţionalitate română care studiază la fel la toate federaţiile sportive. Este o muncă fantastică".

Recital de pian

Valeria a constituit momentul culminant al evenimentului prin mini-recitalul susţinut în faţa a peste 150 persoane care au aplaudat-o la final mai mult de zece minute.

Născută la Avellino, într-o familie de muzicieni profesionişti, fetiţa cântă la pian de la vârsta de 3 ani şi până acum are în palmares nenumărate succese în diverse concursuri naţionale şi internaţionale, cum ar fi Festivalul european de compoziţie de la Viena şi Festivalul Mondial al Tinerilor Compozitori de la Tokio, unde a reprezentat Italia.

"Fiecare concurs a avut importanţa lui, însă de fiecare dată trăirile, emoţiile sunt maxime, aşa cum sunt şi acum la această gală", recunoaşte Valeria.

 "Eu m-am născut în Italia, dar sunt foarte bucuroasă să fiu de origine română. Iubesc România. România este un loc foarte frumos", mai subliniază fata, chiar dacă de fiecare dată ea a reprezentat Italia peste hotare.

Valeria recunoaşte că studiază în fiecare zi mai mult de trei-patru ore, fapt confirmat şi de tatăl ei, Octavian Cristea Nechita. "Nu pot să neg că fetiţa noastră ne-a adus foarte multe satisfacţii. Bineînţeles că ea studiază mai tot timpul, dar o face cu mare plăcere. A reprezentat Italia la concursuri internaţionale de tineri compozitori, dar ceea ce este extraordinar este faptul că muzica o ajută să fie fericită, să cunoască prieteni şi nu numai prieteni care trăiesc în această dimensiune, dar contacte cu Mozart, Bethoveen, deci cu prieteni care au trăit în alte locuri şi în alte timpuri" mărturiseşte tatăl, muzician şi el.

Valeria a luat câteva lecţii de pian chiar şi la şcoala de muzică Yamaha de la Milano, iar anul acesta va da examenul de admitere la Conservator, la compoziţie, după ce a obţinut anul trecut diploma de licenţă de solfegiu.

C.V.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A încercat să se sinucidă la Milano: “M-am săturat de Italia”

Scandal electoral lângă Viterbo, alegerile anulate din cauza românilor