Menu
in

Constantin Şorici, asociaţia părinţilor români: „Mulţi copii au probleme de adaptare în Italia”

„Asociatia părinţilor români din Italia” s-a înfiinţat oficial la sfârşitul anului 2011, dar, spune preşedintele asociaţiei, Constantin Şorici, grupul era constituit încă din anul 2007.

Asociaţia cu un nume atât de neobişnuit s-a născut cu scopul de a ajuta părinţii care îşi aduc copiii în Italia. Mulţi dintre ei nu se adaptează, aşa cum a fost şi cazul copiilor lui Constantin.

„Eu în 2005 mi-am adus familia, dar copiii nu s-a adaptat, şi au plecat înapoi, la Curtea de Argeş. A rămas acasă soţia cu copiii. În 2007 copiii au încercat din nou să trăiască în Italia, dar din nou nu s-au adaptat. Au plecat din nou înapoi în ţară.”

Situaţia era serioasă. La adolescenţă, copiii nu sunt foarte încântaţi să schimbe ţara. „Nu s-au adaptat, nu s-au integrat, băiatul meu de 11 ani, timp de două luni plângea în fiecare zi. Avea prieteni în România. Îl traumatizezi la 11 ani să-l aduci. S-a întors în ţară şi a crescut acolo.”

Constantin a vrut să se întoarcă şi el definitiv în ţară, dar nu a putut renunţa la Italia. Şi-a deschis o firmă de construcţii la Bucureşti, cu care a făcut însă multe lucrări şi la Roma.

Între timp, a apărut asociaţia părinţilor români, în 2011, al cărei fondator a fost şi Lavinia Năstase, fost membru marcant al PD-L Italia. „Am un respect deosebit pentru Lavinia Năstase. De fapt, publicarea revistei „Cealaltă Românie” este ideea ei. Este membru fondator al asociaţie noastre”, spune Constantin.

Revista „Cealaltă România” este cel mai important proiect de până acum al asociaţiei. „Am fost ajutaţi de un ziarist de la Craiova, Petre Cojocaru, el a fost cel care a făcut revista.”, spune preşedintele asociaţiei.

Revista, publicată cu bani de la Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE a ieşit în cinci numere, după care proiectul s-a încheiat. „Aş dori să continue la nivel european. Revista a avut un impact bun. Ne-a ţinut în loc lipsa fondurilor.”

Test de solidaritate: O familie de români din Italia are nevoie de AJUTORUL NOSTRU

Pe lângă revistă, asociaţia a organizat mai multe evenimente culturale şi sociale. „Suntem foarte mulţi acum în grup. Având în vedere specificul nostru, ne ocupăm de cazurile de copii care nu se adaptează în Italia. Mergem la diferite şcoli, stăm de vorbp cu părinţii şi îi ajutăm psihologic. Avem şi situaţii care ne depăşesc. Sunt foarte mulţi care vin cu probleme, din familii sărace. „

Una dintre acţiunile pe care Constantin Şorici ţine să o amintească este întâlnirea de la Monterotondo: „La şcoala din Monterotondo am adunat câteva asociaţii care au răspuns pozitiv şi am putut face ceva împreună.”

Preşedintele asociaţiei părinţilor consideră că sunt multe asociaţii care nu au activitate: „Mulţi preşedinţi de asociaţii sunt doar cu numele. Eu am avut norocul să am o echipă nemaipomenită.”

Cine vrea să se înscrie, poate intra pe site-ul asociaţiei, www.adgri.it, unde există un formular de înscriere.

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version