Pentru copiii care au părinţii plecaţi la muncă, în străinătate, bucuria revederii de sărbători s-a terminat, odată cu întoarcerea oamenilor la muncă. Profesorii lor spun că, uneori, despărţirea este atât de dureroasă, încât unii elevi îşi schimbă mult comportamentul. Din păcate, nu şi-l schimbă în bine.
Reguli stricte pentru părinții care pleacă la muncă în străinătate. Amenzi între 500 și 1000 lei
Ghiţă este în clasa a VII-a şi a fost crescut de bunici. Părinţii au plecat în Spania în urmă cu opt ani, şi cel mai mult îi vede în poze. Părinţii merg totuşi acasă, în fiecare an, dar vacanţa lor se termină mult prea repede. Când pleacă înapoi, Ghiţă rămâne cu o tristeţe cu care s-a obişnuit. Bunicii l-au crescut, dar nu pot lua locul părinţilor. “Încercăm să îi înlocuim, dar tot nu pot lua locul de mamă eu, eu rolul de bunică. Mama e mamă, buna e bună“, a declarat Maria Tupcil, bunica lui Ghiţă.
„Satul fără mămici”, povestiri de Ingrid Coman
La şcoala din Rebrişoara, judeţul Bistriţa-Năsăud, unde învaţă Ghiţă, un copil din 10 este în aceeaşi situaţie. “Unii copii, din păcate ajung să-şi schimbe comportamentul în mod negativ, nu mai învaţă, umblă noaptea pe străzi”, a declarat Lucian Nicolat Căian, profesor.
În Ţara Oaşului, la şcoala din comuna Târna Mare, un sfert dintre cei 600 de elevi au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Pachetele cu daruri nu îi înlocuiesc, se confesează copii profesorilor. “Ea mi-a răspuns ceva ce m-a marcat. «Cadourile, d-na profesor, nu-mi înlocuiesc mama»“, a mărturisit Claudia Păcurar, profesor de religie. Vizita părintilor în perioada Sărbătorilor este prilej de bucurie, dar prea scurtă. Copii mai mici rămân cu tristeţea, cei mari cu grijile.