A fost confirmată, de asemenea, creşterea numărului de elevi născuţi din părinţi străini şi care frecventează şcolile din Peninsulă. Potrivit lui Vinicio Ongini, expert al Oficiului Integrare elevi străini de la Ministerul Educaţiei, Universităţilor şi Cercetării (MIUR) şi autor a diferite cărţi dedicate şcolii multiculturale, în curând numărul elevilro străini va ajunge la 800.000.
"Cifra totală – a explicat el agenţiei Redattore Sociale – este o previziune obţinută pe baza situaţiei din ultimii trei ani, care au fost caracterizaţi de o reducere a creşterii numărului de elevi cu cetăţenie neitaliană. În timp ce înainte aveam o creştere de 60-70.000 de elevi străini anual, în ultimii trei ani s-a trecut la 40.000 de unităţi în plus". Reducerea, potrivit expertului, este cauzată de criza economică.
"Dacă tendinţa rămâne aceasta – comentează – în anul şcolar care tocmai a început vom avea un număr total care se va apropia de 800.000. În consecinţă, procentul de elevi străini din total va trece de la cota actuală de 8,4% la aproape 9%". Ministerul Educaţiei a făcut publice datele referitoare la anul şcolar anterior.
În 2011/2012 erau 755.939 de elevi străini neitalieni pe băncile şcolilor. Dintre aceştia, 334.284, 44,2%, erau născuţi în Italia. Din acest punct de vedere, procentele cele mai mari se înregistrau în Lombardia şi Veneto, unde jumătate dintre elevii "străini" înscrişi (50,9%) erau născuţi în Italia.
Rezultate mai bune
Elevii din România, Moldova şi Ucraina au rezultate mai bune la limba italiană decât media străinilor, în timp ce chinezii sunt mai înclinaţi către disciplinele ştiinţifice. Un raport publicat de Ministerului Educaţiei privind rezultatul examenului de clasa a treia medie arată că se reduc, în general, diferenţele dintre elevii italieni şi cei străini.
Analizele notelor medii obţinute pe timpul probelor în funcţie de ţara de provenienţă relevă că elevii originari din România, Moldova şi Ucraina au obţinut rezultate mai bune decât media la proba de italiană, cu o notare care variază între 7 şi 7,1.
Cei mai înclinaţi către disciplinele ştiinţifice sunt elevii chinezi, care au obţinut la proba de matematică o notă de 7,4 comparativ cu media de 6,6. Dacă se are în vedere numai proba naţională Invalsi, elevii care au în medie un succes mai mare provin tot din România şi din Ucraina, cu o notare cu 0,2 superioară mediei.
Pe total, elevii străini care au încheiat ciclul I de educaţie cu rezultatele cele mai strălucite sunt moldovenii, a căror notă finală medie a fost de 7 faţă de o medie de 6,8.